Kérdezzen bizalommal a lelkiatyától!


Biztonsági kérdés:
Mennyi kettő meg nyolc? (a választ számmal kell beírni)


küldés
eddigi válaszok
Kedves Lelkiatya! Mi szükséges ahhoz, hogy a szeretetünk teljes legyen? Köszönve: Lívia
Elsősorban idő. Ezt megelőzően pedig az Isten kegyelme. Mi kell még hozzá? A magunk odaadása. Azt hiszem, ez a három elég hozzá.
Kedves Lelkiatya! A gyaszfeldolgozasnak melyek a szakaszai? Milyen jellemzoi vannak az egyes szakaszoknak? Hogyan tudok az egyes szakaszokban segiteni gyaszolo testveremnek?
Javaslom Elisabeth Kübler Ross műveit olvasni, amelyek nagy segítséget jelenthetnek ebben a helyzetben.
Kedves Lelkiatya, római katolikus papként érdeklődnék egy internetes vita kapcsán a szent nyelvek helyzetéről a keleti liturgiákban. Van-e, volt-e olyan gyakorlat, hogy a Szentírást nem csak modern népnyelven, hanem azt megelőzően valamilyen máskor nem használt szent nyelven (görög, kopt, ószláv, arám, stb.) olvasták? Ha igen, milyen gesztusokkal? Jellemző-e pl, hogy mondjuk szent nyelven a pap olvas, és utána népnyelven a lektor? Hogy ne Önt bosszantsam, hol lehet ennek utánaolvasni?
Sajnos, nem tudok erről átfogó munkát javasolni. De hozzáteszem, egyáltalán nem bosszant a kérdésével. A közhiedelemmel ellentétben a keleti egyházakban is nagy jelentősége van a szent nyelveknek. Sok helyütt mind a mai napig előszeretettel használják az ógörög vagy egyházi szláv nyelveket, amelyeket a hívek már nem vagy csak alig értenek. Arra is van példa, hogy a szertartásokat valamelyik egyházi nyelven olvassák, de a szentírási részeket, ahol fontosabb a megértés, ott a nép által használt beszélt nyelven. Különösen, ha a prédikáció a szertartástól eltérő népnyelven hangzik el, olyankor az azt megelőző szentírási olvasmányok is többnyire azon a nyelven olvassák föl vagy éneklik, amelyet ért a hallgatóság.
Kedves Lelkiatya! Konkret javaslatot szeretnek kerni, hogy a glutenerzekenyek, hogyan tudjak az osszes bojti fegyelmet megtartani? Elore is koszonom a valaszat.
Az összes böjti fegyelmet senkisem tudja megtartani. Hiszen nagyon sok féle van. A böjt mindig személyre szabott, egyéni és személyes. Az előírások segítenek, a tapasztalatok eligazítanak, s leghatékonyabb támasz a lelkiatya tanácsa, javaslata, de a döntést, hogy miről mondunk le, azt magunknak kell meghoznunk. Általános szabálynak tekinthető, hogy az Úr a "jókedvű adakozót szereti", aki nem kényszerből, hanem "önként és dalolva" hozza meg áldozatát. Mindenki maga tudja, hogy mit tud és mit nem tud megtenni. Persze, ebben segítő eligazíttást adhat a lelkiatya is. Ha valaki cukorbeteg, gluténérzékeny vagy más emésztéssel kapcsolatos betegsége van, azért az még nincs megfosztva a böjt lehetőségétől. Igaz, akinek komolyan oda kell figyelnie a táplálkozására, annak már ez a fegyelmezettség, hogy az orvosi előírást betartja, ez is lehet fölajánlás. Megtartja az előírást, és hozzáteszi: "Uram, érted teszem vagy nem teszem, eszem vagy nem eszem ezt vagy azt." De ezen kívül is tehet még más felajánlást is, akár az étkezéssel kapcsolatban, akár más jellegű cselekedettel (pl. tévé, számítógép vagy telefon használatának visszafogottságával). A szeretet leleményes. Szeretetből és szeretettel kell böjtölnünk, s akkor magunk is megtaláljuk, hogy mit ajánlhatunk föl az Úrnak.
Tisztelt Lelkiatya! A fejemet ellepte mindenféle perverzió. Ez elég sok ideje tart nálam, 5 hónapom volt amikor tiszta volt a fejem. Azóta sajnos megint ezek vannak a fejemben. Szeretnék ezektől megszabadulni, de olyan fokú fogékonyságom van a téma iránt, hogy ez szinte már lehetetlen. Van hogy arra gondolok, hogy megváltozok, és Istennek tetsző gondolatokkal foglalkozom, erre a fejemben egyből beugrik, hogy dehogy változol meg te. Életemben soha sem néztem pornót, szexuális cselekedeteim is rendben vannak (nincsenek). De mégis ragaszkodom ezekhez a gondolatokhoz. Mit tudok tenni a megváltozásomért?
Hasonló esetekben azt tanácsolom az illetőnek, hogy ne zavarja, hogy ott vannak ezek a gondolatok. Nem baj. Nincs jelentősége. Hadd legyenek ott. Valójában nem az mérgezi meg Önt, hogy ott vannak, hanem hogy zavarják Önt ezek a gondolatok. Mondja nekik: "Szabad itt lennetek." Ne féljen, az nem valami szabadelvű gondolkodás a részemről, hogy ilyen furcsát tanácsolok. Csak ezzel az élét, a súlyát tudjuk elvenni ezeknek a káros gondolatoknak. Így lassan súlytalanná, jelentéktelenné válnak. Ugyanakkor tanulja meg mondani a Jézus-imát, s mondogassa minél gyakrabban: "Uram, Jézus Krisztus Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!" Ezzel kifejezi Jézus felé, hogy bízik benne, tőle várja a segítséget. Azt is, hogy belátja bűnösségét, ahonnan viszont egyetlen kiút, az ő irgalmának és segítségének a kérése. De az is lehet, hogy érdemes szakorvoshoz fordulnia. De mindenképpen keresztény, lehetőleg katolikus pszichológust keressen. Hála Istennek, sok ilyen van.
Kedves Lelkiatya! Római katolikus vagyok. Szeretnék érdeklődni, hogy görög katolikusoknál van olyan állás/hivatás, ami olyan a pszichológia? Római katolikusoknál van hasonló, viszont nagyon kevés. Érdekelne, hogy esetleg Önöknél ez jobban beindult? Köszönöm a válaszát. Ha esetleg mentál-higiéniás szolgáltatásra gondol, akkor azt mondhatom, hogy ezen a téren egyelőre mi is csak gyerekcipőben járunk. Vannak erre szakosodott kiképzett papjaink, de ők legtöbbször a saját parókiájuk körében fejtik ki ezt a segítségüket. A parókián keresztül lehet elérni őket. Tudomásom szerint Debrecenben és Nyíregyházán van a parókiához kapcsolódó ilyen jellegű szélesebb körű szolgáltatás, esetleg ezeken a helyeken lehet érdeklődni. Kedves Lelkiatya! Én voltam, aki ezt kérdezte. És a gyermekvédelmi központ végül is mi? Egy árvaház? Vagy van lehetőség nem árva gyerekeken is segíteni? Milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy ott eltudjak helyezkedni? Köszönöm.
Ha kifejezetten azért érdeklik ezek a kérdések, mert szeretne állás találni ezen a területen, akkor javaslom, hogy vegye föl a kapcsolatot a Szent Lukács Szeretetszolgálatunkkal. http://www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu/oldal/38/kozzeteteli-lista
Kedved Lelkiatya! Van olyan történet, ami az interneten található, vagy amiről esetleg Ön tud, hogy egy pap nem akart igazán pap lenni, csak külső behatás miatt lett pap? Gondolom ennek nem igazán lett jó vége? Úgy gondolom, hogy ez inkább a római katolikusoknál lehet rosszabb. Megtudna velem osztani egy ilyen történetet? Válaszát előre is köszönöm, L.
Erre egyáltalán nem könnyű válaszolni. Én nem is tudok. Sohasem látunk bele a másik ember lelkébe, gondolatvilágába, érzéseibe. Sejtésünk lehet arról, hogy valakinek nem volt igazán hivatása, de sohasem mondhatjuk ezt teljes bizonyossággal. Ahol zátonyra futott a hivatás, ott is nagyon sok oka lehet ennek. De olyan is van minden bizonnyal, aki szülői vagy más külső hatásra vállalta a papságot, aztán az isteni kegyelem csodálatos papot formált belőle. Nem hiszem, hogy épületes és tanulságos volna ilyen történeteket gyűjteni. Én mindenesetre nem tudok mondani.
Kedves Lelkiatya! Sajnos glutenerzekeny lettem. Osszefoglalna, hogy a glutenerzekenyek hogyan tudnak sztaldozashoz jarulni a sztliturgian?
A legkézenfekvőbb, ha a gluténérzékeny ember a Szent Vérből részesül. Ez a görögkatolikusoknál kézenfekvőbb, könnyebben megoldható, de a római katolikusoknál sem lehetetlen. A római katolikusoknál gluténmentes ostyával is segítik az ilyen helyzetet. Természetesen minden esetben előre meg kell beszélni az atyával, hogy erre az előkészületre szükség van. És amit ilyenkor az atya kínál, javasol, azt kell elfogadni.
Szioka miert van az hogy a halot nagymamamal almodok fojton hogy felkel a sirbol
Mert még nem sikerült elengedni a nagymamát. Valójában nem a nagymama üzen ezzel, hanem a saját lelke, hogy még nem tett helyre mindent vele kapcsolatban. Ilyenkor a legkézenfekvőbb dolog, hogy szent misét, Szent Liturgiát mondatunk az elhunytért. Fontos, hogy ezen mi magunk is ott legyünk, áldozzunk, ha szükséges, előtte a szentgyónást is végezzük el. Ugyanis ezek nem csupán pszichés jelenségek, amelyeket a szakemberrel kell megbeszélni, hanem kifejezetten lelki folyamatok, amelyek az isteni erő segítségével lelki gyógyulást, gyógyítást kívánnak.
Tisztelt Lelkiatya! Görögkatolikus egyházunknak mi az állásfoglalása Szent Arsenia Boka vál az Ő szemelyével , kultuszával kapcsolatban? Válaszát Köszönöm ! Ferenc.
Hivatalos állásfoglalása talán nincsen. Legalábbis én nem tudok róla. De azt tudom, hogy sok görögökatolikus is tiszteli - együtt az ortodox testvéreinkkel - határon innen és túl.
Kedves Atya! Hol lehet rendelni kalendáriumot, asztali naptárat, és falinaptárat, mert a Szent Athanáz boltban nincs, milyen postai rendelési lehetőségek vannak. Szeretettel.
A Szent Atanáz könyves boltjainkban egészen biztosan kapható. (Budapest, Molnár u. 3; Nyíregyháza, Betlhen u. 5.)
Kedves Lelkiatya! A birítusról: És mi a leggyakoribb példa? Ez nagyon érdekes. Milyen indokok lehetnek egyáltalán erre? Nincs helyileg valahol másik rítusú templom és amiatt?
A hívek szükséglete okozza, hogy egy pap megkapja-e ezt a különleges engedélyt vagy nem. Vagy olyan helyen, ahol nincs elérhető keleti rítusú pap, de vannak hívek, s ezért a római katolikus papot kérik föl a keleti rítusúak ellátására. Vagy fordítva. Persze, más egyéb okok is lehetnek, például szerzetesi közösségekben.
Dicsőség Jézus Krisztusnak! Szeretném megkérni kedves Lelkiatyát, hogy tanítson engem csotkiról szóló ismeretekkel. Tudom, hogy a Jézus-imát imádkozzák a kötése közben, valamint általunk is mondandó az elkészült csotki szemekre. Vannak is ilyen imaalkalmak. Miért pont 33-Jézus életkora? Azt is hallottam, hogy nem szabad magunknak kötni. 2 féle technikával tudok kötni és szoktam is ajándékozni. Szeretnék minél többet tudni róla, hogyha olyan személynek ajándékozok, akinek ez ismeretlen őt is segítsem azáltal, hogy továbbadom az ismeretet. Gyönyörű, hogy létezik! Minél többet szeretnék megtudni róla. Úgy érzem jó helyen járok, hogy ezt megszerezzem. Köszönöm szépen!
Arra gondoltam, hogy írok néhány könyvcímet, amelyek eligazítást adnak ebben a dologban. Hisz ezen a fórumon csak édeskeveset lehetne leírni arról, amit érdemes tudni a Jézus-imáról. Ezen könyvek jó része kapható a Szent Atanáz könyvesboltjainkban. Kis Filokália A zarándok elbeszélései A Jézus-ima és a keleti szerzetesség (jelenleg nem kapható) Anthony Bloom: Az élő ima A. Quatit: "Szüntelenül..." Áthosz-hegyi Jerondasz Paisziosz: A hészükhaszta lelkiség békessége Emmanuel Jungclaussen: A Jézus-ima (jelenleg nem kapható) Frederica Mathewes-Green: Jézus-ima, a szív Istenre hangolása Hilarion metropolita: Az imádságról Hierotheos Vlachos: Egy éjszaka a Szent Hegy sivatagában Hierotheos Vlachos: Bevezetés a keleti keresztény lelkiségbe Irma Zaleski: Élni a Jézus-imát Matta el Meszkin: Tanácsok az imádsághoz Matta el Meszkin: Isten megtapasztalása az imában Nacsinák Gergely András: Jóga a középkori Európában? Per-Olof Sjögren: A Jézus-ima
Dicsőség Jézus Krisztusnak! Hol lehet beszerezni magyar nyelven a Szentek életét ill. azt a könyvet, amelyben az utrenyén olvasott olvasmányok vannak? Válaszát előre is köszönöm!
A Szent Atanáz könyvesboltjainkban, Budapesten (Molnár u. 3) és Nyíregyházán (Bethlen u. 5.) http://szentatanazbolt.hu/
Dícsős?g J?zus Krisztusnak! Kedves Lelkiatya! Mit lehet tennii a lelkiszarazsag idejen? Elnezest, a megfogalmazasert, de nem tudom maskep. Ures lelekkel jottem es ugy is tavoztam a sztliturgiarol. A kirekesztest elem meg a sulyis glutenerzekenyseg miatt. A hivokozosseg rekeszt ki, nem fogad be vagy el.
Sokszor a falakat magunk építjük magunk köré. Lehet, és ezt tartom legvalószínűbbnek, hogy semmi oka nincs arra, hogy kirekesztettnek érezze magát, hiszen részesülhet az Eucharisztiából, egy közösségben van Krisztussal és a közösséggel. Nem tudom, ki lehet olyan, aki megvetne vagy kirekesztene bárkit is olyan fogyatékosság vagy betegség miatt, amelyről nem tehet? Ilyet nem is tudok föltételezni. Van, akit pl. vaksága miatt ki kell kísérni, hogy megáldozhasson, van, aki kerekesszékkel megy oda, vagy idős kora miatt ki sem tud menni, az atya megy oda hozzá, hogy megáldozhasson. Ezen apró különbségeknek, különlegességeknek semmi jelentősége nincsen. Ezek közé sorolható az is, ha valaki gluténérzékenysége miatt először megy áldozni vagy külön kehelyből áldozik. Ami a legfontosabb, hogy ha akaratunk nélkül építünk is falakat, plafont ne tegyünk rá. Tehát ha valami miatt úgy érzem, hogy kizárnak engem, vagy én magam zárom ki magamat, fölfelé mindig legyek nyitott, hiszen ami a legeslegbiztosabb, hogy az Úr sohasem zárkózik el, sosem zár el magától senkit. Főként, amikor úgy érzi, nem kap elegendő emberi megértést vagy segítséget - ilyen, sajnos, gyakran megesik - akkor még erősebben az Önre figyelő Úrra tekintsen, leginkább őfeléje legyen nyitva.
  1 2 3 4 
5
  6 7 8 9 10 11 ...