Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Nyíregyházi Egyházmegye

Miskolci Apostoli Exarchátus

Máriapócs

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Görögkatolikus cigánypasztoráció

Tudásolimpia

Örökségünk kutatócsoport

Szeretettár

Diakónus

MKPK

parochia.hu

magyarkurir.hu

Keresztény Élet

Katolikus Rádió

Szent István Rádió

Bonum TV


A karácsfalvai líceum kirándulása Pannonhalmára

A karácsfalvai líceum kirándulása Pannonhalmára

2013. február 12., kedd

A Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum vezetősége már 2003-as megalapítása óta törekszik kapcsolatokat teremteni olyan iskolákkal, ahol a tudás átadása mellett tanár és diák számára egyaránt fontos a vallási nevelés, hitben való megerősödés. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium növendékei és a karácsfalvai líceum tanulói is egyazon értékeket nézve választották jelenlegi iskolájukat: hit és tudás.

A testvériskola diákjainak találkozójára minden évben sor kerül. Egyik éven a pannonhalmiak érkeznek Karácsfalvára, majd a karácsfalvai diákok utaznak Magyarországra. Az idei találkozóra Pannonhalmán került sor február 6-10. között.

A szerda kora hajnalban történő sikeres határátkelést követően kezdetét vette a felhőtlen szórakozás és a jobbnál jobb programok. A líceum vezetősége már az oda felé vezető útra is készült meglepetéssel a diákok és tanárok számára. Budapestre érkezve ellátogattak az Országházba, megtekintették a Szent István Bazilikát, majd ezt követően egy közös imával fejezték ki hálájukat a Gondviselő Isten felé a Szent-jobb kápolnájában.

Délután megérkeztek a vendégek, ahol hamarosan kezdetét vette a farsangi mulatság. A Szent Jakab házban mindenki elfoglalta szálláshelyét és lepihenhetett a fárasztó nap után. Másnap érdekes kiránduláson vettek részt közösen a két iskola diákjai és tanárai. Elsőként a Herendi Porcelán manufaktúrát tekintették meg, majd folytatták útjukat Tihanyba. Itt is sok érdekesség tárult az érkezők elé: tihanyi echó; a tihanyi apátság alapítólevelének másolata; I. András sírjának megkoszorúzása. A balatonfüredi sétát követően farsangi mulatságon vett részt mindenki.

Pénteken újabb élményekben gazdagodott a társaság. Győrbe vezetett útjuk, ahol az Audi gyárba látogattak el. Fiúk és lányok számára is hatalmas élménynek bizonyult a gyönyörű, új autók látványa. A győri barokk stílusban épült Szent Ignác bencés templom látványa is gazdagította az élményeket. A napot Szent Liturgiával zárták a pannonhalmi bazilikában. A szombati nap folyamán a karácsfalvai diákok betekinthettek egy-egy tanórára a pannonhalmi tanulókhoz. A délután folyamán a csodálatos arborétumi sétára került sor. A nap folyamán a két intézmény, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium között hivatalos testvériskolai együttműködési szerződést írt alá Titusz atya és Tóth Jenő atya, mivel a karácsfalvai líceum idén 10. éve, hogy működik, s a Pannonhalmai Bencés Gimnáziummal azóta is szoros kapcsolatot tart fent. Vasárnap reggel következett a fájdalmas, könnyes búcsú. Élményekkel gazdagodva indult útjára a karácsfalvai líceum tanulói és tanárai. A hazafelé vezető úton megálltak a Nyíregyházi Vadas Parkban, majd a Nyíregyházi Jósavárosi Görög Katolikus templomban Szent Liturgián vett részt a csoport.

A következő tanévben szeretettel várják vissza a pannonhalmi „testvéreket” a karácsfalvai líceum vezetősége és diákjai.

A kirándulás megvalósulását a Rákóczi Szövetség támogatta.

 


Megújulunk!


Ajánlott facebook oldalak:

lablec

emft_eu uszt hu-ro nka emft_eu

Letölthető pályázati dokumentumok

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat