Az érsek is tésztát gyúrt Edelényben - Földrajzi hét a görögkatolikus iskolában

Az érsek is tésztát gyúrt Edelényben - Földrajzi hét a görögkatolikus iskolában

2019-04-02 13:20:43
Szerző: Trestyánszki Rita/Miskolci Egyházmegye
Miskolci Egyházmegye
Március 25-30. között rendezték meg Edelényben, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában a földrajzi hetet "A Föld minden erői" mottóval.

A tematikus rendezvénysorozatot 2012 óta rendezi meg az iskola. Ebben az évben a Föld minden erői volt a központi téma, amelyhez párosult a 103. zsoltárból vett idézet is: „...aki rátekint a földre és megrendíti azt, a hegyeket megérinti és füstölögnek”.

A tematikus hetet Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita nyitotta meg március 25-én, aki proszforát (a keleti Egyház kovászos kenyere, amiből az Eucharisztia lesz) is sütött a tanulókkal az Otthon íze tankonyhában.

Amíg megsült a kenyér, a főpásztor a 7–8. évfolyamos tanulóknak tartott rövid elmélkedést. Előadásában párhuzamot vont a proszfora készítése, az alapanyagok összegyúrása és az isteni tervek között: mi is tészta vagyunk a Jóisten kezében, amit Ő gyúr meg. Életünkben mindennek megvan a maga helye, és helyére kerül a Jóisten gyúró keze nyomán. De akár ha kemencébe kerülünk, és úgy érezzük, megégetjük magunkat, mindez kell ahhoz, hogy „ízletes cipóvá váljunk”. Mint ahogy a cipó is úgy teljesíti be a „küldetését”, hogy szétoszlik az emberek között, akik elfogyasztják, úgy Krisztus Urunk is önmagát táplálékul adta az Eucharisztiában és minket táplál. Előadása végén a főpásztor hangsúlyozta: mi, emberek is törekedjünk arra, hogy odaadjuk magunkat másoknak, hiszen akkor teljesedik be hivatásunk, akkor tudjuk azt az örömöt, amit belénk gyúrt a Jóisten, továbbadni embertársainknak.

A földrajzi hét alkalmából az iskola az alsó tagozatos diákok számára mail-art pályázatot, a felső tagozatos tanulók számára pedig fotópályázatot hirdettek. A képekből és rajzokból minikiállítás is nyílt.

A Föld minden erői a zsoltárokban címmel tartott március 26-án Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök nyitóelőadást. Zsoltárrészletek alapján mutatott rá, hogy a világ minden részében látható, érzékelhető Isten ujjlenyomata, és maga a zsoltár is az Ő alkotásban való örömét mutatja be. A zsoltár verses hálaadás a természetért. A Teremtő kézjegyét csodálja meg mindenben. A világ, az erők és alakzatok egyre hatalmasabbá növekedésének, az összefüggések egyre bonyolultabbá válásának szövevénye. A zsoltáros mégis mindent Istenre vonatkoztat, s az egész világmindenségben az Ő jelenlétét csodálja meg a Teremtőt dicsérve: „Dicsőségbe és ékességbe öltöztél…”. A zsoltáros felülről, az égtől kezdve halad lefelé, s végigpásztázza a teremtett világot, amely szerinte puszta létével is Istent dicsőíti. A püspök hangsúlyozta, hogy milyen szép a teremtett világ, és hogy mennyire csodálatosak a Jóisten „művei”, amelyeket nekünk tisztelnünk és becsülnünk kell.

Mindeközben az alsó tagozatos diákok látványos fizika show-n vehettek részt, majd Kánai András jövőkutató, kommunikációs szakember mesélt a Holnap történt című könyvről, a jövőkutatásról, a munkájáról.

A nap vendégelőadói Edelényből és a környékről származó fiatalok, fiatal felnőttek voltak, akik a nagyvilágban szerzett élményeiket mutatták be. Szlifka Anna, az iskola volt tanulója Ázsiában, egy másik egykori tanítvány, Harcsa Attila az Egyesült Államokban járt az elmúlt évben. Pacsai Cirill a Szentföldön tett látogatásáról mesélt, Trestyánszki Rita iskolatitkár pedig nemrég érkezett haza Panamából, az Ifjúsági Világtalálkozóról, és az ott szerzett élményeit osztotta meg a résztvevőkkel. A napot Remete Gábor zárta, aki az El Caminón tett zarándoklatáról számolt be.

A következő napon, március 27-én Bárczy Tamás, az Admatis Kft. ügyvezetője az űrtechnológia misztikus világába kalauzolta el a diákokat, majd Tandi Zsuzsanna, az Európai Űrügynökség magyarországi Technológia Transzfer Irodájának vezetője mesélt a világűr felfedezéséről és az ahhoz kapcsolódó munkáról, a különböző, űrkutatásban és akár az otthonokban is használatos tárgyakról, eszközökről. Fülöp Hajnalka digitális szakértő arról beszélt, hogyan használható biztonságosan a világháló, milyen veszélyek leselkedhetnek a gyermekekre az internet világában. Gere Ferenc pedig az oktatásban fellelhető újításokról, robotikai eszközökről tartott egy szemléltető előadást.

A nap zárásaként sor került a már hagyományosnak számító földrajzi vetélkedőre, ahol ebben az évben hét - határon innenről és túlról érkezett – csapat mérte össze a tudását.

A harmadik napon, március 28-án egy olyan új termet vehettek birtokba a tanulók, amely a STEM – science (természettudomány), technology (technológia), engineering (mérnöki tudományok), mathematics (matematika) – angol rövidítéssel jelölt tudományágak jobb megismerésére szolgál. A napot az erdélyi Borszék település iskolájának igazgatója nyitotta meg, aki a településen fakadó gyógy- és ásványvízről, a borvízről mesélt. Vele egy időben beszélt Székelyhíd polgármestere, Béres Csaba a geotermikus energiáról.

Kersánszki Tamás innovációs igazgató előadása segítségével a STEM világába nyerhettek betekintést a tanulók, Kopasz Anikó, a H-Didakt Kft. ügyvezetője pedig a tanároknak tartott előadást a Lego szerepe az oktatásban címmel.

Juhász Hajnalka miniszteri biztos az üldözött keresztények életéről, valamint az ő megsegítésükről tartott előadást. Őt követte Bodnár Zsolt, a Philament Kft ügyvezetője, aki a 3D-nyomtatás rejtelmeiről beszélt. A nap utolsó előadója, Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a pályaválasztás, pályaorientáció témakörét mutatta be a fiataloknak.

A nap zárásaként Orosz Atanáz püspök megáldotta az új tantermet. „Művelni nemcsak a teremtett világot, a Földet, hanem magunkat is nagyon fontos – mondta a püspök a terem megszentelésének szertartásán. – Ennek lesz a színtere ez az új terem, hogy a lehető legtöbbet tegyük meg a Föld és környezetünk megismeréséért, a megszerzett ismeretanyag felhasználásáért.”

A földrajzi hét negyedik napjának kiemelkedő vendége a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legnagyobb alakja, Juhász Árpád geológus volt. Őt követte Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezetőjének izgalmas előadása, aki az innovációs technológiákat mutatta be, majd Aknai Dóra Orsolya, az IKT MasterMinds Kutatócsoport tagja számolt be a londoni BETT Show újdonságairól, trendjeiről. Az előadások alatt izgalmas természettudományos vetélkedőn és ásványbörzén vettek részt a tanulók.

A hét második felében az iskola tornaterme igazi játékbirodalommá vált. A Kockabarátok számos építményét – járműveket, filmes szereplőket, életképeket – csodálhatták meg kicsik és nagyok. Természetesen a legnagyobb élményt a milliónyi játékkocka, építőelemek jelentették, amiből a gyerekek saját maguk is szabadon alkothattak. Szombaton egész nap a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény diákjai vehették birtokba a termet, és élhették át az önfeledt alkotás örömét.

VEZETŐ HÍREK
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők

Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat

Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konferencia Budapesten
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők

Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat

Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konferencia Budapesten
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
 
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
 
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
 
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán
Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán
 
Októberben újra: 72 óra kompromisszum nélkül
Októberben újra: 72 óra kompromisszum nélkül