Az Előszenteltek Liturgiájáról

Az Előszenteltek Liturgiájáról

2020-02-25 09:15:42
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Metropólia
Böjt
Húsvét
A Görögkatolikus Egyház nagyböjti szertartása az Előszenteltek Liturgiája, melyben a pap az előző vasárnap átváltoztatott Eucharisztiával áldoztatja meg a híveket. Erről a különleges szertartásról Fülöp metropolita atya gondolatait adjuk közre.

Nagyböjtben kevesebbet eszünk és többet imádkozunk. A böjtünkkel alkalmasabbá tesszük magunkat az isteni kegyelem befogadására, a több imádsággal pedig még nagyobb teret nyitunk, hogy Isten belépjen az életünkbe. Az egyik legsajátosabb böjti szertartásunk az Előszenteltek Liturgiája. Az elnevezés nem teljesen pontos, de már évtizedek óta így használjuk, mindnyájan tudjuk, hogy miről van szó. 

Ugyanakkor fontos feladatunk, hogy segítsük híveinket is ennek a különleges imádságnak minél mélyebb megismerésében, ezzel nekik is lehetőséget adva a nagyobb kegyelmi áradásra és annak befogadására.

Megszokott gyakorlatunk, hogy ezt a szertartást szerdán és pénteken végezzük, arányosan jól elosztva a hétköznapokban. A két bűnbánati napon még nagyobb késztetést kapunk a szentségi böjt megtartására, amely az ősi gyakorlat szerint a megelőző éjféltől tart, tehát a szentáldozás előtt reggeltől nem veszünk magunkhoz semmit. Ezt megtartani egészen az esti szertartásig, bizony, nem könnyű feladat, de azért nem is lehetetlen. Őseink meg tudták tenni, a tőlünk jobbára keletre lévő országokban mind a mai napig sokan teszik ezt, de hála Istennek a mi köreinkben sem teljesen ismeretlen ez az embert próbáló, odaadó böjt. 

A hetente kétszer vállalt erősebb böjt könnyebben teljesíthető, mintha minden nap volna, vagy akárcsak egymás melletti napokon. Arra is van példa, hogy e nehezebben megtartható böjt miatt az Előszenteltek Liturgiáját nem este, hanem délelőtt vagy reggel végzik. Ez ma is ismert gyakorlat más egyházakban, de nálunk is, bizonyos parókiákon. Minthogy kiegészített vecsernyei szertartásról van szó, ezért nem túl helyes dolog reggelre tenni, de még mindig jobb, mintha teljesen elmaradna. 

Ezért a mi magyar görögkatolikus egyházunkban is van helye ennek a megoldásnak, s amely parókiákon így végzik, az nem helytelen. Vajon kizárólag csak szerdán és pénteken végezhető az Előszenteltek Liturgiája vagy lehet más napokon is? Van rá példa, hogy más napokon is végeznek Előszenteltek Liturgiáját, sőt, van, amikor eleve más napra van előírva. Például nagyböjt 5. hetében, a nagy bűnbánati kánon előtti és utáni napon is elő van írva, tehát nem csak szerdán, hanem csütörtökön is. 

Hasonlóképpen Előszenteltek Liturgiája van előírva a böjti időre eső két polieleoszos ünnepen, bármilyen hétköznapra esnek is. Emlékezhetünk arra az egyházunkat lelkesen megmozgató eseménysorra is, amikor a máriapócsi kegykép országjáró útjára indult, s azokban a napokban s a hét többi napján is végeztünk Előszenteltek Liturgiáját. Nem helytelen tehát ezt más hétköznapokon végezni, ha a lelkipásztori szükséglet úgy kívánja, még ha a Szertartási Útmutatónk továbbra is a megszokott két bűnbánati napra írja elő. Ezeken mindenképpen tartsuk meg, de ha ezen fölül igény és szükség mutatkozik, akkor lehet más hétköznapokon is végezni. 

Azonban ezt jó előre kell megtervezni, hiszen a Szentséget már megelőző vasárnap elő kell készíteni. Teljesen helytelen gyakorlat, mindenképpen kerülendő, hogy ugyanazon a napon Isteni Szent Liturgiát is végezzünk, amikor este Előszenteltek lesz. Ha aznap reggel szeretnénk magunk vagy a híveink miatt imádságot végezni a templomunkban, akkor az vagy utrenye vagy imaóra legyen! A más napokon is celebrált Előszenteltekkel azt is segíteni tudjuk, hogy a nagyböjt aliturgikus napjain is legyen lehetőségünk részesülni az Eucharisztiában. 

Emellett pedig, természetesen törekedjünk arra, hogy híveink megismerjék, megértsék és magukévá tegyék keleti egyházunknak ezt a sajátos, ősi gyakorlatát, s ezt a különleges időszakot még több imádsággal tegyék lelkileg gazdagabbá. Nagy hiba volna ezeket elhanyagolnunk. Legyünk inkább tanulékony és engedelmes lelkületűek, hogy megértsük és befogadjuk egyházunk előírását, s ebben híveinket is segítsük!

VEZETŐ HÍREK
Diakónussá szentelték Fehér Csongort

Nők számára szerveznek egynapos zarándoklatot

Jó cselekedetek által is megszentelődünk - Karitatív szolgáltató pont nyílt Sajószentpéteren
 
AKTUÁLIS
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatra

A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
 
VEZETŐ HÍREK
Diakónussá szentelték Fehér Csongort

Nők számára szerveznek egynapos zarándoklatot

Jó cselekedetek által is megszentelődünk - Karitatív szolgáltató pont nyílt Sajószentpéteren
 
AKTUÁLIS
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatra

A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020 class=
 
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá...
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá... class=
 
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében  class=
 
Keresztet szenteltek Hajdúszoboszló határában
Keresztet szenteltek Hajdúszoboszló határában class=
 
Különleges zenei csemegével zárul a Görög Nyári Esté...
Különleges zenei csemegével zárul a Görög Nyári Esté... class=