Adventi elmélkedések a Hajdúdorogi Főegyházmegye fiatal szolgálattevőitől - 1.rész

Adventi elmélkedések a Hajdúdorogi Főegyházmegye fiatal szolgálattevőitől - 1.rész

2021-11-14 18:00:00
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Böjt
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Karácsony
A bizánci hagyományú egyházakban november 15-én kezdődik és december 24-éig tart a karácsonyi böjt. Akárcsak a húsvétot megelőző nagyböjt, ez az időszak is negyven napig tart. A karácsonyi előkészületet a Hajdúdorogi Főegyházmegyében szolgáló fiatal diakónusok, papok igyekeznek tartalmassá tenni. Elsőként Domokos Zsolt diakónus, a Főegyházmegye ifjúsági referensének gyakorlati útmutatóját adjuk közre.

„Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.”

Kedves Barátaim, Fiatalok!

Domokos Zsolt atya

Valószínűleg jó néhány adventi időszak van már a te hátad mögött is. Vannak, amelyek jobban, vannak, amelyek kevésbé jól sikerültek. Attól függően, mennyire tudtál az adventi időszak lelki és imádságos flow-jára ráhangolódni, nem csak a forralt bor és fények giccsáradatában megmártózni. Azért, hogy idén jobban sikerüljön a karácsonyi felkészülésünk, magam mellé vettem 5 belevaló, lelki életben feketeöves Atyát, hogy segítse a közös utunkat és minden héten egyikőjük lásson el minket lelki munícióval. Egy rövid elmélkedés és a hét minden napjára egy-egy jó tanács. A téma, amit kiválasztottunk Pál apostol élete és az Advent.

Vágjunk is bele!

A fenti idézetet megismételve: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.” Ha már Pál apostol életét vesszük sorra a 6 hét alatt, akkor az egyik legfontosabb momentum az ő életében a megtérés. A megtérés azért nagyon fontos, mert új ÉLETET kezdünk Krisztussal. A megtérés pedig új megoldási módszerekre vezet az istenkapcsolatunk révén. Azt mondják, Pál apostol elég hirtelen ember volt. Sokszor volt dühös, mert a dolgok nem úgy mentek, ahogy ő azt gondolta volna. Velünk is van így. A párunk, házastársunk, a barátaink, nem úgy reagálnak ránk, ahogy mi azt szeretnénk, ezért veszekszünk velük. És megvannak a megszokott strófák. Ugyanúgy veszekszünk, ugyanazon. Őrület. Van, hogy folyton ugyanazon keseredünk el: értékes vagyok, valóban ez az én utam, szerethető vagyok? Mindig ugyan ekörül forgunk. Újból és újból. Őrület. Neked vajon mi az, ami újból és újból megszólít és a mélybe ránt? Hogyan tudna életed legsötétebb motívumába Jézus megszületni és fényt vinni oda?

Pál apostol megtérésének történetében olvashatjuk (Kötelezően ajánlott elolvasni: Apcsel 9,1-18), hogy Jézus megszólítja az apostolt, ugyanígy minket is folytonosan szólítgat. Azt kéri tőlünk is, hogy menjünk Damaszkuszba és szálljunk meg az „Egyenes utcában” és jönni fog a segítség. Egyenes utca, egyértelmű, világos. Azt kéri tőlünk a Jóisten, hogy ne kifogásokat keressünk, ne a mellékutcákon keressük az olcsó boldogságot, hanem vegyünk egy nagy levegőt és lépjünk rá az egyenes útra, ami az ÉLETre vezet. Ez persze nem könnyű. A megtérés, az Istenre hagyatkozás bátorságot kíván, erőfeszítést, néha nehéz döntéseket, kríziseket hozhat magával. Fun fact: Tudtad, hogy a krízis szavunk a görög „kridzó” szóból származik, ami döntést jelent? Isten nem szólítgatna, ha nem látná benned, hogy elég erős vagy a változáshoz. De ha meghozod ezt a döntést, a te szemed is kitisztul, lehullik valami hályogszerű és rádöbbensz, mennyi új lehetőség van még, amit nem próbáltál. Ebben az egészen új krisztusi látásmódban megláthatod életed célját, megtalálhatod a hangot a barátaiddal, a családoddal, önmagaddal. Lehet, hogy nem kapsz azonnal mindenre választ és megoldást, de már irányban vagy, a (cél)egyenesben vagy. Az Egyház, a karácsonyi böjt, ezt az egyenes utat kínálja fel, hogy ne ess újra és újra ugyanabba a hibába feleslegesen.

Lépj rá bátran!

Hétfő: Tervezd meg a böjtödet! Hogyan tudnál másképp bekapcsolódni, mint korábban?

Kedd: Töltsd le a „napi evangélium” app-ot és határozd el, hogy minden nap elolvasod a napi szakaszt.

Szerda: A mai evangéliumi szakaszban azt olvashatjuk, hogy Jézus, olyan emberekkel beszélget, akiknek igen nagy szükségük volt arra. Ki az, akire ráférne egy jó szó a környezetben? (Igen, ő az, akinek a gondolatát most próbálod elhessegetni.)

Csütörtök: Hozz frászt a szüleidre, lakótársaidra (vagy magadra, ha éppen egyedül élsz)! Takaríts ki! Ugye, hogy jó ránézni?!

Péntek: Ajánld fel a böjtödet valakiért!

Szombat: Ha éppen bulizni mentél, akkor próbálj bedobni valami lelki témát sörkorcsolyának!

Vasárnap: Menj el templomba, ez alap! Tudod, az új ÉLET! Maradj a templomban még pár percre a Liturgia után és adj hálát valamiért, amit értékesnek találsz magadban.

A következő héten Debreczeni András atya gondolatait olvashatjátok.

VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
A Metropóliai Hivatal nyári nyitvatartása
A Metropóliai Hivatal nyári nyitvatartása
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
 
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
 
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
 
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt