Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig: már látható a kiállítás Máriapócson is
2016.július 5., kedd

Július 5-től a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely ad otthont a Franciaországban élő, magyar származású szobrászművész, Maria de Faykod világhírű alkotását, a Lourdes-i Keresztutat bemutató művészi képeknek, melyeket a művésznő saját maga készített.

A szobrászművész családjával 1975-ben politikai menekültként telepedett le Párizsban, ahol 1978-ban a Nemzeti Képzőművészeti Akadémián kezdett tanulmányokat. Leghíresebb munkája 5 éves munka eredménye, a 2008-ban Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült Keresztút.

A Béres Alapítványnak köszönhetően Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig címmel a kiállítás Magyarországon is látható, méghozzá a szobrászművész saját maga által készített fotóin keresztül. A megnyitón ünnepi köszöntőt mondott Kapin István, volt kegyhelyigazgató atya, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, Komiszár János, Holló László-díjas festőművész, Máriapócs díszpolgára, Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója és Dr. Seszták István, főhelynök atya. 

Kapin István, volt kegyhelyigazgató atya azt mondta: „Az egyház történelme során a kegyhelyek mindig összekötő szerepet töltöttek be. Különleges spirituális küldetésük mellett egyfajta találkozási lehetőséget adtak a különböző társadalmi csoportok számára, és váltak a hitben és az emberi kultúrában előre mutató, ízlésformáló forrássá. A Máriapócsi Nemzeti Kegyhely három évszázada fogadja a zarándokokat. Jelenkori szolgálatában szeretnénk egy megújult, szerető ölelést is adni az élet további területeinek: a családok, a sport, a környezetvédelem és nem utolsó sorban a művészeti értékek felé is. Így fogadtuk örömmel a Béres Alapítvány segítségét, és Béres Klára asszony fáradhatatlan szervezését abban, hogy itt, a görög katolikusság lelki központjában bemutathassuk Maria de Faykod művésznő gyönyörű szobrairól készült fotókiállítást” - mondta a megnyitón Kapin István, volt kegyhelyigazgató atya. 

A megnyitón Béres Klára, az Alapítvány elnöke így fogalmazott: „Maria de Faykod szobrai hatalmas hatást gyakorolnak az emberekre. Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor lourdes-i zarándoklatunk során megláttam, ahogy egy tolószékben ülő fiatal fiú megérinti Jézus kezét Maria de Faykod Keresztútjának egyik stációjánál. Láttam a fiú kőujjakra fonódó ujjait, némán imát rebegő ajkait, láttam átszellemült arcát, és pontosan tudtam: a fiú nem a hideg, élettelen márványt érinti, hanem a köztünk élő Megváltót. Megtiszteltetés volt számomra, hogy megismerkedhettem e rendkívüli hatást kiváltó mű alkotójával. Nagyon boldog vagyok, hogy a Lourdes-i Keresztutat bemutathatjuk Magyarország több városában, és most eljuthatott az ország egyik legfontosabb zarándokközpontjába, a máriapócsi kegyhelyre. ” – fogalmazott Béres Klára. 

Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója szerint „a kereszt számunkra már nemcsak a szenvedést, nemcsak a megpróbáltatást, hanem - ahogy ez a kiállítás is tükrözi – a megnyugvás, a lelki béke, sőt, még talán az örömnek is a forrása. Én azt kívánom, hogy mindazok, akik ellátogatnak és megtekintik ezt a kiállítást, azok azzal a vigasztaló gondolattal térjenek haza, hogy az Úr Istennek az ő életükben is van hatalma minden szenvedést, minden gyötrelmet, minden keresztet - széppé tenni.” 

„Minden Máriapócsra érkező zarándok kimondva, kimondatlanul megfogalmazza magában: hogy találkozni és találni szeretne valamit ezen a kegyhelyen, mondta Dr. Seszták István, főhelynök atya beszédében. „Remélhetőleg a jövőben több ezer, vagy akár több tízezer Máriapócsra zarándokló hívő, vagy kereső embernek ezt a vágyát segíti ez a kiállítás. Azért imádkozom én magam is, hogy ez a tárlat segítsen ennek a több ezer embernek az istenivé válásában. Ehhez adjon a jó Isten sok-sok kegyelmet.” – zárta sorait a főhelynök atya. 

A tárlat október 9-ig várja az érdeklődőket a Családvár épületében. 

Hajdúdorogi Főegyházmegye