Főegyházmegye a Facebookon Élő közvetítés Szentírás
Palya Bea és a Szent Efrém Férfikar a Bazilikában

Palya Bea és a Szent Efrém Férfikar a Bazilikában


2017-06-08 09:58:54
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Kultúra
Budapest
facebook email nyomtatás
Június 11-én ortodox pünkösdi koncert lesz
VEZETŐ HÍREK
Idén volt Ki mit tud?

Meghívó egyházközségi bálra

A Szent Miklós Szolgálóház átadása
 
AKTUÁLIS
Kántorok lelkigyakorlata

Miatyánk a szíriai gyermekekért

Főiskolai pályázat!
 

Az Orientale lumen hatodik évadának záróhangversenyén, június 11-én, vasárnap 20 órakor a Pünkösd ünnepét, a Szentlélek kiáradását filozofikus és diadalmas zenékkel ünnepli Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs és a Szent Efrém Férfikar a budapesti Szent István Bazilikában. A koncerten nyolc különböző nyelven szólalnak meg dalok. Több földrész szakrális hagyományának megszólaltatása mellett Bartók és Ligeti egy-egy műve is felcsendül majd. Több ősbemutató is elhangzik a koncerten, Palya Bea pedig új dalaiból is énekel majd.

Különleges zenei élményre számíthatnak mindazok, akik június 11-én, vasárnap 20 órakor a budapesti Szent István Bazilikába látogatnak. Pünkösd a nyelveken szólás ünnepe, így a koncerten nyolc különböző nyelven szólalnak meg dalok, himnuszok és imák. Ógörög és ószláv motetták, héber zsoltár, jiddis könyörgés, latin misetétel, cseh és bolgár ballada, hindi vallásos dal – igazi pünkösdi lelkület tölti be a gyönyörű Szent István Bazilikát ezen a vasárnap estén. Palya Bea és Dongó tíz éve állandó zenésztársak, Palya Bea és a Szent Efrém Férfikar tíz éve zenélt először együtt és Szokolay Dongó Balázs is tíz éve találkozott először a férfikarral. Itt volt hát az ideje, hogy immár hárman együtt lépjenek fel! A koncert Szokolay Dongó Balázs improvizációs dudajátékával kezdődik, majd Palya Bea előadásában a Magasztallak én tégedet… kezdetű, a Szentháromsághoz szóló ősi magyar fohászt hallhatja ezután a közönség. A vallásos folklór mellett kiváló magyar mesterek (Dukay, Jeney, Szokolay) kompozíciói is elhangzanak majd.

A Szent Efrém Férfikar Bartók és Ligeti György egy-egy műve mellett többek között Szokolay Sándor Missa Brevis című, hazánkban eddig be nem mutatott miséjéből énekel, valamint Bubnó Tamás harangimájának ősbemutatójára is most kerül sor. Ugyancsak először hallhatja a közönség Palya Bea: Tág a világ című dalát. Az est egyik ihletett pillanatának ígérkezik a Ragupati Raghav Raga Ram című hindi nyelvű ének, mely a kontinensnyi ország nagy férfiúja, Mahatma Gandhi kedves himnusza volt, aki népei között a megbékélést hirdette. A dal fő mondanivalója, hogy mindegy melyik vallás imáit mondod, vagy énekled, tudjad, hogy ugyanahhoz a Teremtőhöz imádkozol…

A hagyományokhoz híven a koncert most is közös énekléssel zárul, így a művészek a közel ezerfőnyi közönséggel együtt szólaltatnak meg egy ősi Athos-i himnuszt, valamint  A Pünkösdnek jeles napján című híres magyar népdalt a Szent István Bazilika fönséges belső terében.

Jegyek és bérletek kaphatók: www.jegymester.hu További információ: www.szentefrem.hu

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Konferencia-felhívás
Konferencia-felhívás class=
 
Nemzetközi Teológuskonferencia
Nemzetközi Teológuskonferencia class=
 
Főiskolai pályázat!
Főiskolai pályázat! class=
 
Miatyánk a szíriai gyermekekért
Miatyánk a szíriai gyermekekért class=
 
Kántorok lelkigyakorlata
Kántorok lelkigyakorlata class=
 
Útjaink
Útjaink class=
UGRÁS AZ OLDAL TETEJÉRE
LELKIATYA
ÍRJON NEKÜNK  IMPRESSZUM
Hajdúdorogi Főegyházmegye © 2016