Főegyházmegye a Facebookon Élő közvetítés Szentírás
Nikéforosz vt.
előző nap
 február 9. 
következő nap
Zak 8,19-23

Így szól a mindenható Úr: A negyedik hónap böjtje, az ötödiknek böjtje, a hetedik hónap böjtje s a tizediknek böjtje örömmé, vidámsággá és kellemes ünneppé lesz Júda háza számára. Örvendezni fogtok: csak szeressétek az igazságot és a békét! Így szól a mindenható Úr: Eljönnek még majd ide a népek és számos városnak lakói! Öt város lakossága egy városba gyűlik össze, és azt mondják: Menjünk, imádkozzunk az Úr előtt és keressük a mindenható Úr színelátását. Hadd menjek én is!
És eljön számos nép és sok nemzet, hogy keresse a mindenható Urat Jeruzsálemben, és engesztelő imát mondhasson az Úr színe előtt. Így szól a mindenható Úr: Ama napokban egy zsidó férfi ruhája szegélyét mindenféle nemzetből tíz különböző nyelvű ember is megragadja majd, és ha megfogta, azt mondja: Hadd menjünk veletek, mert hallottuk, hogy Isten veletek van!

Szent Nikéforosz vértanú

A III. század közepén élt Antiochiában. Szoros barátságban volt Szaprikiosszal, az antiochiai egyház egyik papjával. Barátságuk azonban megszakadt, és Szaprikiosz részéről kérlelhetetlen gyűlöletté alakult át. Nikéforosz minden békülési kísérlete csődöt mondott. A 260. évi keresztényüldözés idején Szaprikioszt mint papot halálra ítélték. Amikor a vesztőhelyre vitték, Nikéforosz ismét bocsánatát kérte, Szaprikiosz azonban még válaszra sem méltatta. Az utolsó pillanatban Szaprikiosz megtagadta Krisztust, és hódolt a bálványoknak. Ekkor Nikéforosz önmagát jelentette fel keresztényként Szaprikiosz helyett. A bírák Szaprikioszt szabadon bocsátották, Nikéforosznak pedig fejét vétették.(Vértanú-aktájuk olvasható az ókeresztény írók VII.-ben.)

UGRÁS AZ OLDAL TETEJÉRE
LELKIATYA
ÍRJON NEKÜNK  IMPRESSZUM
Hajdúdorogi Főegyházmegye © 2016