Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Nyíregyházi Egyházmegye

Miskolci Apostoli Exarchátus

Máriapócs

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Görögkatolikus cigánypasztoráció

Tudásolimpia

Örökségünk kutatócsoport

Szeretettár

Diakónus

MKPK

parochia.hu

magyarkurir.hu

Keresztény Élet

Katolikus Rádió

Szent István Rádió

Bonum TV


Mit együnk, mit főzzünk böjt idején?

Mit együnk, mit főzzünk böjt idején?

2013. február 12., kedd

A húsnélküliség nem jelenti azt, hogy unalmasan, egyhangúan kellene étkeznünk. Egy kis fantáziával, ügyességgel a legegyszerűbb ételekből is ínycsiklandó fogásokat készíthetünk.

Szigorú böjti napon természetesen minden állati eredetű terméket mellőznünk kell (így a tojást és a tejtermékeket is), de a zöldségek és gyümölcsök ekkor is széles választékban állnak a rendelkezésünkre: a különféle saláták a nap bármely szakában kiválóak.

Reggelire fogyaszthatunk mézet, lekvárt, pirítóst, gabonapelyhet, müzlit. Ebédre, vacsorára készíthetünk főzeléket, amelyek egyszerű rántással is ízletesek. A különféle zöldséglevesek, a paradicsomleves, a köménymagleves is nagyon finom. Gyakran eszünk ebben az időszakban káposztás, krumplis, mákos, diós vagy grízes tésztát is.  A boltokban tojásnélküli tészta is kapható, de természetesen magunk is készíthetünk. Aki szereti a gombát vagy a halat, ezekből is sokféle finom ételt süthet, főzhet. Burgonyából pedig nagyon sok minden elkészíthető: a héjában sült burgonya savanyú káposztával, a lapcsánka, a paprikás burgonya – mind-mind nagyon finomak.

Édesanyáink, nagymamáink nagyon sok jó böjti receptet őriznek. Kérdezzük őket bátran, kérjük segítségüket. Így nemcsak változatosan étkezhetünk, de a régi ételek, régi ízek is megmaradnak, továbbadódnak.

Amennyiben ön is ismer hasonló böjti recepteket, szeretettel várjuk azokat a sajto@gorogkatolikus.hu címre, hogy másokkal is megismertessük azokat.


Megújulunk!


Ajánlott facebook oldalak:

lablec

emft_eu uszt hu-ro nka emft_eu

Letölthető pályázati dokumentumok

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat