Az itt végzett sokrétű munka csak a Szentlélek áldásával tartható egyben - új gyermekvédelmi központot áldottak meg Debrecenben

Az itt végzett sokrétű munka csak a Szentlélek áldásával tartható egyben - új gyermekvédelmi központot áldottak meg Debrecenben

2023-05-09 11:09:35
Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Szociális
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Fülöp metropolita atya kérte Isten áldását május 8-án a Szent Péter és Pál Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központra, ami immáron egy modern, minden igényt kielégítő épületben működhet a jövőben.

A debreceni székhelyű Szent Péter és Pál Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ – melynek a korábbi megnevezése Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ volt – 13 lakásotthonában és 127 fős nevelőszülői hálózatában, 592 engedélyezett férőhelyen, 101 munkavállalóval végzi szakellátási feladatait. Az intézmény nagy változásokon ment keresztül az elmúlt időszakban, hiszen új székhelyre költözött a központi irányítás: Debrecenben, a Szív utca egyik társasházában egy 530m2-es első emeleti ingatlan újult meg oly módon, hogy az alkalmas legyen az intézmény székhelyének és kapcsolattartó helyiségeinek az elhelyezésére. Irodákat, konferencia termet, új vizes blokkokat, étkezőt alakítottak ki. Ennek eredményeképpen az intézmény az év elején a Debrecen, Petőfi tér 9. szám alatti székhelyéről átköltözhetett a szolgáltatói nyilvántartásba történő bejegyzést követően a Szív utcai felújított ingatlanba, ahol a központi ügyintézés mellett a gyermekek vér szerinti családjával történő kapcsolattartásai is megvalósulhatnak a felújított, modern, gyermekbarát környezetben.

Ünnepélyes megáldását követően Fülöp érsek-metropolita atya a Szent Pétert és Pált ábrázoló ikonról szólt néhány szót, ami az intézmény előterében fogadja majd az ide betérőket. A két apostol szöges ellentétei voltak egymásnak. Péter a halász ember, tanulatlan, írástudatlan, hirtelen haragú, sokat ígérő és eleinte keveset teljesítő lánglelkű apostol volt, akiből aztán mégis a Szentlélek leszállása, Krisztus urunk megerősítő imádsága folytán az első pápa lett. Pál viszont több nyelvet beszélő, írástudó farizeus volt, aki eleinte üldözte Jézus Krisztus egyházát, a keresztényeket, aztán szintén a Szentlélek erejéből és Jézussal való találkozása folytán egészen megváltozott és a népek apostolává lett. E két szent egy-egy kézzel, közösen tartják az Attila téri főszékesegyházat a sokak áldozatos munkájával elkészült ikonon.

- Egy ilyen templomot két teljesen más vérmérsékletű embernek egyenesen tartani egyáltalán nem lehet könnyű, mint ahogyan összetett együttműködésre van szüksége ennek az intézménynek is, amelyet közösen tartunk fent; gondolva itt az állami támogatásra, egyházi hozzájárulásra, szakmai pedagógusokra, lelki atyákra, nevelőszülőkre. Nem billeghet, hiszen bárki, aki ide belép, annak biztonságban kell éreznie magát – világított rá Fülöp metropolita atya.

Hozzátette: Szent Pétert és Pált az Egyházra pünkösdkor leszálló Szentlélek változtatta meg és fogja össze, s az itt végzett sokrétű munka szintén csak a Szentlélek áldásával tartható egyben és válhat sokak otthonává.

A szertartáson részt vett Széles Diána alpolgármester, aki elsőként gratulált azoknak a munkatársaknak, akik itt fognak dolgozni, hiszen ahogy körbesétált, látta, mennyire méltó körülmények között tudnak majd segíteni a rászorulóknak. Majd köszönetet mondott a görögkatolikus egyháznak, hogy felvállalja az állam és Debrecen város szociális intézményrendszerekkel kapcsolatos átalakításait.

- 2010-ben azt mondtuk, a szociális ellátás mostantól sokkal több kell legyen annál, ami addig volt. Ehhez a gondoskodáshoz a kormány és az önkormányzat segítségül hívta a történelmi egyházakat, akik egyből az ügy mellé álltak. Ez már nem szociális munka, hanem gondoskodáspolitika, amelyben szeretnénk az egyházakat minél nagyobb szerephez juttatni. Ez a gondoskodás arról szól, hogy az itt lévő gyerekeknek olyan lelki segítséget nyújtsanak, amit mások a családban megkapnak. Tudjuk jól, mostanság teljes megváltozott körülmények között kell helytállni az ágazatban dolgozó szakembereknek. Örömmel láttam, mennyi fiatal munkatárs van jelen, mert ez egy nehéz, de nemes feladat, amit az itt dolgozók szívvel-lélekkel csinálnak – hangsúlyozta Széles Diána.

A központ munkatársainak nevében dr. Tóthné dr. Tőkés Margaréta irodavezető néhány mondatban bemutatta a görögkatolikus egyház gyermekvédelmi rendszerét. – Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a görögkatolikus egyház életében a gyermekvédelmi tevékenység, mely egyre több ellátási formával bővült az utóbbi években, és a feladatellátás is átrendeződött egyházon belül az elmúlt időszakban. Jelenleg mindhárom egyházmegye, azaz a Nyíregyházi, a Miskolci Egyházmegye és a Hajdúdorogi Főegyházmegye is önálló fenntartóként lát el szociális és gyermekvédelmi alap- és szakellátási feladatokat.

A gyermekvédelmi rendszer a jelenlegi formájában főként területi elven oszlik meg az egyházmegyék között, és a Főegyházmegye Hajdú-Bihar, részben Jász-Nagykun-Szolnok, és Fejér vármegye területén lát el feladatokat intézményei által. A Főegyházmegye fenntartásában három gyermekvédelmi intézmény működik jelenleg, melyek gyermekvédelmi szakellátási és gyermekjóléti alapellátási feladatokat is ellátnak.

A Főegyházmegye 2021 márciusában hívta életre Gyermekvédelmi Fenntartói Irodáját – amellett, hogy a görögkatolikus gyermekvédelem már évtizedes múltat tudhatott ekkor maga mögött -, melynek első feladata a Fejér vármegyében állami fenntartásban működő nevelőszülői hálózat átvétele, és a székesfehérvári székhellyel működő Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ megalapítása volt. A székesfehérvári intézmény mellett Hajdú–Bihar vármegyében 2 gyermekvédelmi intézmény fenntartásával lát el a Főegyházmegye szakellátási és gyermekjóléti alapellátási feladatokat egyaránt. Ezen intézményeinket a 2022-ben történt szervezeti átalakítást követően több mint 10 éves fenntartói feladatellátást követően adta át a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat a Főegyházmegyének.

A részünkről elmondható, hogy egy biztos pont van az életünkben, az pedig az állandó változás és fejlődés. – Ezeknek csak egy célja lehet: a gyermekek érdekeinek mindenek felett álló szolgálata – mondta el az irodavezető.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában működő 3 intézmény összesen 1430 férőhelyen 27 lakásotthonban, 232 munkavállalóval és 326 fős nevelőszülői létszámmal végzi tevékenységét. A gyermekjóléti alapellátások területén pedig két tanodában Nyíracsádon és Nyírmártonfalván összesen 55 gyermek iskolán kívüli hasznos időtöltését, felkészítését, fejlesztését látják el a munkatársak.

A gondozottak ízelítőt is adtak tudásukból, az ünnepséget néhány gyermek kis műsora tette igazán felejthetetlenné.

 

VEZETŐ HÍREK
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök szentelésén

Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét

Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghosszabbított jelentkezéssel!
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök szentelésén

Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét

Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghosszabbított jelentkezéssel!
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök ...
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök ...
 
Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét
Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét
 
Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghoss...
Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghoss...
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor