A Hierotheosz Egyesület évindító rendezvénye

A Hierotheosz Egyesület évindító rendezvénye

2018-01-23 13:11:30
Szerző: FrissMédia
Képzés
Határontúl
Máriapócson gyűltek össze január 19-én

2011 szeptemberében Máriapócson görögkatolikusok egy csoportja úgy gondolta, hogy a rendszerváltás után 20 évvel ideje egy olyan közösséget létrehozni, amely a Kárpát-medence társadalmi életében képes megjeleníteni a görögkatolikus közösség üzenetét, értékeit, és így revitalizálni a görögkatolikus közéletiséget. A Hierotheosz egyesület immáron hatodik alkalommal számolt be tagjainak az egyesület elmúlt évi tevékenységéről a máriapócsi zarándokközpontban. Az Egyesület névadója a X-XI. század fordulóján élt Szent Hierotheosz missziós lelkületű atya, aki Türkia metropolitájaként az első hittérítő volt a magyarok között a Kárpát-medencében. Bár az egyesület hittérítéssel nem foglalkozik, elvitathatatlan tény a missziós tevékenység.

Az egyesület az elmúlt hat év alatt biztos alapokról indulva mára a megye egyik legjelentősebb és ezzel együtt kimagaslóan sikeres szervezetévé nőtte ki magát. Elismertségét fémjelzi, hogy az évindító találkozón Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is jelen volt. Az államtitkárt baráti szálak fűzik az egyesület korábbi elnökéhez, dr. Seszták Istvánhoz és a jelenlegi elnök Kapin István személyéhez is. Barátságuk a máriapócsi kegytemplomban 10 évvel ezelőtt, a közös imáik során pecsételődött meg. Az államtitkár ünnepi beszédében felidézte a tíz évvel ezelőtti gondolatokat, melyek a mai napig meghatározzák az egyesület tevékenységét: „az a küzdelem, amibe már akkor belekerültünk közösen - ha szabad így mondani – az azt szolgálta, és egész a mai napig azt szolgálja, hogy kereszténységünk megmaradjon, megerősödjék, és másoknak is azt az életet, ami a kereszténységben van, azt az életörömöt, szépséget, a küzdelmekkel való szembefordulást, azt átadjuk másoknak is.” Azok a törekvések, amik akkor és hét évvel ezelőtt elindultak, nemcsak, hogy megfogantak, hanem bizonyos szempontból már a gyümölcseit is élvezhetik – tette hozzá az államtitkár. 

A Hierotheosz Egyesület immáron harmadik éve üzemelteti a civil információs centrumot. Az egyesület olyan példaértékű munkát végez, ami egyedülálló ebben az országban, hiszen a megemelkedett támogatásnak köszönhetően Kárpátalján, Felvidéken, Pártiumban és Erdélyben ez év januárjában tíz civil szervezettel léptek partnerségi kapcsolatba. „A magyarság megmaradásnak alapja, hogy civileken keresztül a határon túli magyarokkal is együtt tudjunk működni, és egyházi alapon is: római katolikus, görögkatolikus és akár a protestáns egyházak bármelyikével – leginkább természetesen a református egyházzal - a kapcsolati szálak meglegyenek” – fogalmazott Soltész Miklós. A magyar társadalom az elmúlt hét évben pozitív változáson ment át köszönhetően a kormány, civilszervezetek és az egyházak közös munkájának. Ezt a változást talán a legjobban az mutatja, hogy a házasságkötések száma az elmúlt hét év alatt negyven százalékkal nőtt, ugyanakkor húsz százalékkal csökkent a válások száma. A gyermekvállalási kedv is dinamikusan növekszik (1,25 százalékról 1,5 százalékra növekedett a gyermekvállalási ráta) és ami szintén nagyon fontos: az abortuszok száma hét év alatt 25 százalékkal csökkent.

Kiss András, az egyesület titkára elmondta, hogy nagyon eredményes évet zártak, hiszen a kulturális közfoglakoztatási program keretében 200 embernek tudnak munkát biztosítani. Ez erő, lehetőség az embereknek és a településeknek, hogy civil szervezetekben a köz javát szolgálva dolgozhatnak. Kiss András a 2018-as évre vonatkozóan elmondta, hogy a legfontosabb feladatuk amellett, hogy az egyesületnek nagyon szerteágazó a tevekénysége az, hogy „hittel, bizalommal és sok munkával megerősítsék a Kárpát-medencei magyar közösséget. Ez az a tevékenység, amiért a Hierotheosz Egyesület dolgozik.”

A rendezvény végén Soltész Miklós, valamint az egyesület elnöke, Kapin István átadták a 10 határon túli civilszervezet képviselőinek a partnerségi okiratot. Ennek értelmében a Hierotheosz Egyesület CIC szervezete lett:

- Szatmárnémeti: Identitás Alapítvány
- Zilah: Szilágyság Kulturális Társaság
- Nagyvárad: Vidéki Ifjúsági Szövetség
- Kolozsvár: MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet)
- Marosvásárhely: Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET)
- Székelyudvarhely: UIET (Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács)
- Csíkszereda
- Sepsiszentgörgy: Szentgyörgyi Ifjúsági Klub
- Bodrogköz-Ungvidék: BODRUNG Polgári Társaság
- Kárpátalja: KMKSZ Ifjúsági Szervezete
 
A rendezvényen jelen volt dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzat elnöke, Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója, Hölvényi György EP képviselő valamint Máriapócs polgármestere, Papp Bertalan.

VEZETŐ HÍREK
Valódi keresztény misztika nyomában

Fülöp metropolita előadása szíriai útjáról

A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a turistákat
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Valódi keresztény misztika nyomában

Fülöp metropolita előadása szíriai útjáról

A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a turistákat
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fülöp metropolita előadása szíriai útjáról
Fülöp metropolita előadása szíriai útjáról
 
Valódi keresztény misztika nyomában
Valódi keresztény misztika nyomában
 
A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a tur...
A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a tur...
 
Nyílt napot rendeztek a főiskolán
Nyílt napot rendeztek a főiskolán
 
December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár
December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár
 
A békét hangsúlyozza az idei Debreceni Advent
A békét hangsúlyozza az idei Debreceni Advent