Üdvösség köszöntött erre a házra - rászorulók felzárkózását segítő központ nyílt Pocsajon

Üdvösség köszöntött erre a házra - rászorulók felzárkózását segítő központ nyílt Pocsajon

2021-11-06 13:06:34
Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Szociális
Hajdúdorogi Főegyházmegye
A Belügyminisztérium, a Hajdúdorogi Főegyházmegye, a Magyar Máltai Szeretet-szolgálat és Pocsaj Nagyközség Önkormányzata közös összefogásának, kitartó munkájának eredményeképpen hivatalosan is megnyílt a Jelenlétpont központ, amely a hátrányos helyzetű gyermekek, családok szociális felzárkóztatását segíti majd. Ünnepélyes felszentelése 2021. november 5-én volt.

Magyarország Kormánya 2019-ben indította el a „Felzárkózó települések” hosszútávú programját, melyhez Pocsaj település 2020-ban csatlakozott. Ez a példa nélküli kezdeményezés, a fogantatástól a foglalkoztatásig állandó, tevékeny, együttérző jelenléttel kíséri végig az itt élőket, hogy az évtizedek óta megoldhatatlannak tűnő nehézségek helyébe megoldások lépjenek, a rászorultságot pedig felváltsa a fenntartható öngondoskodás.

A „Felzárkózó települések” program két fővel van jelen Pocsaj településen, illetve 2021. február 1-től elindult a Fókuszban a gyermek program is, így a csapat kiegészült 5 családmentorral, akiknek elsődleges faladatuk a családok kísérése. A két program kéz a kézben járva dolgozik minden nap a településen, hogy segítse az itt élőket, eddig mintegy 150 családot.

A Hajnal utca 9. szám alatt működő központot dr. Seszták István atya szentelte fel.  A Főegyházmegye főhelynökétől az ünnepségen megjelentek rövid tanítást is kaptak, melynek alapja Zakeus története volt, görögkatolikus szertartás szerint végzett házszenteléskor ugyanis mindig ez hangzik.  

Ám a Lukács evangéliumában olvasható szakasz e központ megáldásakor talán minden eddigiektől hangsúlyosabban fejezi ki Jézus mondandóját, hiszen tanúi vagyunk egy földi kezdeményezésnek, amelynek részeként a „Felzárkózó települések” programban már két éve segítünk embereken, családokon – hangsúlyozta főhelynök atya.

Zakeus is úgy élt, hogy végezte materiális hivatását, de mikor meghallotta, hogy Jézus a környékén jár átkerült egy teljesen más lelki síkra, szimbolikusan már azzal is, hogy felmászott a fára, hogy másként lássa a világot. Mi, ennek a háznak a megszentelésével akarjuk még közelebb vinni az Istenhez az itt dolgozókat, az ide betérőket.  Emberi erőfeszítéseink csak lesznek eredményes, ha azt megáldja a Jóisten – mondta dr. Seszták István atya.

Jézus azt mondja Zakeust látva, és a mi kezdeményezésünket is, hogy üdvösség köszöntött erre a házra. Mindannyian rászorulunk az Isten segítségére, és azért lehetünk most különösen hálásak, mert bizonyos értelemben a föld és az ég összeért. A földi szükség és az isteni segítség ennek a szentelésnek a kegyelmében valahol egymásra talál. Fülöp metropolita atya nevében is hálásak vagyunk azért, hogy az itt dolgozók Isten kegyelmével az ellátottakat magasabbra szeretnék vinni – zárta gondolatait.  

Az ünnepségen részt vett és köszöntőt mondott dr. Vitányi István a térség országgyűlési képviselője, aki kiemelte: a Magyar Kormány fókuszában a család áll s véleménye szerint ezt a célt szolgálja a központ is. Hozzátette: ugyan az eredmények csak egy bizonyos idő elteltével látszanak majd, de nem kell csüggedni és kitartónak, elhivatottnak kell lenni a rászorulóknak, szakembereknek egyaránt.  Szólt az egyház szerepéről is. Mint fogalmazott: a kormány kiemelten támogatja az egyházakat, mely által azok visszakapták a lehetőséget arra, hogy a szociális szférával foglalkozzanak.

„Azon túlmenően természetesen, hogy ez egy hiánypótló tevékenység, arról se feledkezzünk meg, hogy hét munkahelyet is teremt. Azt gondolom, hogy ebben a halmozottan hátrányos térségben nagyon nagy szükség van erre a tevékenységre – hangsúlyozta Vitányi István.

A Jelenlétpont központ vezetője Nuszer Krisztián is szólt néhány szót az ünnepség végén. Mint mondta: a Máltai Szeretetszolgálat már nagyon régóta dolgozik az úgynevezett jelenlét-módszertannal, ami az alapja az országos projektnek. Ennek lényegi része a szociális diagnózis, amely rávilágít a helyi problémákra. Összeáll egy tanulmány, melyben leírjuk ezeket a problémákat és elkezdjük a megoldási javaslatokat kidolgozni. Az épületben fejlesztőszobát, közösségi konyhát, közösségi mosdót és fürdőszobát is kialakítottak. Ezek mellett egy közösségi konyha segíti majd a fiatal anyákat, valamint egy közösségi szoba, amely a nagyobb gyerekek számára szolgál tanulást segítő, klubszerű foglalkozásokkal.

– Különböző fejlesztő eszközök és fejlesztő szakemberek is rendelkezésre állnak majd itt, amely egy közösségi házként is működik, nemcsak a szociálisan hátrányos helyzetű családoknak, hanem a falu más közösségeinek is – mondta Nuszer Krisztián. 

VEZETŐ HÍREK
Templombúcsúra várják a híveket

Minden hónap első vasárnapján

Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Templombúcsúra várják a híveket

Minden hónap első vasárnapján

Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
Aki zarándokol, önmaga felé tart...
 
Minden hónap első vasárnapján
Minden hónap első vasárnapján
 
Templombúcsúra várják a híveket
Templombúcsúra várják a híveket
 
Ennek az imádságnak lesz ereje
Ennek az imádságnak lesz ereje
 
Görögkatolikus Tudásolimpia
Görögkatolikus Tudásolimpia
 
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán