36 gyermek szívébe költözött be Jézus Krisztus - Elsőáldozás a főszékesegyházban

36 gyermek szívébe költözött be Jézus Krisztus - Elsőáldozás a főszékesegyházban

2021-05-11 08:39:44
Szerző: H Varga Eszter, fotó: Domokos Éva / Hajdúdorogi Főegyházmegye
Kocsis Fülöp érsek
Debrecen
Ünnep
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Vakonszületett vasárnapján ünneplőbe öltözött kisfiúkkal és kislányokkal telt meg a debreceni főszékesegyház. A korona-vírus járvány miatti védelmi intézkedések fokozatosan enyhülnek, így nem volt akadálya annak, hogy a gyermekek méltó módon részesülhessenek életükben először az Eucharisztiában. Az ünnepélyes áldozás a püspöki Szent Liturgia keretében volt.

Tavaly tavasszal a járvány miatt nem lehetett a megszokott ünnepélyes módon megtartani az elsőáldozást, így szeptember és november között elosztva egy-egy Szent Liturgia alkalmával vehették magukhoz a gyermekek az Eucharisztiát. Kapin István parókus atya Troszt Máté káplán atya, Veres Zoltán diakónus atya, Gleviczkyné Mudri Szilvia és az iskolai hitoktatók hónapok óta készítették a gyermekeket erre a napra, az Eucharisztiával való találkozás misztériumára.

Igen hosszú evangéliumi szakasz hangzott el ezen a vasárnapon, ami egy vakon született férfiról szól, illetve csodálatos gyógyulásáról. A történetből kiderül, hogy az apostolok keresték a hibást, hogy a férfi vajon magának vagy szüleinek köszönheti vakságát, ám Jézus ahelyett, hogy bárkit is ennek felelősének tett volna meg, arra hívta fel a figyelmet, hogy miként nyilvánulnak meg az eset kapcsán Isten nagy tettei – jelezte Fülöp metropolita a tanításában. Mint mondta, nagyon rossz dolog, ha valaki vakon születik, de az Isten ezt is jóra tudja fordítani, ezáltal mutatkozik meg Isten nagysága és jósága.

Jézus átalakította a sorscsapást és a férfi 30 évesen egyszer csak látni kezdett, és aztán elkezdte dicsőíteni Istent. A főpásztor emlékeztetett, hogy Jézus sárból, tehát egy hitványnak tűnő dologból csinált orvosságot, amit rákent a férfi szemére majd elküldte, hogy mosdjon meg a tóban. Ezután történt meg a csoda. 

 „Azt lehet mondani, hogy a mi Istenünk átalakító Isten, mindent jóvá alakít: a sarat orvossággá, a betegséget Isten dicsőségének eszközévé” – hangsúlyozta Fülöp metropolita atya. Majd ezzel a gondolattal állította párhuzamba az átváltoztatás misztériumát. Hiszen – mint mondta – az Eucharisztia látszólag csak egy pici darab kenyérkocka, belemártva a szent borba. A mi átalakító Istenünk azonban ezt a kis kenyérdarabot jobbá, nagyobbá, szentebbé teszi, és ezt a kis kenyeret és bort saját testévé és vérévé alakítja át.

„Úgyszólván Jézus belebújik a kis kenyérkockába, ami által az teljesen átalakul, sokkal jobban, mint ahogy a sár átalakult orvossággá.” – emelte ki a főpásztor, s hozzátette, teljesen láthatatlan folyamat ez, aminek köszönhetően Jézus Krisztus teste és vére költözik bele a szívekbe, hogy átalakítsa azokat.

Jobbá, szentebbé teszi az embert a rendszeres szentáldozás, csak meg kell ehhez mosakodni előtte. Persze, nem a szappannal és vízzel történő tisztálkodásra kell gondolni, hanem a lelki mosdásra, a szent gyónásra – hívta fel a figyelmet érsek-metropolita atya. „Hosszú távon az egész élete alakul át annak, aki rendszeresen részesül Krisztus testéből és véréből.  Mindig táplálkoznotok kell az Eucharisztiával és mindig tisztán kell tartanotok lelketeket a szent gyónással, és akkor át fog alakulni az életetek” – adta útravalóul e szavakat a kicsiknek Fülöp metropolita. 

A Szent Liturgia végén az elsőáldozókat és hozzátartozóikat a látogatóközpontban vendégelték meg. A gyermekek oklevelet, szájmaszkot, valamint nevükkel és az egyházközség logójával ellátott hollóházi porcelánt kaptak emlékül.

*

Kedves szülők! A szertartás fotói erről a linkről (hd.gorogkatolikus.hu/elsoaldozas21.html) letölthetők.

VEZETŐ HÍREK
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázatot hirdet

Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a főiskolán

Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázatot hirdet

Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a főiskolán

Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Zsolozsmástábor Létavértesen
Zsolozsmástábor Létavértesen  class=
 
Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Ataná...
Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Ataná... class=
 
Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a...
Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a... class=
 
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázato...
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázato... class=
 
Orbán Viktor: Magyarországon a kereszténység nem válasz...
Orbán Viktor: Magyarországon a kereszténység nem válasz... class=
 
Az Egyház előírásai felszabadítóak és ráterelnek min...
Az Egyház előírásai felszabadítóak és ráterelnek min... class=