Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház épül

Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház épül

2017-07-10 09:11:58
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Kultúra
Remélik, az új közösségi ház idővel a ruszinok vallási és társadalmi központjává válik

2017. július 7-én tették le ünnepélyes keretek között a Debrecen-Józsán felépülő Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház alapkövét. Az eseményen elhangzott: remélik, az új közösségi ház idővel a ruszinok vallási és társadalmi központjává válik. Az alapkövet dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke áldotta meg.

Beszédében Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztérium nemzetiségi főosztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, bár – lévén nincs országuk – sokan sajnálják a ruszinokat, de a ruszinság igazi otthona a katolikus anyaszentegyház.

Giricz Vera, az Országgyűlés ruszin nemzetiségi szószólója elmondta, egy tavaly elindult folyamat eredménye az, hogy most lehetőség nyílik a közösségi ház alapkőletételére. – A ruszinokat mindenki Kárpátaljával és Magyarországgal kapcsolja össze. Bár a történelem közbeszólt, és a ruszinság különböző országok területeire szóródott szét, mi mindig otthon éreztük magunkat Magyarországon. Ez a ház rendkívül fontos szerepet fog beölteni a ruszinság életében, hiszen a szomszédos országokban lévő közösségeket fogja majd összekapcsolni, ezáltal tudunk egymással beszélgetni, találkozni, a vallásunkat gyakorolni – fogalmazott a pénteki eseményen. 

A ruszin görögkatolikus tradíció továbbélése 

2016. november 3-án az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Fülöp Attila, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkár és Kramarenko Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke támogatási szerződést írtak alá a Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház megépítéséről. Az Országos Ruszin Önkormányzat kulcsfontosságú feladatának tekinti a görögkatolikus hagyományok ápolását, a vallás közösség fejlesztő erejének erősítését, infrastrukturális háttér létrehozását. A ruszin görögkatolikus tradíció továbbélését szolgálja az EMMI 30 millió forint támogatásával a Hajdúdorogi Főegyházmegye tartós használatát képező Debrecen, Felsőjózsai utca 11. szám alatti telekre tervezett Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház megépítése, amely színteret biztosít a nemzetiségi-vallási identitás megerősödéséhez. A Közösségi Ház a Debrecen-Józsa Görögkatolikus Egyházközség és a Debreceni Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat bevonásával működhetne tovább, ugyanis az épület egy másik, egyházi kezdeményezés által tervezett fatemplom mellett valósulna meg. A program sikeres megvalósítása érdekében közreműködik a Hajdúdorogi Főegyházmegye is.

VEZETŐ HÍREK
Ad fontes liturgicos XI. - Nemzetközi szimpozion az Eucharisztiáról

Fraknói Vilmos-díjjal jutalmazták dr. Véghseő Tamás rektor atyát

25 éve látható együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben
 
AKTUÁLIS
VEZETŐ HÍREK
Ad fontes liturgicos XI. - Nemzetközi szimpozion az Eucharisztiáról

Fraknói Vilmos-díjjal jutalmazták dr. Véghseő Tamás rektor atyát

25 éve látható együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fraknói Vilmos-díjjal jutalmazták dr. Véghseő Tamás re...
Fraknói Vilmos-díjjal jutalmazták dr. Véghseő Tamás re... class=
 
A csodákhoz mi is kellünk - templomszentelés Dunaújváro...
A csodákhoz mi is kellünk - templomszentelés Dunaújváro... class=
 
Szezonzáró motorozás és hálaadó Szent Liturgia Sajóp...
Szezonzáró motorozás és hálaadó Szent Liturgia Sajóp... class=
 
25 éve látható együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben
25 éve látható együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben  class=
 
Ad fontes liturgicos XI. - Nemzetközi szimpozion az Euchari...
Ad fontes liturgicos XI. - Nemzetközi szimpozion az Euchari... class=
 
Minden szeretetkötelékben az Isten van jelen - Fülöp met...
Minden szeretetkötelékben az Isten van jelen - Fülöp met... class=