Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Nyíregyházi Egyházmegye

Miskolci Apostoli Exarchátus

Máriapócs

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Görögkatolikus cigánypasztoráció

Tudásolimpia

Örökségünk kutatócsoport

Szeretettár

Diakónus

MKPK

parochia.hu

magyarkurir.hu

Keresztény Élet

Katolikus Rádió

Szent István Rádió

Bonum TV


Új pápai rendelkezés a pápaválasztó gyűlés (konklávé) szabályaival kapcsolatban

Új pápai rendelkezés a pápaválasztó gyűlés (konklávé) szabályaival kapcsolatban

2013. február 25., hétfő

A mai napon XVI. Benedek saját kezdeményezésű pápai rendelkezést (motu proprio) adott ki a a pápaválasztó gyűlés (konklávé) néhány kérdésével kapcsolatosan. A Normas nonnullas kezdetű iratban a pápa újra megerősíti a korábban általa visszaállított szabályt, mely szerint az új pápa megválasztásához a választó bíborosok legalább 2/3-ának szavazata szükséges.  Korábban ugyanis több sikertelen választási forduló után lehetséges volt, hogy két legtöbb szavazó közül az abszolút többséget szerző bíboros legyen az új pápa. Ezt a lehetőséget szüntette meg XVI. Benedek, előírva, hogy minden esetben szükséges a 2/3-os többség megszerzése.

A ma kiadott rendelkezés másik lényeges eleme, hogy lehetővé teszi a pápaválasztó bíborosi gyűlés korábbi összehívását. Az eddig érvényben lévő, II. János Pál által kiadott szabályozás (Universi dominici Gregis) alapján ugyanis a pápai szék megüresedése esetén legkorábban 15, legkésőbb 20 napon belül kell összehívni a konklávét. A mostani szabályozás  lehetővé teszi, hogy a bíborosi kollégium akár a 15 nap letelte előtti időpontot jelöljön a konklávé kezdeteként, amennyiben erre az időpontra minden illetékes bíboros Rómába érkezik.

A rendelkezés ezután újra hangsúlyozva résztvevő bíborosok és a velük bármilyen okból kapcsolatba kerülők titoktartási kötelezettségét, illetve meghatározza az erre vonatkozó eskü szövegét is.A kiadott rendelkezés az Osservatore Romano-ban történő megjelenést követően azonnal hatályba lép.


Megújulunk!


Ajánlott facebook oldalak:

lablec

emft_eu uszt hu-ro nka emft_eu

Letölthető pályázati dokumentumok

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat