Kérni kell Isten segítségét - Jelenlétpont központ nyílt Hencidán

Kérni kell Isten segítségét - Jelenlétpont központ nyílt Hencidán

2022-08-17 15:17:19
Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Friss
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Magyarország Kormánya 2019-ben indította el az ország 300 legszegényebb településének felzárkózását segítő programját, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának módszerét alapul véve. Évről-évre bővítik a résztvevők körét, így 2022.08.16-án, Hencidán avathatták fel a legújabb Jelenlétpont központot.

Három évvel ezelőtt csatlakozott a „Felzárkózó települések” programhoz a Hajdúdorogi Főegyházmegye. Ennek köszönhetően először Pocsajon most pedig Hencidán kezdődhetett el az a rendkívüli kezdeményezés, mely fogantatástól a foglalkoztatásig tartó állandó, tevékeny, együttérző jelenléttel kíséri végig az itt élőket. A cél az, hogy az évtizedek óta megoldhatatlannak tűnő nehézségek helyébe igazi megoldások lépjenek, a rászorultságot pedig felváltsa a fenntartható öngondoskodás.

A folyamatot egy olyan közösségi ház is segíti, ahol kortól és nemtől függetlenül igyekeznek a szakemberek a rászorulók problémáit orvosolni.

Az Arany János utca 15. szám alatt található épületre és az itt dolgozók munkájára Fülöp metropolita atya kérte Isten áldását.  A főpásztor szerint az áldás jó reménységet nyit arra, hogy az eddigi előkészületi munka hatékonysága megsokszorozódhasson. – Az ember mindig törekszik a jóra, kicsiknek és nagyoknak egyaránt meg van a maga feladata, és ha ezen rajta van az Isten áldása akkor sokkal többre tud jutni – mondta, s hozzátette:  nem ott van az Isten áldása, ahol a bőség, mert az Isten áldását nem anyagi javakban lehet lemérni, az ugyanis az emberi szívekben érzékelhető.

- Szükségünk van Isten érzékelhető jelenlétére, kérni kell az Isten segítségét. A szentelés szertartásának imáiban többször is felidéződik az angyali jelenlét. Ők azok, akiket nem látunk, de közöttünk vannak. Az angyalok egyik csoportja közvetíti a kéréseket az Isten felé, a másik része pedig a hála szavait tolmácsolja. Igyekezzünk köztük megtartani az egyensúlyt – figyelmeztetett a főpásztor. 

Jelenleg 118 helyszínen 18 egyházi és civil szervezet tevékenykedik a KSH adatai alapján kiválasztott településeken, mely három év múlva éri el a teljes, 300 települést – erről már a térséget 25 éve képviselő Vitányi István beszélt. A politikus szerint a program legnagyobb erőssége, hogy helyben és komplexen igyekszik megoldást találni az emberek problémáira. 

- Választókörzetemben sok a halmozottan hátrányos település, Hencida is ilyen. Akik ide szegődtek dolgozni nem kis feladatot vállaltak. Öröm volt látni, hogy milyen gyorsan készült el ez a ház, de az ide betérő embereket formálni, életminőségüket javítani több idő lesz – mondta Vitányi István. Zárásként pedig köszönetet mondott a Görögkatolikus Egyháznak, hogy ilyen tevékenyen részt vesz a rászoruló emberek felkarolásában.

Az eseményen részt vett Székely Zsolt református lelkész is, aki azt mondta: imái meghallgattak, hiszen ő három éve szolgál itt, és azóta kéri a Jóistent, hogy küldjön még valamilyen segítséget a településre, hogy a felzárkózás útjára léphessen. A görögkatolikusok jelenlétében Isten segítő szeretetét látja.

Szémán László polgármester köszöntő beszédében arra tért ki, hogy a településen gyakorlatilag az önkormányzat az egyetlen foglalkoztató, a közmunkaprogramon kívül nagyon kevés lehetőség adatik az itt élőknek, így minden segítség jól jön, ami előrébb mozdítja Hencidát.

Kiss Dávid a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programjának szakmai vezetője felszólalásában emlékeztetett: 2004 óta dolgozik Magyarországon a szervezet a felzárkózás munkájában, első sorban a roma telepeken. Nem gondolták volna, hogy 17 év távlatában az a modell, amit akkor csak kísérletnek, szántak mára országos mintául szolgál. A cél az, hogy a gyerekek és felnőttek életminősége javuljon a Hencidához hasonló helyeken.

A hajdú-bihari településen működő Jelenlétpont vezetésével Oláhné Balogh Tímeát bízta meg Fülöp metropolita atya. A Roma Láng Egyesületet évek óta eredményesen koordináló szakember hatalmas feladatnak és felelősségnek tekinti az új munkakört. Mint mondta, látja a közösségi igényeket, amiket fokozatosan igyekeznek kielégíteni.

Eddig vetőmagosztást, nyári tábort szerveztek, de már üzemel a mosoda is, és ami a legfontosabb egyre aktívabb a közösségi élet. – Szükség van erre a munkára, így aki csak teheti közreműködjön ebben a nemes feladatban – mondta Oláhné Balogh Tímea. 

A Jelenlét Program elemei Hencidán 

- Fókuszban a gyermek program: lehetőségeket biztosít, hogy egyetlen gyermek, vagy várandós anyuka se legyen szem elől tévesztve. Szeptembertől tanoda is indul, továbbá a drog és bűnmegelőzésre szintén kiemelt figyelmet fordítanak a szakemberek

- Mozgó Játszótér program: klubfoglalkozások, kreatív és játék-alkalmak biztosítanak lehetőséget, – főként a tanítási szünetekben és délutánonként – hogy a gyermekek felügyelet mellett, hasznosan tölthessék el szabadidejüket.

- Gazdaságfejlesztő program: hatvan családnak ad lehetőséget háztáji gazdálkodásra, hogy elinduljanak az önfenntartás útján. A felelős állattartást célzó beavatkozásoknak köszönhetően pedig mobil-ivartalanító egység települt ki Hencidára.

- Adósságkezelő program: a nehéz helyzetben lévő családok adósságainak rendezésében nyújt szakszerű támaszt

A Jelenlét programnak köszönhetően rendszeresen érkezik majd Hencidára szűrőbusz is, ami lehetővé teszi, hogy az összes gyermek speciális látásvizsgálaton vegyen részt helyben, és szükség esetén térítésmentesen kapjon szemüveget. 

Kapcsolódó írás:

Üdvösség köszöntött erre a házra - Rászorulók felzárkózását segítő központ nyílt Pocsajon

VEZETŐ HÍREK
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Televízióban

Találkozás a föltámadottal

Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Televízióban

Találkozás a föltámadottal

Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Tel...
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Tel...
 
Izgatottan várjuk a találkozást - főegyházmegyei csalá...
Izgatottan várjuk a találkozást - főegyházmegyei csalá...
 
Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
 
Találkozás a föltámadottal
Találkozás a föltámadottal
 
Ne a feladat nehézségét, hanem a lehetőségnek az öröm...
Ne a feladat nehézségét, hanem a lehetőségnek az öröm...
 
Keleti teológia: végéhez ért a hat féléves előadás-...
Keleti teológia: végéhez ért a hat féléves előadás-...