Az ember önmagát csak az Istenből eredeztetheti - a Missziós kereszt Debrecenben

Az ember önmagát csak az Istenből eredeztetheti - a Missziós kereszt Debrecenben

2019-09-23 15:11:33
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye, Mikula Szilvia/dehir.hu, fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
NEK
IEC2020
Hajdúdorog, Hajdúböszörmény és Téglás után Debrecenbe is megérkezett szeptember 21-én, szombaton az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a Missziós kereszt.

Délután Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezetésével imaórát tartottak az Attila téri főszékesegyházban, majd Kapin István parókus atya elmélkedését hallhatták a hívők.

Kapin István atya köszöntőjében röviden ismertette, mi is a Missziós kereszt. Elmondta, hogy Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása a budapesti városmisszióra készült 2007-ben. A több mint három méter magas tölgyfakeresztet bronzborítás fedi, közepén, ezüst tokba rejtve Szent Kereszt-ereklye lett elhelyezve, melyet körbeölelve magyar szentek, vértanúk és boldogok ereklyéi találhatók.

- Figyelnünk kell az élet apróságaira, azokra a helyzetekre, melyek a legprózaibb körülmények között is az Úristen megváltó keresztjét engedik felfényleni az életünkben – hangsúlyozta Kapin István atya és arra kérte a Jóistent, hogy e gyönyörű keresztnek a kétnapos ittléte segítsen minket átélni, átgondolni, áttervezni a jövőre nézve életünket.

Vasárnap a szimbólum tiszteletére érseki Szent Liturgiát végeztek, melyen Fülöp érsek-metropolita atya Máté evangéliuma alapján elmélkedett (Mt. 22, 34-40).

Prédikációjában arról beszélt, hogy a mai magas kultúrájú népeknél sem egyértelmű, hogy a tíz parancsolat között milyen hierarchia, ha úgy tetszik rend van. Hiszen a parancsok irányítják az életünket és nem mindegy, hogy hogyan jönnek egymás után. Ezért teszi fel a farizeus az érdeklődő kérdést, ami évszázadok óta foglalkoztatja az embereket, hogy melyik a legfontosabb parancs. Ezzel próbára akarta tenni Jézust.

„Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből. Szeresd felebarátodat, mint önmagadat” - mondta Jézus.

- Megállunk ennél a két törvénynél, de a keresztény hitünk valójában nem ezen alapszik – hangsúlyozta érsek-metropolita atya és kiemelte: Jézus Isten és ember is, tehát nem lehet szeretni az Istent az ember nélkül és az embert Isten nélkül. Az ember önmagát csak az Istenből eredeztetheti és értheti meg.

Jézus nemcsak tanít, hanem nekünk adja magát, hogy az ég és a föld egyesüljön az Eucharisztiában, mely bennünk valósul meg. Itt kezdődik a kereszténység. Ekkor válunk eggyé Krisztussal. Ennek a jelképe a Missziós kereszt – zárta gondolatait a főpásztor.  

Hétfőn az Érseki Hivatal dolgozói, a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda apróságai és a Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola debreceni tagintézmények tanulói is köszönthették a Missziós keresztet. A Szent Litrugián Lukács Imre atya, az Érseki Hivatal irodavezetője prédikált.  

Az alkotást Debrecen után Nyíradony fogadja majd. A programokról és a kereszt további útjáról ide kattintva tájékozódhatnak.

 

VEZETŐ HÍREK
A pápa homíliája az egységhét lezárásakor: Maradjunk Krisztus éltető szeretetében

Miért jó szentatanázosnak lenni? - III. rész

Népegyház vagy szubkultúra? - Három püspöknek és egy domonkos nővérnek "szóltak be" Budapesten
 
AKTUÁLIS
A te oltalmad alá sietünk, Istenszülő - emlékzarándoklat februárban
 
VEZETŐ HÍREK
A pápa homíliája az egységhét lezárásakor: Maradjunk Krisztus éltető szeretetében

Miért jó szentatanázosnak lenni? - III. rész

Népegyház vagy szubkultúra? - Három püspöknek és egy domonkos nővérnek "szóltak be" Budapesten
 
AKTUÁLIS
A te oltalmad alá sietünk, Istenszülő - emlékzarándoklat februárban
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
A te oltalmad alá sietünk, Istenszülő - emlékzarándokl...
A te oltalmad alá sietünk, Istenszülő - emlékzarándokl... class=
 
A pápa homíliája az egységhét lezárásakor: Maradjunk ...
A pápa homíliája az egységhét lezárásakor: Maradjunk ... class=
 
Olyan, mint a mustármag - a Nagytemplomban zárult az ökum...
Olyan, mint a mustármag - a Nagytemplomban zárult az ökum... class=
 
Népegyház vagy szubkultúra? - Három püspöknek és egy ...
Népegyház vagy szubkultúra? - Három püspöknek és egy ... class=
 
Miért jó szentatanázosnak lenni? - III. rész
Miért jó szentatanázosnak lenni? - III. rész class=
 
Nyílt levél az új amerikai elnöknek - a Szíria elleni s...
Nyílt levél az új amerikai elnöknek - a Szíria elleni s... class=