Kérdezzen bizalommal a lelkiatyától!


Biztonsági kérdés:
Mennyi húsz meg nulla? (a választ számmal kell beírni)


küldés
eddigi válaszok
Kedves Lelkiatya!
Ismerősi körömből néhányan járnak Nagyfaluba. Nem tudom hallott-e az Atya erről.Romániában van, egy asszony, aki kap állítólag üzeneteket a Szűzanyától és miséket, kilencedeket végeznek. Zarándokhely szerű dolog. Most azt mondják felfakadt egy forrás, amit előre megmondott ez az asszony, hogy az utolsó időkben fog feltörni,meg majd a mostani kilenced ideje alatt megjelenik a Szűzanya az ott lévőknek... Ezekkel kapcsolatban én nagyon negatív vagyok,pedig tényleg igazán hiszek, igyekszem minél élőbb hitet megélni görögkatolikusként. A kérdésem, hogy hitetlenség-e a részemről ha nekem sántít ez a dolog? A másik pedig ez a "Nagy figyelmeztetés" vagy valami ilyesmi amit nagyon emlegetnek. Ez mennyire hiteles dolog? Úgy érzem nem kell ilyen dolgokba nagyon belemerülni, úgy kellene élni, hogy bármikor meghalunk meg tudjunk állni Isten előtt (persze az ő kegyelme nélkül ez sohasem menne)Hívő emberként jól gondolom ezeket?
Előre is köszönöm a válaszát!
Ilona
Teljesen jól. Se szeri, se száma az efféle magánkinyilatkoztatásoknak. Nem hitetlenségre, sokkal inkább helyes hitérzékre vall, ha valaki ezeket tartózkodással fogadja. Jézus Krisztusban lezárult a Kinyilatkoztatás. Ahogyan Barsi Balázs atya mondja, az Atya már ?nem tud többet mondani?, hiszen Krisztusban teljesen kimondta Önmagát.
A Nagyfaluban történt eseményekről csak Öntől hallottam. Nem ez fogja erősíteni a hitünket. Annál nagyobb figyelmeztetést pedig senki sem tud mondani, mint amit már Krisztus elmondott és a Szentírásban illetve az Egyház tanítása által eljutott hozzánk: Térjetek meg és tartsatok bűnbánatot, mert közel van az Isten Országa.
Tisztelt lelki atya! Azt kérdezném, hogy a világvallások pl.(buddhista,hindu, zsidó)tanításátkövetők üdvözülhetnek e?
Válaszát előre is köszönöm G. J.
Igen. Senki sincsen kizárva az üdvösség lehetőségéből. Azok, akik saját hibájukon kívül nem jutottak el Krisztus és az Ő tanításának megismeréséig, de tiszta lélekkel törekszenek a helyes életre, azok a szívükbe írt törvényt követve az üdvözülés útján járnak. A tanítás, hogy "az Egyházon kívül nincs üdvösség" arra vonatkozik, hogy Krisztus nélkül nem lehet üdvözülni. Az Egyház pedig nem más, mint Krisztus Titokzatos Teste. Ebbe azok tartoznak bele, akik megkeresztelkedtek. De akik nem jutottak el a keresztségre, valamilyen módon - egyedül Isten tudja hogyan egyedül - szintén részesülhetnek annak kegyelmeiből.
Kedves Lelkiatya!
Azt hallottuk, hogy Legeza József atyának "Könyvespolc mellett" címmel fog megjelenni könyve most decemberben, amit a Püspökség ad ki.Többen várjuk a könyvet, melyet tudtunk szerint a Szent István Társulat is fog árulni még most Karácsony elött.
Van-e valami hír a könyvel kapcsolatban? Megjelent-e már? Kapható-e?
Válaszát előre is köszönjük!
Áldott, békés Karácsonyt kívánnak a
budapesti Fő utcai hívek
Bár nem lelki kérdésről van szó, de sokunkat érinti ezért rákérdeztem.
Jozsó atya könyve, sajnos, nyomdai okok miatt nem készült el Karácsonyra. De reméljük, hogy mihamarabb a könyvesboltokba kerül.
Tisztelt Lelkiatyám!
Egy rendhagyó kérdéskörben szeretném a T. Véleményét kérni, és ez a zene,
zenehallgatás. A gyűjteményemben felfedeztem olyan cd-ket, amik hogy úgy
mondjam nem éppen keresztény ember zenetárába valók, sőt egyenesen okkultak, sötétek, szélsőségesek (tehát ilyen extrém metal stílusúak, mint pl. trash, death és black-metal). Mit lehetne tenni ezügyben? Minél előb megszabadulni tőlük? Az emberben okozhatnak az ilyen zenék szorongást, félelmet, pánik-betegséget és egyéb lelki-fizikai elváltozást, tüneteket? A gyűjteményből inkább a normlis, dallamosabb zenéket lehet-e hallgatni? (pl. ilyenek, mint Edda, Ossian, ill. külföldi dallamos fémzene - szövegileg NEM okkultak). Bocsánat, hogy a Lelkiatyát ilyen kérdésekkel zavarom, de úgy gondolom, ez egy fontos kérdéskör, amit érdemes tisztáznunk.
Köszöni előre is Péter
Kedves Péter!
Fölfedezése a Lélektől származik. Bizony vannak olyan zenék, amelyek eltávolítanak Istentől. Vannak, amelyeknek kifejezetten ez a céljuk! Sajnos nem tudok felsorolást adni ezekről, mert egyáltalán nem vagyok járatos ezen a területen (sem). De azt hiszem, nem is szükséges, mert ami Önt ennek a kérdésnek a megfogalmazására késztette, az éppen ennek belső megérzése, megértése, hogy melyek ezek. Döbbenetes, szinte érthetetlen, hogy miért készülnek ilyen zenék, de ennél még félelmetesebb titok, hogy szörnyűségük ellenére miért tudnak mégis hódítani, hogy lehet, hogy sok fiatal vonzónak, tetszetősnek találja őket. Kifejezetten javaslom, hogy szabaduljon meg azoktól a lemezektől, felvételektől, amelyek nem a békét, a megnyugvást keltik. Talán ez lehet egyik ismertető jellemzője, amelyeknek nincsen helyük az életünkben. Természetesen ne adja oda másnak sem, ne terjesszük azt, ami káros.
Tisztelt Lelkiatya!

Nem kérdezni szeretnék, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy az Exarchátus honlapján látható egy címer Atanáz atya szentelési jelmondatával. Az nem az ő címere lenne?


Mihály
Nem. Az a Miskolci Apostoli Exarchátus címere.
Kedves Lelkiatya!
Szeretném megkérdezni, hogy Nyíregyháza nagytemplom miserendet találok-e valahol? Legfőképpen a karácsonyi miserend érdekel.
Asztalosné
Azok a szertartások, melyeket Püspök atya vezet, a psüpök naptárban megtalálhatók. A teljes szertartásrend pedig a nyiregyhaza.emecclesia.hu oldalon.
Dicsőség Jézus Krisztusnak!
Tisztelt Lelki atya!
Most hogy közeledik a karácsony egy ehhez kapcsolódó kérdésem lenne. Miért nem szabad pásztormisét végezni? Gyermekkoromban mindig hozzá tartozott a karácsonyhoz. Úgy sincs rá lehetőség, ha a zsolozsmát is végezzük éjfélkor?
Válaszát előre is köszönöm!
László
Kedves László!
A bizánci egyház minden ünnepen gyönyörű szertartásokkal segíti az imádkozó embert, hogy megértse, fölfogja annak titkát, átélhesse Istennek azon az ünnepen művelt nagy csodáját. Így van ez Karácsonykor is. Különösen nagy ünnep lévén pedig ilyenkor a szertartások is különösen gazdagok. Hiszen már délelőtt királyi imaórákat végzünk, délután vecsernyét Szent Bazil liturgiájával (mivel idén szombatra esik, ezért un. csonka vecsernyét végzünk Liturgia nélkül) éjszakai virrasztásban a nagy esti zsolozsma, lítia, utrenye, majd másnap az ünnepi Szent Liturgia. Ebbe bizony igen erőltetett még egy Szent Liturgiát beiktatni. Vagy valamit hagyjunk ki miatta? Melyiket és miért, milyen megfontolásból? Kinek a fölhatalmazásából, ha az Egyház ezt írja elő? Ezért nincsen helye az "éjféli misének" a bizánci karácsonyi ünneplésben. Hogy ezt az éjszaka végzett Szent Liturgiát ráadásul karácsonyi énekekkel vegyesen végeznénk - ezt jelenti a "pásztor mise" -, az olyan lenne, mintha egy Leonardo képre még ráfestenénk piros meg kék színeket, mert az nekünk jobban tetszik, ha egy Bach oratóriumba beiktatnánk táncdalokat, mert azt többen ismerik. Hasonlóan értéktelen egyveleg keletkezne abból, ha a Krisztus-misztériumot megjelenítő évezredes liturgiát tetszetős karácsonyi énekekkel tarkítanánk. Természetesen van helye a karácsonyi énekeknek a templomban. Ezt nevezzük kántálásnak. A szertartások előtt, után, más alkalmakkal énekeljünk sokat ezekből a kedves és sokszor értékes énekekből, hiszen segíti a karácsony hangulatát! De az ünnep tartalmát nem ezek az énekek adják meg, hanem a Születés, amelynek titkát akkor tudjuk fölfogni, megélni, ha igazodunk Krisztus Egyházának gyönyörű és gazdag tanításához.
+! Kedves Lelkiatya.
Nem így szoktam kezdeni levelem írását csak nem akarom csafelfedni magam.
Kérdésem a családon belüli erőszak.Sok dolgot hallottam róla és a média is de az inkább szereti tulzásba vinni a dolgot.
Ha a házastársak között nincs egyetértés mert mindketten mást akarnak és ez napi vitákat okoz amit már-már elég elviselni mert a gyengébb NEM nagy támadásnak van kitéve. Mi van akkor ha a helyzet forditott és mindenkinek tele van VELE a hócipője.Mindenki csak azt hangoztatja,hogy meg kell védeni a nőket...csak?
Köszönöm szépen a türelmet és a választ.ÁLDOTT BÉKÉS ÜNNEPET. +!
Amikor "tele a hócipő", az még nem tekinthető családon belüli erőszaknak. Bár ennek ellenére sajnos van példa rá - ha például alkoholista az anya - hogy a nőtől is rettegnek a gyermekek, adott esetben netán a férj is. Bár a média valóban szereti kiszínezni az efféle súlyos eseteket, mégis inkább azt kell látnunk, hogy sokan nem tudnak erről a jelenségről. Akik benne vannak, azok igen, de sokszor félelmükben vagy más ok miatt hallgatnak róla. Szörnyűséges dolgok történnek egy-egy megromlott család életében, amelyet józan életűek még csak elgondolni sem tudnak. Egyházunk több ilyen családod karol fel, és végtelenül fájdalmas ez a felismerés.
Vannak ennél kisebb viszályok is családok életében, melyek fájdalmát nem enyhíti az a tudat, hogy vannak súlyosabb esetek is. Mit lehet tenni? Első és legfontosabb itt is az imádság. Nyilvánvaló, hogy az ilyen viszály honnan származik! A sátán kihasználja bűneinket, emberi gyöngeségeinket, és ezeken keresztül viszályt szít. Vele szemben leginkább az imádság és a böjt segít. Azért is, mert imádság és böjt közben az ember egyre alázatosabbá válik, ugyanakkor a látása is tisztul, hogy mit kell tenni.
Ha nehéz a házastárssal a kapcsolat, keresni kell az alkalmat, amikor megnyílhat, amikor higgadtan lehet vele beszélgetni a helyzetről. Adódhat ilyen egy családi ünnepen, kirándulás során, vagy máskor, amikor ki tudnak mozdulni a hétköznapi hajszából. Ha előtte imádkoznak, van esély a beszélgetésre. Sok család azért megy tönkre, mert a házaspárok nem beszélgetnek, nem hagynak, nem szánnak erre időt. Ha már nincs remény az ilyen beszélgetésekre, akkor javaslom harmadik személy, egy szakértő - természetesen hívő - családsegítő bekapcsolását. Például nagyon szép családsegítő, családerősítő lehetőség adódik Bodrogolasziban. Az ottani görkat. atyán keresztül el lehet őket érni.
Atanáz püspök atya szentelési videóját néztem délután.
Hátha tud nekem segíteni a Lelkiatya: a püspöki liturgia elején a püspök a dikérionnal és trikérionnal áldást ad és közben mondja: "Uram,Uram, tekints és nézz le..." stb.
Vasil püspök atya ezt milyen nyelven teszi? Ószláv vagy esetleg az anyanyelvén (ha jól tudom szlovák)?
Ennek mi a szövege?
Köszönöm,előre is!
István
Kedves István!
Atanáz atya püspökszentelésén a Keleti Kongregáció titkára, Cyril Vasil érsek volt a főcelebráns. A Liturgia kezdetén ugyanazt az imádságot énekelte, amelyet a püspöki liturgián mi is megszoktunk, csak ószláv nyelven. Magyarul így hangzik:
"Uram, Uram, tekints és nézz le a mennyekből, és látogasd meg a te szőlőskertedet, melyet a te kezed ültetett, és erősítsd meg azt. Legyenek kezeid mindenkor az emberek fiain, kiket megerősítettél.
Cyril érsek az ószláv imát a nyugati kiejtés szerint énekelte, ahogy általában a ruszinok, de a szlovákok és ukránok is. Íme, a szöveg az ő kiejtése szerinti átiratban:
Hoszpodi, Hoszpodi, prizri na nebeszje, i vizsgy, i poszetyi vinohrad szej i szoversi i, egozse naszagyi desznica tvoja, Hoszpodi; budi ruka tvoja na szina cselovjecseszka, egozse ukrepil jeszi szebje.
Tisztelt Lelkiatya!

Kérdésemre, ahol Atanáz atya püspöki címere után érdeklődtem, ezt a választ adta: "Ennek az az oka, hogy Atanáz atyának valóban nincsen címere. Legalábbis eddig nem láttuk sehol."

Lehet tudni, hogy miért nincs Atanáz atyának címere? A püspököknek ezek szerint nem kötelező a címer? Esetleg annak tudható be, hogy a Görögkatolikus Egyház meg kíván tisztulni pápai buzdításra a latin elemektől? Tudtommal a keleti egyházakban nincs címere a püspököknek.

Köszönöm válaszát!
Sajnos, nem sikerült a végére járnom, hogy Atanáz atya pontosan miért nem készített címert. Tudva levő azonban, hogy Atanáz püspök atya is törekszik hűségesen igazodni a keleti hagyományokhoz, ezért nem kizárt, hogy ebben a kérdésben is azt követi.
Kedves Lelkiatya!
Nem olyan régen részt vettem egy lelkinapon,ahol kiscsoportos beszélgetés is volt,ahol a lelkiélmények megosztására is sor került.Volt ott egy fiatal asszony,aki arról beszélt,hogy neki olyan kegyelmet adott a Jó Isten,hogy megtudja érezni mások örömét és szenvedését is még akkor is ha távol vannak töle.És hogy ilyenkor általában elkell gondolkodnia,hogy ki is az az ember aki bajban van.A kérdésem az lenne hogy az ilyen fajta megérzések tényleg Istentöl származó kegyelemnek tekinthetök-e?Nekem is vannak ilyen jellegü megtapasztalásaim,egy személlyel kapcsolatban,akitöl több száz kilométer választ el.Sokszor volt,hogy ráéreztem,hogy valami nincs rendben,féjdalmat és szenvedést éreztem vagy egyfajta belsö kényszert éreztem,hogy irjak neki,megkérdezzem hogy van vagy egyszerüen csak küldjek neki egy imádságot,vallásos dalt vagy történetet mivel ö is keresztény.Leginkább azonban imádsággal tudtam támogatni öt a nagy távolság miatt.Vegyes érzelmek vannak bennem ezekkel a megtapasztalásokkal kapcsolatban,nem tudom jók-e vagy rosszak,mert sokszor nagy intenzitással törnek rám,jó volt hallani hogy másnak is vannak ilyen jellegü megtapasztalásai.Mivel ezt a dolgot nem tártam fel egy atyának sem,mert különösnek tekintettem,hogy ilyen jellegü megtapasztalásaim vannak,szeretném megkérdezni a Lelkiatyát,hogy létezik-e az ilyen és ehhez hasonló golgokra valamilyen magyarázat.
Válaszát elöre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel?Lina
Kedves Lina!
Amit az említett fiatalasszony elmondott abban a csoportban, nekem túlzásnak tűnik. Mindazonáltal ilyen jelenségek valóban vannak. Ugyanúgy Istentől származnak, mint bármely más adottság: zenei képesség, alkotó tehetség, vagy egyszerűen, ha valaki jól tud fütyülni. Hogy megérezzük a hozzánk érzelmileg közel álló ember helyzetét, az majdnem természetes. Ha ennél többről van szó, az sem természetellenes, csak a tudomány ma még nem tudja megmagyarázni.
Önmagában se nem jó, se nem rossz egy ilyen képesség. Lehet jóra használni, és sajnos, lehet nagyon rosszra is. Éppen ezért némileg óvatos vele a Katolikus Egyházunk. Nem kell különösebb gondot fordítania rá. Az az Úr Istennek valóban valami egyedi terve van ezzel kapcsolatban, akkor az idejében jelezni is fogja. Törekedjék arra, hogy mindig mindenben szolgálatára legyen embertársainak!
T.Lelkiatya! Az a kérdésem,hogy a Jézus anyai,v.apai ágon Dávid leszármazottja? Ha a Mária ágán Dávid utódja ,akkor nem értem. Ha Isten az " apja " ,akkor meg azért nem értem. Ha netán József miatt,akkor meg,hogyan? Köszönettel: B.B.
Máté a zsidó szokásoknak megfelelően József családfáját adja meg. Női családfákat nem volt szokás rögzíteni. A családfa így is tanúsítja, hogy Krisztus Dávid fia, mert Mária is szükségszerűen Dávid leszármazottja volt, ha eljegyezhették Józseffel. Máriának is el kell mennie Betlehembe, hogy ott iratkozzék fel a népszámláláson.
Kedves Lelkiatya!

Vallas orara kellene dolgozatot irjak a " remenyrol" de sehol nem talalok rola semmit.
Elnézést kérek, kicsit megkésve válaszolok. Lehet, hogy azóta a vallás óra már meg is volt. Mindenesetre az itt címmel jelzett két könyvben nagyon sok értékes tanítást talál a reményről.

XVI. Benedek pápa Spe Salvi enciklikája a reményről: www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/encyclicals/documents/hf_ben-xvi_enc_20071130_spe-salvi_hu.html

Barsi Balázs ferences atya: Krisztus, a mi reménységünk www.ppek.hu/k374.htm

Ha esetleg már valóban megvolt a vallásóra, akkor is javaslom ezeket elolvasni.
Tisztelt Lelkiatya!
Tud-e olyan személyről, aki le tudná fordítani magyarra az alábbi görög katolikus anyakönyv fejlécét?
1.Numele si Conumele personeloru cununate, relegiunea, si loculu de unde suntu.
2.Numele si Conumele Nanasiloru
3.Numele si Conumele martrieloru, despre imprumutat'a invoire.
4.Anulu si dilele lunei in care s'an facutu vestirile; seau numerulu anulu, lun'a si diu'a dispensatihnei dela vestiri.
5.Anulu, lun'a din'a si numerulu dispensatiunei dela impedecare,canonica, seau politica.
6.Prcotulu cununatori.
7.Anulu, Luna, diu'a Cununiei.
8.Etatea mirelui.
9.Etatea miresei.
10.Statulu cununatiloru, juni, seau veduvi, amendoi, an numai una facia si care!

Segítségét előre is nagyon köszönöm
Dózsa Lászó
1. A házasságot kötöttek család és keresztneve, vallása és származási helye.
2. A keresztszülők családneve és keresztneve.
3. A tanuk családneve és keresztneve ahonnan az engedélyt kapták.
4. A kihirdetés évének, hónapjának és napjának megjelölése, a diszpenzáció napja és hónapja.
5. A diszpenzációs kánoni vagy politikai akadályának éve hónapja és napja.
6. Az esketők
7. Az esküvő éve hónapja és napja
8. A vőlegény állapota
9. A menyasszony állapota
10.A házasulandók állapota,hajadonok vagy özvegyek, mindkettő vagy csak egyik és melyik!

Ez egy nagyon archaikus régi román szöveg melyet ma már csak a Moldáv Köztársaság területén beszélnek.
szeretném megkérdezni a Lelkiatyatol,hogy a reverendaval szemben mi a velemenye a papi civilrol?
A gor.kat. papnovendekek hogy allnak ezzel? Lehet nekik ezt viselniuk?
Egyaltalan van ennek un. hagyomanya a gor.kat.-oknal?
Bar ez nem lelki kerdes volt,megis ez az egyetlen hely,ahol fel tudom tenni ezt a kerdest hiteles valaszt varva,amit elore is koszonok!
A kérdés színvallásra bír. Nemigen vagyok kibékülve a papi civillel. Maga a szó is fura egy összetétel, árulkodó: pap vagy civil ember viselete ez? Olyan papi viselet, amely jobban hasonlít a civilhez? De miért kell hasonlítania? Ha civil, akkor legyen az: pulóver, ing, zakó, póló. A pap, amikor civil, akkor ugyanolyan ember, mint a többi. Ilyenkor miért ne hordhatna ő is ugyanolyan ruhát? Ha viszont éppen papi feladata van, akkor vegyen fel papi ruhát: reverendát. A hívek szeretik látni a papot reverendában. Ránéznek és Isten jut az eszükbe. Úgy látom, hogy a görög kispapoknál ez ugyanúgy működik, mint a rómaiaknál. Attól kezdve, hogy reverendát kap, hordhatja a papi civilt. Van köztük, aki ezt, van, aki azt szereti jobban viselni.
    ... 384 385 386 387 388 
389
  390 391 392 393 394 ...