Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház épül

Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház épül

2017-07-10 09:11:58
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Kultúra
Remélik, az új közösségi ház idővel a ruszinok vallási és társadalmi központjává válik

2017. július 7-én tették le ünnepélyes keretek között a Debrecen-Józsán felépülő Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház alapkövét. Az eseményen elhangzott: remélik, az új közösségi ház idővel a ruszinok vallási és társadalmi központjává válik. Az alapkövet dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke áldotta meg.

Beszédében Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztérium nemzetiségi főosztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, bár – lévén nincs országuk – sokan sajnálják a ruszinokat, de a ruszinság igazi otthona a katolikus anyaszentegyház.

Giricz Vera, az Országgyűlés ruszin nemzetiségi szószólója elmondta, egy tavaly elindult folyamat eredménye az, hogy most lehetőség nyílik a közösségi ház alapkőletételére. – A ruszinokat mindenki Kárpátaljával és Magyarországgal kapcsolja össze. Bár a történelem közbeszólt, és a ruszinság különböző országok területeire szóródott szét, mi mindig otthon éreztük magunkat Magyarországon. Ez a ház rendkívül fontos szerepet fog beölteni a ruszinság életében, hiszen a szomszédos országokban lévő közösségeket fogja majd összekapcsolni, ezáltal tudunk egymással beszélgetni, találkozni, a vallásunkat gyakorolni – fogalmazott a pénteki eseményen. 

A ruszin görögkatolikus tradíció továbbélése 

2016. november 3-án az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Fülöp Attila, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkár és Kramarenko Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke támogatási szerződést írtak alá a Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház megépítéséről. Az Országos Ruszin Önkormányzat kulcsfontosságú feladatának tekinti a görögkatolikus hagyományok ápolását, a vallás közösség fejlesztő erejének erősítését, infrastrukturális háttér létrehozását. A ruszin görögkatolikus tradíció továbbélését szolgálja az EMMI 30 millió forint támogatásával a Hajdúdorogi Főegyházmegye tartós használatát képező Debrecen, Felsőjózsai utca 11. szám alatti telekre tervezett Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház megépítése, amely színteret biztosít a nemzetiségi-vallási identitás megerősödéséhez. A Közösségi Ház a Debrecen-Józsa Görögkatolikus Egyházközség és a Debreceni Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat bevonásával működhetne tovább, ugyanis az épület egy másik, egyházi kezdeményezés által tervezett fatemplom mellett valósulna meg. A program sikeres megvalósítása érdekében közreműködik a Hajdúdorogi Főegyházmegye is.

VEZETŐ HÍREK
Az ember önmagát csak az Istenből eredeztetheti - a Missziós kereszt Debrecenben

A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. szeptember 23-29.

Nyelvvizsgázz a Theolinguával!
 
AKTUÁLIS
Jézus-ima Debrecenben

Apák zarándoklata 2019

Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak
 
VEZETŐ HÍREK
Az ember önmagát csak az Istenből eredeztetheti - a Missziós kereszt Debrecenben

A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. szeptember 23-29.

Nyelvvizsgázz a Theolinguával!
 
AKTUÁLIS
Jézus-ima Debrecenben

Apák zarándoklata 2019

Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Az álmosdi egyházközségbe látogat Böjte Csaba párkere...
Az álmosdi egyházközségbe látogat Böjte Csaba párkere... class=
 
A Corpus Harsona Quartettel és Szokolay Dongó Balázzsal j...
A Corpus Harsona Quartettel és Szokolay Dongó Balázzsal j... class=
 
Még egy hétig lehet jelentkezni a Máriapócsra szervezett...
Még egy hétig lehet jelentkezni a Máriapócsra szervezett... class=
 
Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak ...
Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak  ... class=
 
"Ha vízen kelsz át, én veled vagyok" - ismét úszóverse...
 
Újra asztalitenisz verseny Edelényben
Újra asztalitenisz verseny Edelényben class=