A NEK családi napján bárki megismerhette a Görögkatolikus Metropólia szerteágazó tevékenységét

A NEK családi napján bárki megismerhette a Görögkatolikus Metropólia szerteágazó tevékenységét

2021-09-17 20:27:27
Szerző: Görögkatolikus Metropólia
Metropólia
NEK
IEC2020
A Görögkatolikus Metropólia különféle szervezeti egységei három sátorban, hat ponton mutatkoztak be az Eucharisztikus Kongresszus részeként megszervezett Katolikus Társadalmi Napok családi napján szeptember 11-én. Mindhárom egyházmegyéből képviselve volt a család -, ifjúsági -, és cigánypasztoráció, az oktatási tevékenység, továbbá meg lehetett ismerni a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat munkáját és a Görögkatolikus Papnevelő intézeten belül működő Szent Damján Kört is. Az alábbiakban az egyes szekciók szervezőinek beszámolóit olvashatják.

Görögkatolikus ifjúságpasztoráció

„Különösen mély élmény volt közösen részt venni többszázezer emberrel az Eucharisztia ünneplésében: a szeretet, a kenyértörés szentségében, s nagyon megerősítő érzés volt a hatalmas tömeggel felvonulni fővárosunk utcáin. Igazán nagy öröm volt felszabadultan együtt tölteni egy kis időt a családokkal a Margitszigeten is, ahol a másokkal való találkozás inspirált mindannyiunkat és új lehetőségeket nyitott meg számunkra. Nagyszerű érzés volt látni milyen sok katolikus család jött el, csak úgy özönlöttek a jó időben egész délelőtt.  

A Görögkatolikus Metropólia ifjúságpasztorációját bemutató sátra azzal a céllal vonult ki, hogy ismerjék meg a családok, főként a fiatalok milyen programokat kínál számukra egyházunk. Az ifjúsági zarándoklatokról, a GrFC (Görögkatolikus Fitalok Clubja) keddi alkalmairól, a Szinaxis kollégiumról, a „Faggasd a papot” című találkozókról , az ifjúsági imaestekről továbbá a három egyházmegye ifjúságpasztorációs munkásságáról tájékozódhattak az érdeklődők. A sátor a görögkatolikus ministránsok találkozási pontja is volt egyben, így nagyon sok ismerős arc gyűlt a sátor köré.”

Görögkatolikus oktatás és családpasztoráció 

A Görögkatolikus oktatás és családpasztoráció sátrában a Hajdúdorogi Főegyházmegye budapesti, dunakeszi és dunaújvárosi, valamint debreceni intézményeinek pedagógusai és tanulói színes tevékenységekkel várták az érdeklődő családokat. A legkisebbekkel a budapesti Örömhírvétel, és a dunakeszi Szent Miklós óvodák óvónői, dajkái foglalkoztak. Volt játszószőnyeg megpihenni, lehetett színezni, rajzolni, a nagyobbak színes fonalakból karkötőt fontak, de a legnépszerűbb – mint mindig – az arcfestés és a csillámtetoválás volt. 

Az alkalomhoz méltóan a Metropólia logójának stilizált változatát választották legtöbben, hogy a következő napokban karjukon viseljék. A gyermekfoglalkozások alatt a várakozó szülőkkel jó beszélgetéseket folytattak a szakemberek óvodáról, iskoláról, választható intézményekről, míg a Miskolci Egyházmegye és a Hajdúdorogi Főegyházmegye családpasztorációs referensei, Szepesi Szilárd és Terdik János atyák a görögkatolikus egyház családokat segítő közösségeiről, zarándoklatokról, táborokról beszélt az érintetteknek.

Az idősebbeket a dunaújvárosi Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskolából érkezett lábtoll-labda csapat nyűgözte le. A ritka és látványos ügyességi sport megállított mindenkit a sátrunknál.  A kedves invitálásnak aztán nem álltak ellent és sokan kipróbálták a játékot. Mindeközben a nézelődők között a budapesti Szent Anna és a debreceni Szent László gimnázium és technikum, és az Oktatási Iroda munkatársai osztották intézményeink szórólapjait, és beszélgettek – gyakran németül, angolul – az érdeklődőkkel középiskoláink kínálatáról, arculatáról.

Nagy tetszést aratott a Főegyházmegye oktatási intézményhálózatát a Metropólia térképén megjelenítő információs lapunk, amely minden bizonnyal a legszebb dizájn díját kaphatta volna, ha lett volna ilyen. A sátorban laptopon és monitoron lehetett válogatni a görögkatolikus oktatási intézmények életét bemutató kisfilmekből.

Megtisztelt látogatásával bennünket dr. Orosz Atanáz megyés püspök atya. Különleges megtiszteltetésként közös fényképet készíthettünk Habsburg György nagykövet úrral a sátrunk előtt. A nap nagy részét velünk töltötte Juhász Géza atya, a Miskolci Egyházmegye helynöke és dr. Jaczkó Sándor atya, a Hajdúdorogi Főegyházmegye budapesti helynöke, meglátogatta sátrunkat Szabó Tamás a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke és számos görögkatolikus atya a családjával.

Nagyon nagy köszönet a fáradhatatlanul, és kedvesen, lelkesen, önként dolgozó kollégáknak! Külön köszönet illeti a Szent Anna Gimnázium és Technikum, valamint az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvoda munkatársait, akik szálláshelyet biztosítottak a Forráspontra, a ministránstalálkozóra és a pápai liturgiára érkezett diákoknak és kísérőiknek!

Görögkatolikus cigánypasztoráció

A cigánypasztorációval kapcsolatos programokról, melyeknek tevékeny résztvevői voltak a görögkatolikus roma testvérek is Orosz Rita a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs megbízottja írt személyes hangvételű összegzését.

„Csütörtökön, a cigánypasztorációs fakultáción úgy vettem részt, hogy nem volt feladatom, közvetlen kollégám, a cigányságát értékként megélő Nagy Zoltán intézte a regisztrációt, a buszt, a velem együtt utazók négy külön településről történő összeszedését. Szóval »csak« élveztem a napot. A lovári nyelvű misét, a találkozásokat. Jó sok ölelést begyűjtve. Értékeltem mások érdeklődését. Büszkeséggel hallgattam, ahogyan több ezer ember előtt görögkatolikus cigányok hitvallást tesznek, életükről beszélnek. Nyírkátáról Nagy Kati és Zoli állt a mikrofon mögé. Kati mesélt arról, hogyan változott az életük azzal, ahogyan Krisztussal egyre mélyebb kapcsolatba kerültek. Egy volt szakkollégista, Posváncz József beszélt a 10 éve működő szakkollégiumi hálózatról (ő a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Szakkollégium lakója volt), s hogy ő mi mindent köszönhet az ott töltött éveknek. A Remény napjának streamelt élő felvételét ITT tekintheti meg.

Sajnos ez a nap többünk számára véget ért a Hungexpón, de kántorjánosi, hodászi és nyíregyházi görögkatolikus cigányok Kanyó Árpád atyával, Székely János püspök atya vezetésével folytatták az estébe nyúló programot. 

Szombaton, a Margitszigeten Tóthné Veronika és csapatának jóvoltából – kézműveskedéssel, és különböző »érzékenyítő« feladatokkal vártuk az érdeklődőket. Miközben a nyírkátaiakkal énekeltünk és táncoltunk, felkínáltuk annak lehetőségét, hogy az oda érkezők felpróbálják a gyönyörű cigányszoknyákat.

Nagyszerű hangulat alakult ki, volt, aki a zenészek közé állt be, volt, aki együtt táncolt a cigány közösséggel. De aminek igazán sikere volt, és ennek köszönhetően folyamatosan voltak vendégeink: a személyes megszólítás. Igyekeztünk Szabó Tamás pasztorális helynök atyával együtt minél több érkező kezébe adni egy fotót, amin egy nagyon sötét bőrű cigányfiú és egy kimondottan világos bőrű fiúcska együtt zenél, láthatóan jól érzik magukat egymás társaságában. Azt kértük, mondják el, elsőre mi jut eszükbe. Megható, hogy olyan is volt, aki szerint nincs is különbség…

Kértük, mondjanak otthon egy imádságot, hogy a képről tükröződő békesség és szeretet ne csupán a gyermekek, hanem az egész társadalom szintjén működjön. Számomra külön élmény volt, amilyen örömmel mutatták meg cigányaink mindazt, amit ők tudnak, hitüket, kultúrájukat, ahogyan adták önmagukat! S azt hiszem, az ő számukra is öröm volt az a nyitottság, ahogyan a hozzánk érkezők megálltak, beszélgettek, bekapcsolódtak. Köztük több püspök atya, görögök és római katolikusok is, Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszony, és még nagyon-nagyon sokan!

Az Eucharisztiában testvérekké, eggyé válunk. Ennek volt előíze a kongresszusnak ez a két alkalma!”

Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

A KATTÁRS családi napján a szociális tevékenység sátorban a Görögkatolikus Metropóliát a Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Szolgáltató Központ dolgozói képviselték Szakolyból. A Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegyét, pedig a Szent Miklós Ápoló – Gondozó Otthon, Hodász munkatársai.

Az intézmények ellátottjaik által (fogyatékos személyek és pszichiátriai betegek) készített szebbnél-szebb fatermékeket, kézműves tárgyakat, gyertyákat, kerámiákat, levendula zsákokat mutattak be a sátorban. Az integrációt elősegítve közelebb kerülhettek a sátorhoz látogatók az ellátottakhoz és az általuk végzett hasznos tevékenységek kézzel fogható eredményeihez. Nagyon megdöbbentő volt, hogy sokan nem is gondolták, milyen csodálatos dolgok létrehozására képesek a gondozottak.

A két intézmény kollégái nagyon jó hangulatban, összedolgozva, nagy egyetértésben mutatták be feladataikat és tevékenységeiket az érdeklődőknek. A termékek nem voltak megvásárolhatók, de üres kézzel senki nem távozott a sátortól, mivel útravaló „üzenetet” kaptak a Szentírásból. A gondolatokat kövekre, cédulákra, illetve szentképre és fából készült keresztre írták rá.

A nap folyamán rengeteg érdeklődőt fogadtunk, ami nagyon jó érzéssel töltött el mindnyájunkat.

Szent Damján Kör 

A Görögkatolikus Papnevelő intézeten belül működő Szent Damján Kör 22. alkalommal szervezte meg a Szent Damján-tábort. Ők is bemutatkoztak a Margitszigeten, élményeiket Kiss Gergő foglalta össze.

„A NEK családi napon többek örömére helyet kapott a Szent Damján-tábor is. Ám még ezt megelőzően, kihasználva a közösségi fórumokat, igyekeztünk mindenki tudtára adni, hogy ott leszünk, találkozhatnak velünk, éppen azért, mert ez a családi nap, nekünk segítőknek és a táborozóinknak – akik közül többen el tudtak jönni erre az eseményre – egyfajta utótalálkozó volt egyben. Rengeteg érdeklődő emberrel és kíváncsi tekintettel találkoztunk.

Jó érzés volt látni, hogy mennyi szociálisan érzékeny embertársunk van. Aki életében már legalább egyszer kilátogatott a Szent Damján-táborba, szinte tapintani tudja azt az érzelmi köteléket, amely a segítőt és táborozót összeköti, ez pedig egyértelműen érezhető volt a Margitszigeten is! Aki elhaladt a Szent Damján-tábor sátra előtt vagy csak megállt egy percre, hogy a mi kis »utótalálkozónkat« szemlélje, szintén tapasztalhatta, hogy miről is van szó, hogy ez valami más: mégpedig a szeretet. S a lényeg éppen ebben rejlett.

 

 

VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Elhunyt Puskás László
Elhunyt Puskás László
 
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
 
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
 
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
 
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
 
Újra egy közös úton - Betlehembe
Újra egy közös úton - Betlehembe