"Az igazi wifi: felfelé kapcsolódni" - Atanáz püspök gondolatai a Görkapocs Fesztiválon

2019-11-11 10:20:09
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye, forrás: Szakál Dia/haon.hu, fotó: P. Tóth Nóra
Metropólia
Orosz Atanáz püspök
Debrecen
A Hajdú Online tudósítója is végigkövette a Görkapocs Fesztivált, amelynek második napján kaphattak a résztvevők lelki táplálékot Orosz Atanáz miskolci megyéspüspöktől. Gondolatai néhány napja jelentek meg a Hajdú-bihari Napló pénteki számában és online a haon.hu. Ezt adjuk közre.

A főpásztor az emberek közötti kapcsolatokból indult ki. – Számomra nagy élmény ez a sokféle kapcsolódás, de nem lennék püspök, ha nem váltanék egy másik regiszterre: ha a görögök között, görögök és latinok között, görögök és minden keresztény hittestvérünk között kapcsolatot szeretnénk, mindenek fölött a fontos fölfelé kapcsolódni. Mert ha ez a kapcsolódás nincs, nincs igazi Wi-Fi, nincs egymás közötti élő kapcsolatrendszerünk. A mi közös nevezőnk a kereszténység és a Jóistennel kialakított kapcsolatunk, ebből alakulnak tovább azok az életet jelentő találkozások és kapcsolatok, melyek itt, ezen a találkozón tovább mélyülnek.

Szentek a küzdőtéren

– Eddig a Görkapocs kisvárosok főterén, egy-egy zarándoklat állomásaként valósult meg, de most először sportcsarnokban, küzdőtéren tölthetjük el közösen az időt. Mindenszentek alkalmával olyan szenteket is ünnepeltünk, akiknek az életszentsége a küzdőtérhez kapcsolódik. 1700 éve, amikor Szent Demeter, a görögök akkori egyik vezető embere megvallotta keresztény hitét, egy tőle segítséget kérő barátja az amfiteátrumban egy hatalmas Góliáttal szemben aratott győzelmet. Ennek a történetnek is emlékeztetnie kell bennünket arra, hogy hagyományunkban sok nagy szent a küzdőtéren mutatta meg a kereszténységét.

Atanáz püspök a hallgatósággal megosztotta a kispapokkal tett római látogatásának egyik fontos állomását is: az olasz fővárosban olyan küzdőtereket mutattak be nekik, ahol vértanúk százai, ezrei tanúsították a legnagyobb keresztény erényt: a mindhalálig tartó szeretet gyakorlását.

Az esti evangélium szavait idézve Atanáz püspök a „szeressétek egymást!” üzenetének fontosságára hívta fel a figyelmet. – Az Úr Jézus úgy szeretné, ha évek múlva is szeretnénk egymást és minden testvérünket, akihez a gondviselő Isten minket rendelt. Ez a Görkapocs Fesztivál egyik legfontosabb feladata is egyben.

Orosz Atanáz végül köszönetet és hálát mondott Istennek a görögkatolikusság kibontakozásához. – Merjük hát megszólítani a keresztény testvéreinket azzal a szeretettel, mellyel az Úr Jézus hívott meg és szólított bennünket! – zárta gondolatait a miskolci egyházmegye megyés püspöke.

VEZETŐ HÍREK
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, amihez a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a mag

Emlékezés Oláh Miklós atyára

A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász
 
AKTUÁLIS
VEZETŐ HÍREK
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, amihez a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a mag

Emlékezés Oláh Miklós atyára

A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, a...
Erős roma középosztályra van szüksége az országnak, a... class=
 
A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyh...
A járvány idején sem tétlenkedik a Hajdúdorogi Főegyh... class=
 
Emlékezés Oláh Miklós atyára
Emlékezés Oláh Miklós atyára class=
 
Február óta senki sem kapta el a koronavírust a Szent Luk...
Február óta senki sem kapta el a koronavírust a Szent Luk... class=
 
"Lelkiismeretemhez és Isten igéjéhez vagyok kötve" - a M...
 
Derűs lelkű szolgálattal - püspökké szentelték Berta ...
Derűs lelkű szolgálattal - püspökké szentelték Berta ... class=