A karantén időszak gyümölcsei a Rózsák terén

A karantén időszak gyümölcsei a Rózsák terén

2020-06-02 12:00:49
Szerző: Hekler Melinda/Hajdúdorogi Főegyházmegye
Budapest
koronavírus
A szerencsére már mögöttünk álló karantén időszaka a Rózsák terei egyházközség életében sem a tétlenségről szólt. Nagyon gyorsan igyekeztek akklimatizálódni a megváltozott és teljesen egyedi körülményekhez, olyan fejlesztések kezdődtek el az elmúlt két hónapban, amik hosszú távon is hasznosak lesznek az egyházközség tagjai számára.

Karantén eredmények 

Elindult a parókia Facebook-oldala és egy Facebook csoport is, ahol a hívek rendszeresen nyomon követhették és követhetik a liturgiák közvetítését. A zárt kapus időszak egyik legszebb eseménye a Szent Efrém Férfiakar közreműködésével megtartott Szent Liturgia, amit a hívek is igen nagy számmal követtek a közösségi oldalon és a kórus weboldalán is. A templom fiataljai lelkesen segédkeztek az online közvetítéseknél, és a rendelkezésre álló technikai adottságokból sikerült a maximumot kihozniuk. Képernyőik elé szorult híveink négy napon keresztül a Bonum TV profi felvételeit is élvezhették. Nyugdíjas papjaink nem mozognak olyan otthonosan az internet világában, ezért őket igyekeztek a telefon segítségével támogatni.

A Rózsák tere Facebook csoportba a legfrissebb hírek és imák kerültek fel, reméljük, ezzel sikerült némileg enyhíteni az egyedülállók magányosságán. Hasonló céllal szerveztük meg az idősek telefonos láncát, melynek során önkéntesek öt veszélyeztetett korú embertársukat hívták fel naponta. Szerencsére ezek az érdeklődő telefonhívások hamar jóízű beszélgetésekké alakultak, amikor kiderülhetett, ha valaki egyes dolgokban hiányt szenved. Az idős testvérek kivétel nélkül örömmel fogadták a kezdeményezést.

A rendkívüli helyzetben rászoruló embertársaiknak tartós élelmiszert is osztottak a Rózsák tereiek. A hívekkel való minél intenzívebb kapcsolattartás remek eszközének bizonyultak az új közösségi médiás felületek. 

A papi kapcsolattartás sem állhatott meg 

Helynökségi szinten történelmet írtak: lezajlott az első online esperesi tanácskozás, célja a járvány egyéni és közösségi hatásainak felmérése és értékelése volt. Így mindenki közvetlenül értesülhetett  arról, miként alakul más parókiák élete a járvány időszakában: van-e betegük, miként végeznek szociális tevékenységet. A kieső bevételek pótlására online perselyezési rendszert indítottak el a Rózsák terén is. Védőfelszerelésre és fertőtlenítő szerekre fordítható anyagi támogatásra  több pályázatot is beadtak a Central European Initiative-hoz, ezek eredménye a közeljövőben várható. A görögkatolikus egyház szociális intézményeinek, a Görögkatolikus Karitász és a parókiák dolgozóinak, valamint az egyházi önkénteseknek a járvány időszakában is folyamatosan szükségük volt védőfelszerelésre. Éppen ezért tartozunk nagy hálával Szalay Szabolcsnak, a Rapidus Patika vezetőjének, aki 1000 szájmaszkot adományozott nekünk, melyek a legjobb helyre kerültek. 

A karantén előtt indult… és nem soká folytatódik

Káplár Márton atya szervezésében minden csütörtök este fociznak az egyházközség férfi tagjai. Egyelőre kevesen vannak, de talán hamar híre megy, hogy ezeken az alkalmakon nem csak a sportoláson van a hangsúly, hanem minőségi férfias kikapcsolódás zajlik.

Márton atya az Örömhírvétel Óvoda apróságainak is nagy kedvence, heti rendszerességű játékos hittanos foglalkozásaikon a gyerekek ismerkednek a templomi légkörrel, és sok mindent megtudnak az éppen aktuális ünnepekről, általában az “órát” az ünnepkörrel kapcsolatos kézműves program egészíti ki. A járvány lecsengése után az óvónőknek szervezett heti rendszerességű hittanóra is vissza fog térni.

Kávézás a Szent Liturgiák végeztével 

Eleinte csak karácsonyi készületnek indult, majd mindenki úgy megszerette, hogy végül a Rózsák terei egyházközség életének szerves része lett a vasárnap reggel 9-es, 10-es és esti 6-os Liturgia után zajló közösségi kávézás és pogácsázás. A Találkozzunk egymással! címet viselő program valódi lehetőséget biztosít arra, hogy közelebbről megismerjék egymást hívek és papjaik.

Ami még hátravan: a szociális érzékenyítés gyümölcsei

Lakatos Péter atya vezetésével A Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai egy urbanitás óra keretein belül rendszeresen átlátogattak a Rózsák terei templomba, hogy jobban megismerhessék a bizánci rítust. Nemrégiben sor került egy olyan interaktív napra, ahol a fiatalok különböző szociális projektekkel ismerkedhettek meg, majd ők maguk is csapatokba rendeződtek, hogy egy-egy célt (szociális, egészségügyi, kulturális vagy természetvédelmi) megvalósítsanak. Néhányan gyermekotthonba szeretnének ellátogatni, mások szemetet mennek gyűjteni vagy állatotthonban fognak önkénteskedni. Egy fiúkból álló csapat azt is elvállalta, hogy egyszerűbb főtt ételt vagy palacsintát készítenek és osztanak szét hajléktalanoknak. Sajnos a vállalások megvalósításának a járványhelyzet gátat szabott, de a gyerekek remélhetőleg hamarosan felveszik a segítés fonalát.

A liturgikus élet újraindulása

A cikk végére hagytuk a leglényegesebbet: Rózsák terei templomunk immár tárt kapukkal várja az imádkozni vágyó híveket és a szintén nyitott szívvel érdeklődőket is. Természetesen a veszélyeztetett korú és egészségi állapotú híveink biztonságát is szemünk előtt tartva az online liturgia közvetítéseket folytatni fogjuk. A járvány az élet sok területén elgondolkodtathatott minket és némi változást is eredményez a templomunk szertartásrendjével kapcsolatban. A vecsernyét a 17.30-as Liturgiát követően végezzük.  

 

 

VEZETŐ HÍREK
Görögkatolikus Tudásolimpia

Ennek az imádságnak lesz ereje

Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
AKTUÁLIS
VEZETŐ HÍREK
Görögkatolikus Tudásolimpia

Ennek az imádságnak lesz ereje

Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Ennek az imádságnak lesz ereje
Ennek az imádságnak lesz ereje
 
Görögkatolikus Tudásolimpia
Görögkatolikus Tudásolimpia
 
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
 
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
 
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
 
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők