A szeretet és a családok kerülnek a debreceni advent középpontjába

A szeretet és a családok kerülnek a debreceni advent középpontjába

2018-11-26 17:20:59
Szerző: dehir.hu, fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye és C.Kiss Ilona
Ünnep
Az idei advent is azt a példamutató egységet, összefogást tükrözi, amely - nemcsak karácsony idején - hanem egész évben jellemző Debrecenre. Az ünnepi, illetve közösségi események során Debrecen, a keresztény felekezetek és a MH 5. Bocskai István Lövészdandár működik és dolgozik együtt.

Ebben az évben is olyan programokkal készülnek, amelyek segítik, előkészítik az adventre való ráhangolódást. A debreceni advent jelentős mértékben épít a családokra, ehhez kapcsolódva jótékony vonulata is van a programsorozatnak, hiszen az autista gyerekek támogatását tűzte ki célul a város.

Papp László polgármester a debreceni adventről szóló tájékoztatón elmondta, ez lesz az év legszebb, legcsodálatosabb eseménye, s nem meglepetés, hogy nagyobb egyházi ünnepekre közösen készül a város a felekezetekkel. Mint mondta, a városnak is fontos szerepe van az egyházi ünnepekben; pünkösdkor és húsvétkor is együtt demonstrálták, hogy Debrecen és az egyházak képesek együtt cselekedni, ez az egység az advent időszakában különösen nagy értéket képvisel.

A polgármester közölte, a külsőségektől elvonatkoztatva lélekben is fel kell készülni a család és az egyén számára is nagyon fontos ünnepre. - Lehet-e mindig újat mondani karácsonykor? Az alaptételek mindig ugyanazok, de ha az ember lelkileg fel tud készülni, be tudja fogadni a karácsony szellemiségét, akkor lehet újat mondani - hangsúlyozta.

Hozzátette, a városháza is bekapcsolódik a programsorozatba, a 24 városrész jelet fog adni magáról ebben az időszakban úgy, hogy a városháza udvarán 24 karácsonyfa jeleníti meg majd ezeket, s mindegyik sajátos jellegzetességeket fog mutatni. Különlegesség is lesz, hiszen elkészül egy 201 méteres kalács, ennyi idős ugyanis ebben az évben a debreceni cukrászat.

Ruszin Romulusz, az 5. Bocskai István lövészdandár dandártábornoka közölte, karácsonykor érzik a katonák és családtagjaik a legnehezebbnek a szolgálatot, hiszen ilyenkor is több száz kilométerre vannak a katonák a családtól. A dandár is kapcsolódik a város rendezvényeihez, s szeretnék felhasználni az alkalmat arra, hogy megköszönjék a város támogatását. December 2-án a Kölcseyben ünnepi koncertet tartanak, ahol a katona és a család lesz a középpontban, de az első világháború centenáriumáról sem feledkeznek meg.

A görögkatolikus egyház érsek-metropolitája, Kocsis Fülöp elmondta, a karácsony az Isten szeretetének köszönhető, nem szabad elválasztani a keresztény szemlélettől a karácsonyt, és Debrecen azt vállalja, hogy a lényeg értékét közvetíti. Isten az ünnepen keresztül szól az emberekhez, csöndet kell teremteni hozzá azáltal, hogy ezek az értékek megélhetők a városban mindenki számára, lehetőség van arra, hogy azonosuljon vele – fogalmazott Fülöp atya. 

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke is beszélt, szerinte az örömteli készülődés az ünnepre páratlan Debrecenben, felszabadult légkör volt tapasztalható a városban akkor is, amikor például elkezdték építeni a vásár óriáskerekét. Mint mondta, a fények, a gyertyagyújtás ugyanakkor kissé elterelik a figyelmet az öröm és Jézus befogadásáról. Aki ezt nem jól teszi, megmarad régivágású kereszténynek, az valamit nem értett meg a karácsonyból. Öröm van a karácsonyban, az alaphang az öröm hangja, a világosság, az élet és az öröm összekapcsolódik. A páratlan öröm tartalma az, hogy nem akárki született, hanem az üdvözítő jött a világra. Aki efölött nem tud örülni, az más felett sem tud – hangsúlyozta.

Törő András római katolikus püspöki titkár közölte: „a karácsonyra készülődve azt tudjuk meg, hogy Isten egy szerető isten, és ezt a szeretetet ünnepeljük; a bűnbeeséskor bezárult ég karácsony idején újranyílik”.

Asztalos Richárd evangélikus lelkész elmondta, a gyertyagyújtásnak komoly hagyományai vannak az egyháznál, az igazi ünnepet készüléssel lehet megteremtenie a családnak, az igazi ünnepet azonban az Isten teremti meg mindenki számára. Igyekeznek idén a családra helyezni a hangsúlyt, minél több programra készülnek, családos istentiszteleteket, kézműves alkalmakat, filmes délelőttöt szerveznek. Mint mondta, akkor van igazán ünnep, ha mi magunk is ott tudunk lenni családként az ünnep körül.

Bereczki Lajos, a Baptista Teológiai Akadémia rektorhelyettese közölte, a baptisták is kapcsolódnak a programsorozathoz, a baptista szeretetszolgálat által elindított cipősdoboz akcióban több tízezer gyermek kaphat majd ajándékot. Mint mondta, az a fontos, hogy az isten által táplált szeretetet hangsúlyozzák a főtéri rendezvényeken is.

Sípos Barnabás ortodox parókus szerint bármilyen élethelyzetben számíthatunk egymásra és össze tudunk fogni. Hozzátette, szeretettel kell egymás felé fordulni, hordozni kell egymás terhét, ezzel együtt kiemelte a megbocsátás fontosságát is. A debreceni ortodox egyházközség is bekapcsolódik a karácsonyi programokba adománygyűjtéssel, január 5-én pedig ortodox karácsonyi koncertet tartanak a Szent Anna-székesegyházban.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszerező Kft. ügyvezetője elmondta, a jótékonyság most is jelen lesz az adventi időszakban. A galibás gyermekcsoportok december 1-jén a Városházán ajándékozáson vehetnek részt családtagjaikkal, majd közösen díszítik fel a kis karácsonyfákat. Kalácsokat is osztanak, december másodikán a felekezetek asszonyai süteményeket sütnek, amiket a Városházától a Nagytemplomig tartó úton szeretet-vendégléssel kínálnak majd.

A vasárnapi gyertyagyújtás mindig felvonulással kezdődik délután négy órától, a hortobágyi pásztorok 10 órakor meggyújtják a tüzet a Kistemplomnál, a lángot onnan viszik majd a Nagytemplom elé, s azzal gyújtják meg a gyertyákat az adventi koszorún. A vasárnapi gyertyagyújtás után este hat órától istentisztelet tartanak, ahol a Zeneművészeti Kar vonósai előadják Vivaldi Gloria című művét.

VEZETŐ HÍREK
Meg kell változni az egyháznak, a papságnak! - eltemették Troszt Máté atyát

Egyesülésre hív minket az Isten - Pünkösd Debrecenben

Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Televízióban
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Meg kell változni az egyháznak, a papságnak! - eltemették Troszt Máté atyát

Egyesülésre hív minket az Isten - Pünkösd Debrecenben

Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Televízióban
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Meg kell változni az egyháznak, a papságnak! - eltemetté...
Meg kell változni az egyháznak, a papságnak! - eltemetté...
 
Egyesülésre hív minket az Isten - Pünkösd Debrecenben
Egyesülésre hív minket az Isten - Pünkösd Debrecenben
 
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Tel...
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Tel...
 
Izgatottan várjuk a találkozást - főegyházmegyei csalá...
Izgatottan várjuk a találkozást - főegyházmegyei csalá...
 
Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
 
Találkozás a föltámadottal
Találkozás a föltámadottal