Átadták a békekoncerten befolyt adományt, több tízmillió gyűlt össze

Átadták a békekoncerten befolyt adományt, több tízmillió gyűlt össze

2022-07-08 09:20:22
Szerző: haon.hu, fotó: Czinege Melinda / haon.hu
Határontúl
ökumenikus
Már a koncert előtt 25 millió forint gyűlt össze, majd utána is érkeztek adományok.

Mindenekelőtt köszönetet mondott valamennyi szervezőnek, résztvevőnek, előadónak és adományozónak Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön a Debreceni Egyetem (DE) rektori tanácstermében rendezett jelképes adományátadáson, ahol az egyetem kezdeményezésére május 6-án megtartott Békekoncert kapcsán összegyűlt pénzt nyújtotta át a kedvezményezett szervezetek képviselőinek.  

Mint mondta, a legfontosabb fegyvertény az, hogy segítsünk embertársainkon, és nagyon nagy dolog volt a koncert, ami igen rövid idő alatt valósult meg, de bebizonyította, hogy így is komoly eredményt lehet elérni. Kiemelte: már a koncert előtt 25 millió forint gyűlt össze, majd utána is érkeztek adományok, így 36 millió 331 ezer forintot tudnak most átadni. Megjegyezte: a DE 6 millió forintot adott a lebonyolítás költségeire. Beszámolt arról, hogy a történelmi egyházak, a város, az egyetem képviselőinek tanácsa javaslatot tett a kuratóriumnak az összeg elosztására. 

Ez alapján 1,331 millió forintot kap a Híd Kárpátaljáért Segélyprogram, 7 milliót a Magyar Református Szeretetszolgálat, 5 milliót a Római Katolikus Karitász, 20 milliót a Debreceni Karitatív Testület (DKT) és 3 millió forintot a Kelet-Magyarországi Fiatalokért Alapítvány. 

– E forrásokat a szervezetek csak arra költhetik, ami a gyűjtés célja volt: a bajbajutottak segítésére. Erős üzenete volt a rendezvénynek nemzetközi értelemben is, hogy Magyarország polgárai, a kormány, Debrecen, a régió rendkívül befogadóképes és humánus. Az egyházak a maguk működési területén jelentős összeget gyűjtöttek, és az ország más részeiből is kaptunk összegeket, köztük kisebb és nagyobb vállalatoktól, banktól. Van még az emberekben szív – vont mérleget az elnök.

– Minden felekezet, hitközség folyamatosan gyűjt és adományoz a háborús menekültek ellátására; nekünk nemcsak erkölcsi kötelességünk, hanem hitbeli meggyőződésünk is, hogy segítsük az embereket a határ túlsó odalán – jelentette ki Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. – Kárpátalja most Ukrajna hátországa is, sok a belső menekült. Az ottani egyházközségeink befogadó állomásokat működtetnek, a kapott segítséget ők továbbadják. A segélyszervezetek olyan kapcsolódási pontot jelentenek, amik konkrétan tudják, hova, milyen típusú támogatás kell és hogyan osszák be az adományokat. Megvan az a bizalom, hogy tudjuk, az adományok oda kerülnek, ahol szükség van rájuk – hangsúlyozta. 

Rég volt ekkora megmozdulás

– Debrecen ma több mint 300 ukrajnai menekültet lát el, ebből kétszázan a DKT egyik tagszervezete, a Dorcas Alapítvány által működtetett kempingben élnek. Sajnos, úgy tűnik, a háború elhúzódik, a házak közül minél többet szükséges téli üzemmódra is felkészíteni. Mára a Pósa utcán üzemeltet a a DKT átmeneti szállást, ahova rendre érkeznek menekültek. Jelenleg mintegy 100 ember van kapcsolatban velünk, akik az egyetemi kollégiumban vagy családoknál vannak elhelyezve. Néhányan albérletben laknak, és jó esetben a családból valamelyik szülő el tudott helyezkedni – sorolta Rózsahegyiné Juhász Éva, a DKT elnöke, milyen szükségekben lesz meg a nekik juttatott 20 millió forint helye.

– A helyzet erősen érinti a reformátusságot, Kárpátalján és a határ innenső oldalán is erős református közösségek működnek. A Magyar Református Szeretetszolgálat az első naptól kezdve a határon van. Magáért beszél, hogy két nap után le kellett zárnunk a jelentkezéseket, ez alatt 4 ezer 200 fő önkéntes segítő regisztrált. Azt tapasztaltuk, hogy olyan hatalmas megmozdulás volt az egész magyar társadalomban, amire már régen nem volt példa – idézte fel Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke és a Híd Kárpátaljáért Segélyprogram képviselője. – Kárpátaljai testvéreink tízezer embert szállásolnak és látnak el naponta, miközben az elmúlt hetekben elkezdett csökkenni az adományok szintje – mondta Czibere Károly, felhívva a figyelmet arra, hogy a támogatásra továbbra is nagy szükség van.

Elmondta, hogy eddig 141 ezer 300 menekültnek segítettek, 611 tonna élelmiszert osztottak szét, 4 ezer 800 főnek biztosítottak egészségügyi ellátást és 7 ezer 600 embernek szállást. A most kapott összeget a határon lévő segítő pontokon és a budapesti BOK csarnokban működő tranzitban folyó munkára fordítják.

Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke beszélt arról, hogy a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye karitász szervezetével régóta jó kapcsolatot ápolnak, az 5 millió forintot oda továbbítják majd. Az összegből helyben tartósélelmiszer-, tisztálkodási és tisztítószercsomagokat fognak összeállítani, valamint Ungváron, Munkácson, Huszton a napi melegétel kiosztást tudják biztosítani.

– A görögkatolikus egyház itt, Debrecenben folyamatosan segít. A támogatást elsősorban a Kárpátaljai Görögkatolikus Szent Panteleimon Karitatív Szervezeten keresztül próbáljuk továbbadni. Az elmúlt hónapokban igencsak megnövekedett azok száma, akik Belső-Ukrajnából érkeztek a kárpátaljai, sok esetben magyar közösségekhez. Jelenleg 12 településen nyújt a Szent Panteleimon Karitatív Szervezet ingyenkonyha tevékenységet, az ő segítésük kiemelt feladatunk. Alapítványunk ezen a nyáron szeretne egyházi táborokhoz, családi együttlétekhez segítséget adni. Most Debrecenben van ilyen tábor, jövő héten a Balatonnál lesz – mondta Seszták István főhelynök atya, a Kelet-Magyarországi Fiatalokért Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

 

VEZETŐ HÍREK
Szinaxárion, nagyböjt ötödik szombatja

Március 25: a legszentebb Istenszülő örömhírvétele

Ismét nagyböjti lelkigyakorlatos estét szerveznek Budapesten
 
AKTUÁLIS
Pedagógusok számára szerveznek lelkigyakorlatot Sajópálfalán
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szinaxárion, nagyböjt ötödik szombatja

Március 25: a legszentebb Istenszülő örömhírvétele

Ismét nagyböjti lelkigyakorlatos estét szerveznek Budapesten
 
AKTUÁLIS
Pedagógusok számára szerveznek lelkigyakorlatot Sajópálfalán
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Pedagógusok számára szerveznek lelkigyakorlatot Sajópál...
Pedagógusok számára szerveznek lelkigyakorlatot Sajópál...
 
Március 25: a legszentebb Istenszülő örömhírvétele
Március 25: a legszentebb Istenszülő örömhírvétele
 
Szinaxárion, nagyböjt ötödik szombatja
Szinaxárion, nagyböjt ötödik szombatja
 
Előszenteltek Liturgiája Fülöp metropolitával
Előszenteltek Liturgiája Fülöp metropolitával
 
Máriapócs testvérvárosa lett Beit Jala palesztin, többs...
Máriapócs testvérvárosa lett Beit Jala palesztin, többs...
 
A Vőlegény útja a nagyheti szertartások fényében
A Vőlegény útja a nagyheti szertartások fényében