Kérni kell Isten segítségét - Jelenlétpont központ nyílt Hencidán

Kérni kell Isten segítségét - Jelenlétpont központ nyílt Hencidán

2022-08-17 15:17:19
Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Friss
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Magyarország Kormánya 2019-ben indította el az ország 300 legszegényebb településének felzárkózását segítő programját, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának módszerét alapul véve. Évről-évre bővítik a résztvevők körét, így 2022.08.16-án, Hencidán avathatták fel a legújabb Jelenlétpont központot.

Három évvel ezelőtt csatlakozott a „Felzárkózó települések” programhoz a Hajdúdorogi Főegyházmegye. Ennek köszönhetően először Pocsajon most pedig Hencidán kezdődhetett el az a rendkívüli kezdeményezés, mely fogantatástól a foglalkoztatásig tartó állandó, tevékeny, együttérző jelenléttel kíséri végig az itt élőket. A cél az, hogy az évtizedek óta megoldhatatlannak tűnő nehézségek helyébe igazi megoldások lépjenek, a rászorultságot pedig felváltsa a fenntartható öngondoskodás.

A folyamatot egy olyan közösségi ház is segíti, ahol kortól és nemtől függetlenül igyekeznek a szakemberek a rászorulók problémáit orvosolni.

Az Arany János utca 15. szám alatt található épületre és az itt dolgozók munkájára Fülöp metropolita atya kérte Isten áldását.  A főpásztor szerint az áldás jó reménységet nyit arra, hogy az eddigi előkészületi munka hatékonysága megsokszorozódhasson. – Az ember mindig törekszik a jóra, kicsiknek és nagyoknak egyaránt meg van a maga feladata, és ha ezen rajta van az Isten áldása akkor sokkal többre tud jutni – mondta, s hozzátette:  nem ott van az Isten áldása, ahol a bőség, mert az Isten áldását nem anyagi javakban lehet lemérni, az ugyanis az emberi szívekben érzékelhető.

- Szükségünk van Isten érzékelhető jelenlétére, kérni kell az Isten segítségét. A szentelés szertartásának imáiban többször is felidéződik az angyali jelenlét. Ők azok, akiket nem látunk, de közöttünk vannak. Az angyalok egyik csoportja közvetíti a kéréseket az Isten felé, a másik része pedig a hála szavait tolmácsolja. Igyekezzünk köztük megtartani az egyensúlyt – figyelmeztetett a főpásztor. 

Jelenleg 118 helyszínen 18 egyházi és civil szervezet tevékenykedik a KSH adatai alapján kiválasztott településeken, mely három év múlva éri el a teljes, 300 települést – erről már a térséget 25 éve képviselő Vitányi István beszélt. A politikus szerint a program legnagyobb erőssége, hogy helyben és komplexen igyekszik megoldást találni az emberek problémáira. 

- Választókörzetemben sok a halmozottan hátrányos település, Hencida is ilyen. Akik ide szegődtek dolgozni nem kis feladatot vállaltak. Öröm volt látni, hogy milyen gyorsan készült el ez a ház, de az ide betérő embereket formálni, életminőségüket javítani több idő lesz – mondta Vitányi István. Zárásként pedig köszönetet mondott a Görögkatolikus Egyháznak, hogy ilyen tevékenyen részt vesz a rászoruló emberek felkarolásában.

Az eseményen részt vett Székely Zsolt református lelkész is, aki azt mondta: imái meghallgattak, hiszen ő három éve szolgál itt, és azóta kéri a Jóistent, hogy küldjön még valamilyen segítséget a településre, hogy a felzárkózás útjára léphessen. A görögkatolikusok jelenlétében Isten segítő szeretetét látja.

Szémán László polgármester köszöntő beszédében arra tért ki, hogy a településen gyakorlatilag az önkormányzat az egyetlen foglalkoztató, a közmunkaprogramon kívül nagyon kevés lehetőség adatik az itt élőknek, így minden segítség jól jön, ami előrébb mozdítja Hencidát.

Kiss Dávid a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programjának szakmai vezetője felszólalásában emlékeztetett: 2004 óta dolgozik Magyarországon a szervezet a felzárkózás munkájában, első sorban a roma telepeken. Nem gondolták volna, hogy 17 év távlatában az a modell, amit akkor csak kísérletnek, szántak mára országos mintául szolgál. A cél az, hogy a gyerekek és felnőttek életminősége javuljon a Hencidához hasonló helyeken.

A hajdú-bihari településen működő Jelenlétpont vezetésével Oláhné Balogh Tímeát bízta meg Fülöp metropolita atya. A Roma Láng Egyesületet évek óta eredményesen koordináló szakember hatalmas feladatnak és felelősségnek tekinti az új munkakört. Mint mondta, látja a közösségi igényeket, amiket fokozatosan igyekeznek kielégíteni.

Eddig vetőmagosztást, nyári tábort szerveztek, de már üzemel a mosoda is, és ami a legfontosabb egyre aktívabb a közösségi élet. – Szükség van erre a munkára, így aki csak teheti közreműködjön ebben a nemes feladatban – mondta Oláhné Balogh Tímea. 

A Jelenlét Program elemei Hencidán 

- Fókuszban a gyermek program: lehetőségeket biztosít, hogy egyetlen gyermek, vagy várandós anyuka se legyen szem elől tévesztve. Szeptembertől tanoda is indul, továbbá a drog és bűnmegelőzésre szintén kiemelt figyelmet fordítanak a szakemberek

- Mozgó Játszótér program: klubfoglalkozások, kreatív és játék-alkalmak biztosítanak lehetőséget, – főként a tanítási szünetekben és délutánonként – hogy a gyermekek felügyelet mellett, hasznosan tölthessék el szabadidejüket.

- Gazdaságfejlesztő program: hatvan családnak ad lehetőséget háztáji gazdálkodásra, hogy elinduljanak az önfenntartás útján. A felelős állattartást célzó beavatkozásoknak köszönhetően pedig mobil-ivartalanító egység települt ki Hencidára.

- Adósságkezelő program: a nehéz helyzetben lévő családok adósságainak rendezésében nyújt szakszerű támaszt

A Jelenlét programnak köszönhetően rendszeresen érkezik majd Hencidára szűrőbusz is, ami lehetővé teszi, hogy az összes gyermek speciális látásvizsgálaton vegyen részt helyben, és szükség esetén térítésmentesen kapjon szemüveget. 

Kapcsolódó írás:

Üdvösség köszöntött erre a házra - Rászorulók felzárkózását segítő központ nyílt Pocsajon

VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Elhunyt Puskás László
Elhunyt Puskás László
 
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
 
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
 
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
 
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
 
Újra egy közös úton - Betlehembe
Újra egy közös úton - Betlehembe