A gyermekvédelemben dolgozók találkoztak Debrecenben

A gyermekvédelemben dolgozók találkoztak Debrecenben

2023-11-09 09:51:28
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye/BSZI
Szociális
Debrecen
Ünnep
gyermekvédelem
Először, és valószínűleg nem utoljára rendezték meg Debrecenben a Szociális Munka Napját, amely minden évben november 12-re esik. Ezen a napon világszerte igyekeznek még több figyelmet szentelni azoknak, akik hivatásukként választva rászoruló embertársaikon igyekeznek segíteni.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye is szerette volna köszönteni és vendégül látni a gyermekvédelem területén működő intézményei munkatársait és nevelőszülőit. Közel 100 fő részvételével tisztelegtek a gyermekvédelemben dolgozók előtt görögkatolikus ünnepünkön, november 8-án. Seszták István főhelynök celebrálta a Szent Liturgiát a debreceni Érseki Hivatal kápolnájában, ahol olyan szép számban gyűltek össze a résztvevők, hogy még az aulába is kivetítették a szertartást. 

November 8: Szent Mihály és a testnélküli mennyei erők ünnepe. Az Evangélium így fogalmaz:

„Ezt mondta az Úr tanítványainak: aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket megvet, engem vet meg, aki pedig engem megvet, azt veti meg, aki küldött engem. Amikor a hetven visszatért, örömmel mondták: „Uram, még az ördögök is engedelmeskednek nekünk a te nevedre.” Így válaszolt nekik: „De ne annak örüljetek, hogy a lelkek engedelmeskednek nektek, hanem annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyekben!” 

Főhelynök atya prédikációjában rámutatott: "...az angyalok ünnepén mindenkinek azt akarja mondani a jó Isten, hogy aki önöket hallgatja, látja, aki önökkel kapcsolatban van, akár a munkavégzés során, akár az iskolapadban, az önökön keresztül Jézust tapasztalja meg. A hívő embereknek és az angyaloknak is ez a küldetése.  Mindazonáltal ne annak örüljünk, hogy a lelkek engedelmeskednek, hanem annak, hogy a nevünk föl van írva a Mennyekben. Az a fontos, hogy úgy végezzük a munkákat, a szolgálatunkat, hogy az Isten megjegyezze azt, és a nevünk föl legyen írva a Mennyekben. Végezzék önök is úgy az angyallá válás folyamatát, hogy azt az Isten megjegyezze magának, és amikor már az üdvösségtörténet végállomására jutunk, amikor a jó Istennel találkozunk, akkor tudja, hogy kik vagyunk.”

A Szent Liturgia után Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat országos igazgatója köszöntötte a vendégeket. Szerinte a szociális ágazatban dolgozók valamilyen szinten az Úr Jézus munkatársai. Hiszen segítő szakmájukból kifolyólag olyan embertársaikon segítenek, akik valamilyen hiányt szenvednek. Akárcsak a Bibliában: a vakon született vagy éppen a béna ember. Ilyenek a szociális szférában dolgozók is. De a gyermekvédelemben tevékenykedők egy picit azért mégis másabbak szerinte. Ők ugyanis a legkiszolgáltatottabb emberrel: a gyermekkel foglalkoznak. Ettől függetlenül minden szociális segítőnek jár a köszönet és a hála – fogalmazott.

„A görögkatolikus egyház több mint egy évtizede vállal jelentős szerepet többek között a gyermekvédelem területén, összesen 5 intézményünk van, ebből három található a Hajdúdorogi Főegyházmegye területén” – ismertette a számokat dr. Tóthné dr. Tőkés Margaréta, a Hajdúdorogi Főegyházmegye gyermekvédelmi fenntartói irodájának vezetője. Több mint 1300 gyermekről gondoskodnak a rendszerben, őket 232 munkavállaló és 316 nevelőszülő látja el naponta. Mint fogalmazott: erre a feladatra nem lehet munkaként tekinteni, csak hivatásként megélni.

Mint mondta, szakembereik sokszor a saját gondjaik elé helyezik a rájuk bízott gyermekek érdekeit és jólétét. Szerinte a mai nap üzenet a társadalom számára, hogy vannak még olyan emberek, akik hivatásként élik meg a szakmájukat, annak ellenére, hogy az egyik legnehezebb területen dolgoznak. Nagyfokú felelősséggel jár ez a hivatás, éppen ezért a jeles nap alkalmából több munkatársukat is kitüntetésben részesítették.  

Szent Péter és Pál Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ kitüntetett munkatársai:

Mester Viktória, lakásotthoni nevelő, Szűcs Lajosné, gyermekfelügyelő, Barna Józsefné, nevelőszülő.

A Szent Anna Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ kitüntetett munkatársai:

Bakó Sándorné, lakásotthon vezető, Tóth Árpád, fejlesztő pedagógus, Nábrádi Lászlóné Nagy Juliánna, nevelőszülő.

A Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ kitüntetett munkatársai:

Göde Anett Anikó, gyermekvédelmi asszisztens, Skobrák Anna Mária, nevelőszülő, Szabóné Hajdú Mária, nevelőszülő.

Terdik János pasztorális helynök a legnagyobb, legismertebb szociális munkást említette meg beszédében, Teréz anyát. Az ő munkatársai többször panaszkodtak, hogy milyen sok a munka, nagy a teher rajtuk. Szerették volna, ha a reggeli zsolozsmát kicsit lerövidítik, annyival is többet tudnának a nővérek pihenni reggelente. Erre Teréz anya azt mondta nekik: ha sok a teendő, akkor úgy látszik, még több imára van szükség. Helynök atya a főangyalok ünnepéhez kapcsolódóan arra biztatta a jelenlévőket, hogy bátran imádkozzanak ők is őrző angyalaikhoz! Teréz anya idézetét adta útravalóul a szociális dolgozók világnapja alkalmából:

„Mindig vidáman mosolyogjatok a gyermekekre, a szegényekre, minden szenvedőre vagy magára hagyottra! Ne csak figyelemmel forduljatok feléjük, hanem tárjátok ki a szíveteket is nekik. A kedvesség, a buzgóság több embert térített meg, mint a tudomány vagy az ékesszólás. Mi megfogadjuk, hogy teljes szívvel és ingyen szolgáljuk a szegényeket. Mindez talán nem jelent szeretetet, nemességet, kedvességet, alázatot, az önzés visszautasítását? Mi vagyunk a szegények szolgálatára és nem ők a miénkre. Ahhoz, hogy a szegények meglássák bennünk Krisztust, először nekünk kell Őt meglátnunk bennük. Legyetek gyöngédek és együttérzők! Bárkivel találkoztok, legyen boldogabb utána, min amilyen előtte volt. Legyetek Isten gyöngédségének élő tanúi. Mindenki láthassa a gyöngédséget: arcotokon, szemetekben, mosolyotokban, hangotok melegségében.”

Az ünnepségen két általuk nevelt gyermek is fellépett: Simon Enikő a Szent Péter és Pál Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ Józsai lakásotthonából érkezett, Aranyosi Ervin: A szeretet gyógyít című versét adta elő. Kállai Szilárd pedig a Berettyóújfalu Kikelet lakásotthon neveltje, ő Bódás János: Ki van jelölve a helyed című versét mondta el. 

A délután folyamán egy remek előadást hallhattak a résztvevők Uzsalyné Pécsi Rita, PhD neveléskutatótól. A szakember az érzelmi intelligencia fejlesztéséről, annak fontosságáról beszélt – a maga sajátos stílusában. Igyekezett választ adni olyan kérdésekre, hogy mit kezdhetünk az öröklött adottságokkal, mekkora a szerepe az IQ-nak az életünkben, és hogyan fejleszthető az érzelmi intelligencia? Tudom a jót, s teszem a rosszat – mondja Szent Pál. Sajnos, velünk, emberekkel is sokszor ez a probléma, ezért is fontos, hogy az érzelmi intelligenciánkat is fejlesszük. Mint említette: ha az idegrendszer pályáit képletesen lefordítanánk hosszmértékre, akkor a racionális kéreg körülbelül tizenegy milliméternyi lenne, ami eltörpül a döntéseinket nagyban befolyásoló, tizenhat kilométernyi tudatalattinkhoz képest. Az érzelmeink behálózzák az idegrendszert, vagyis minden döntésünket, sőt még a memóriánkat is az érzelmeink támogatják. Freund Tamás neves agykutatónk is hangsúlyozza, semmilyen ismeret nem jut el a hosszú távú memóriába, csak az, amelyet az érzelmek, ha úgy tetszik, „lepecsételnek”. Ehhez elengedhetetlen az élmény, a tapasztalat és az érzelmi azonosulás. Arisztotelész szerint azt, amikor csak az elmét tanítod, de a szívet nem, azt nem volna szabad tanításnak nevezni.

Nem csak lelkileg, de testileg is feltöltődtek a gyermekvédelem munkatársai, hiszen a nap végén egy állófogadás keretében tudtak kötetlenül beszélgetni, tapasztalatokat megosztani.

Nagyszerű szervezés, remek hangulat, bízunk benne, hogy lesz folytatás!

Fotók: BSZI, Szabó Sándor

VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
A Metropóliai Hivatal nyári nyitvatartása
A Metropóliai Hivatal nyári nyitvatartása
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
 
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
 
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
 
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt