Aki Isten szavát adja tovább - új felolvasót avattak Budapest-Rákosmentén

Aki Isten szavát adja tovább - új felolvasót avattak Budapest-Rákosmentén

2020-03-06 13:03:54
Szerző: és fotó Hekler Melinda/Hajdúdorogi Főegyházmegye
Budapest
Március 4-én este az Előszenteltek Liturgiája előtt Kocsis Fülöp érsek-metropolita felavatott egy új felolvasót a Istenszülő oltalma görögkatolikus templomban, Budapest-Rákosmentén. Az alkalmat nemcsak a kifejezetten szép, liturgikus dallamok, hanem a hétköznap este zsúfolásig megtelt templom is szebbé tette.

A bizánci egyházi hagyományban az egyházi rendet úgynevezett kisebb rendek előzik meg, ezek közé tartozik a felolvasói is.  E személy kiválasztása a püspök felelőssége, feladata, hogy a Liturgián a szentírási részeket felolvassa. 

Fülöp atya az avatás keretében megszentelte a felolvasó bő ujjú ruháját, a grékát. A szentelés a szentélyen kívül zajlott, mivel az egyházi rend alsóbb fokozatát osztották ki. Az egyházi hagyomány szerint a felolvasó vállalja, hogy igyekszik példamutató életmódot folytatni, és megpróbálja gyakorolni az erényeket. 

Fülöp metropolita atya prédikációja kezdetekor kiemelte, hogy bár az olvasás nagyon ősi emberi adottság, nem csupán kultúrfoglalkozás, nem is csak az érdeklődés kielégítésére vagy információgyűjtésre használható. Minden vallásban jelen van a szent vagy rituális szövegeknek, Isten üzenetének felolvasási rutinja. A szövegek meghallgatása szintén nem kultúrprogram a hallgatóság számára, hanem egyfajta igazodásra aktivizál.

"A felolvasó-avatással az egyház rábízza a szövegek gondozását némely kiemelt személyre, akik nem csupán információt adnak tovább vagy iránymutatást nyújtanak az élet útvesztőire nézvést, hanem az élő Istennek hozzánk intézett, személyesen nekünk szóló élő szavát olvassák fel a mi szent könyvünkből, a Bibliából. Az a szó, amellyel Isten megteremtette a világot, teremtő szó, olyan hatalommal bír, mint maga az Isten. Isten szava, igéje megtestesült, közel jött és jön hozzánk, foghatóvá, érzékelhetővé válik Jézus Krisztusban. A Megváltó az Isten kimondott szava, amikor Vele találkozunk, akkor Istennel találkozunk.” - mondta a főpásztor. 

Amikor a templomban halljuk a Szentírás szavait, mindannyiunknak megvan rá a lehetőségünk, hogy befogadjuk Istent, hiszen ilyenkor mindenkihez személyesen szól. Csak a keresztény vallásban van személyes Isten, akinek mindig személyes mondanivalója van számunkra, ám, ahhoz, hogy meghalljuk, oda kell rá figyelnünk. "Minél személyesebb a kapcsolatom Istennel, annál jobban van érzékenységem, hogy meghalljam a nekem szóló tanítást, üzenetet, amit az Isten nekem akar súgni - folytatta beszédét Fülöp atya Rákosmentén. - Ezért is fontos, hogy sokszor jöjjünk el a templomba, sokszor imádkozzunk, és olvassuk otthonainkban is a Szentírást, mert ezek által kerülhetünk közelebb az Isten szavához vagyis Jézus Krisztushoz." 

Amikor a felolvasókat fel is avatja, fel is szenteli az egyház, rámutat, hogy ők nem csak szövegeket énekelnek meg, hanem Isten szavát adják tovább. Azzal, hogy a görög szertartásban az Isten szavát mindig énekelve hallgatjuk, még jobban érzékelhetővé válik a Szó különleges volta. 

Hála legyen a rákosmentei egyházközség új felolvasójáért, Bajusz Balázsért, aki szép hangjával biztosan megnyitja az emberek szívét Isten szavának befogadására, és az Úrral történő valódi találkozásra. Különlegesen élő egyházközség ez, ahol már a második felolvasó került szolgálatba.

 

 

 

 

VEZETŐ HÍREK
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódóan a debreceni főszékesegyházban

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet

A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyházzenei fesztiválját
 
AKTUÁLIS
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódóan a debreceni főszékesegyházban

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet

A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyházzenei fesztiválját
 
AKTUÁLIS
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust class=
 
A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyh...
A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyh... class=
 
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontoss...
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontoss... class=
 
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódó...
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódó... class=
 
36 gyermek szívébe költözött be Jézus Krisztus - Első...
36 gyermek szívébe költözött be Jézus Krisztus - Első... class=
 
A születését és a halálát összekapcsolja egy hatalmas...
A születését és a halálát összekapcsolja egy hatalmas... class=