"A legfelségesebb Isten dicsőségére készíttették" - harangszentelés Hajdúböszörményben

2022-03-18 08:43:39
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Régi vágya teljesült a hajdúböszörményi egyházközségnek: 2022. március 13-án püspöki Szent Liturgia részeként Fülöp metropolita atya felszentelte a görögkatolikus templom új harangját. Debreceniné Erdős Ibolya beszámolóját olvashatják az ünnepségről.

Harangunk a görögkatolikus templom építésekor, 1897-ben lett elhelyezve a toronyban, de lassan harminc éve már annak, hogy utoljára megszólalt, állapota annyira leromlott 1983-ra. Egyházközségünk híveinek régi, nagy vágya teljesült, amikor az egyházközségi Képviselő Testület döntött a megújításáról. Ezzel indult el a gyűjtés. Egyéves előkészítő munka előzte meg a harangkészítést. Ez év március 2-án öntötte Gombos Miklós és fia, Ferenc a harangunkat.

A szentelési szertartás alatt gyönyörű zsoltárok, imák hangzottak el. A főpásztor megáldotta, megszentelte és olajjal megkente. Majd megszólaltatta, így csatlakozott hozzá a hívek énekéhez, imádságához. Szívhez szóló és megindító volt hallani ezt a hangot.

Történelmet írtunk, hiszen nem minden ember életében adódik ilyen alkalom. A Jóisten kegyelméből egy nagyon ritka és emlékezetes eseménynek lehettünk részesei, tanúi. A szentelés előtti este virrasztás volt templomunkban. Az esti Vecsernyén és a Taizéi imaórán énekelve imádkoztunk Ukrajna békéjéért, a háború befejezéséért és a másnapi harangszentelésért. A szentelés nagyböjt második vasárnapján az Utrenye után kezdődött, melyet érseki Szent Liturgia követett.

Fülöp metropolita atya szentbeszédében megemlékezett Palamasz Szent Gergely püspökről is, aki elterjesztette a keleti egyházban a Jézus-ima tiszteletét. Ezt az ősi imát párhuzamba állította a harang ütemes hangjával. „Ha az imádkozó ezt a fohászt ismételgeti folyamatosan és Krisztusra összpontosítja a figyelmét, a lelke átitatódik az imádsággal és átalakul.” A harang a maga saját hangjával dicsőíti az Istent, s ha meghalljuk, jusson eszünkbe és késztessen bennünket arra, hogy szól az Úr és imádságra hív.

„A Jézus-imát, mely nagyon nagy erőt adó egyszerű fohász, minden keresztény tanulja meg. Szálljon mélyre az imádság a szívünkbe, minél gyakrabban imádkozzunk, minél jobban szokjunk hozzá Isten jelenlétéhez és életünk minden körülménye között érzékelni fogjuk, hogy itt van velünk az Isten. Velünk van, megsegít. Adja az Úr, hogy sohase kelljen félreverni a harangot, hanem a maga csengésével-bongásával az Istennel való harmóniára és békére emlékeztessen bennünket. Erről fog szólni ennek a harangnak hangja. Ez is szívünkbe, emlékünkbe fog vésődni: hogy a szomszédos országban kirobbant háborúnak az idejében szenteltük fel és húztuk fel a harangtoronyba. Legyen ennek a harangnak a hangja a béke hívó szava. Ezt az üzenetet hirdesse!” - zárta le gondolatait Fülöp metropolita atya.

Majd Bodogán László parókus atya köszönetét fejezte ki főtisztelendő Fülöp metropolita atyának a harangszentelés szertartásáért és a körünkben megjelent testvéregyházak képviselőinek, közéleti személyiségeknek.

Nagy megtiszteltetésként jelen volt még körünkben Gombos Miklós és fia Gombos Ferenc is, akik a harangot újraöntötték. László atya megköszönte a Magyar Kormány támogatását, s mindenkinek az adományát. „Az Isten áldjon meg minden jó szándékú adakozót, adjon nekik kegyelmet, áldást és egészséget.” 

Nagy Antal János világi elnökünk is köszöntötte a megjelenteket és mindazokat, akik adományaikkal hozzájárultak, segítették a harang megújulását. Isten kegyelméből ő a harangöntés folyamatát végig követhette s jelen volt magának a harangnak az öntésén László atyával és néhány más egyházközségi taggal együtt. Elmondta, milyen összetett munka ez, szinte nem is szakma, hanem művészet. Az újonnan elkészült harang súlya 1223 kg, 78% vörösréz és 22% nagytisztaságú ón ötvözete. Templomunk előtt láthatjuk a megszentelt harangot csodás mivoltában. Megköszönte a Mennyei Atyának és a földieknek, kiemelte László atya buzdítását, és a közösség összefogását. „Kérjük a Jóisten kegyelmét és segítségét a további terveink, céljaink megvalósításához.”

Az ünnepségen jelen volt Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megye Közgyűlés elnöke is, aki röviden bemutatta a Görögkatolikusok Hajdú- Bihar megyében című kiadványt.

Valamennyien azt szeretnénk, ha újraöntött, felújított harangunk az Úristen áldásával minél hosszabb ideig végezhetné munkáját hajdúböszörményi templomunk tornyában, a görögkatolikus hívek megelégedésére. 

 

VEZETŐ HÍREK
Görögkatolikus Tudásolimpia

Ennek az imádságnak lesz ereje

Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Görögkatolikus Tudásolimpia

Ennek az imádságnak lesz ereje

Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Ennek az imádságnak lesz ereje
Ennek az imádságnak lesz ereje
 
Görögkatolikus Tudásolimpia
Görögkatolikus Tudásolimpia
 
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
 
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
 
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
 
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők