Az országban is egyedülálló egyháztörténeti és művészeti múzeumot épít a Metropólia Nyíregyházán

Az országban is egyedülálló egyháztörténeti és művészeti múzeumot épít a Metropólia Nyíregyházán

2019-04-26 16:46:45
Szerző: Nagy Boglárka/hellovidek.hu
Metropólia
Nyíregyházi Egyházmegye
Több száz négyzetméteres egyháztörténeti és művészeti múzeum épül Nyíregyházán. Várhatóan ősszel rakják le az alapkövet és kezdődik el a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház beruházása. Restaurátor műhely, kiállító- és közösségi tér, valamint tanulmányi ház is szerepel a tervek között. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola képviseletében, dr. Szabó Irén, a projekt szakmai vezetője mesélt a HelloVidéknek a részletekről.

A magyarországi görögkatolikusok számára Észak-Magyarország a központ: Máriapócson van a bazilita gyűjtemény és Máriapócs, mint kultuszhely van jelen a köztudatban. Ezért sem volt kérdés, amikor helyszínt kerestek egy új, többcélú kulturális intézmény kialakítására, hogy Nyíregyháza belvárosa lesz a megfelelő választás. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudomány Főiskola mellé építenek egy komplexumot, ami múzeum és tanulmányi ház is lesz egyben.

A főiskola elsősorban teológusokat, leendő görögkatolikus papokat és kántorokat képez, de mindezek mellett a felnőttképzési palettája is széles. A különféle foglalkozások hétvégén vannak, az ezen résztvevőket fogja egyfelől remekül kiszolgálni a tanulmányi ház. Másfelől jelentős kutatómunka folyik a főiskolán, mivel az a Pápai Keleti Intézet aggregált intézménye, így erre is kiválóan alkalmas lesz az épület.

„A Lendület Kutatóprogram fontos helyszíne a főiskola és évente több konferenciát is szervezünk, de a fejlesztés leghangsúlyosabb része mégis a múzeum” – magyarázta a projekt szakmai vezetője.

A Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjteményhez jelenleg nehezen fér hozzá a közönség, illetve a könyvtár állománya is helyhiánnyal küzd, ezeket is orvosolja majd az új épület. A főiskolai könyvtár rendelkezik egy 1500 tételből álló, nemzetközileg is jelentős 16-18. századi szláv nyelvű könyv- és kéziratgyűjteményt magába foglaló antikva állománnyal is, de az összmérete ettől jóval nagyobb. A beruházást az állam is támogatja.

„2017 végén vált publikussá, hogy állami támogatást kap a beruházás. Ezt nem a Nyíregyházi Egyházmegye, hanem a Görögkatolikus Metropólia kapta. Ebben a 600 millió forintos összegnél nevesítették is a múzeumépítést, így a tavalyi évben elkezdődött a tervezés folyamata. Először a funkciókat tisztáztuk le, hogy milyen egységek kapjanak helyet az épületben. A tervező Balázs Mihály, akinek a nevéhez fűződik a főiskola épülete is” - tette hozzá dr. Szabó Irén.

Balázs Mihály a Budapesti Műszaki Egyetem építész tanszékének egyik tanszékvezetője, valamint más munkái is kötődnek Nyíregyházához. Az épület látványterveit a városi tervtanács már elfogadta és kimagasló elismerést is kapott. A szakemberek egyetértenek abban, hogy Nyíregyháza emblematikus épületévé válhat a múzeum és a kortárs magyar építészetnek is kiemelkedő alkotása lehet. Balázs Mihály egy hagyományos nyeregtetős, tradicionális “L” alakú épületet tervezett, amely színvilágában is illeszkedik a főiskola belvárosi épületéhez, közvetlenül az oktatási intézmény mellett kap helyet és össze is kötik a két épületet.

„Mindenképpen egy olyan épületet szerettünk volna és szeretnénk Nyíregyháza belvárosában felépíteni, ami nem egyszerűen a görögkatolikus egyháznak szól és a görögkatolikus egyházról szól, hanem Nyíregyháza városát gazdagítja. Azzal a kulturális és turisztikai kínálattal, amit mi ezen az épületen keresztül nyújtani tudunk. Nem egy szűken véve felekezeti intézménynek a létrehozására törekszünk. Bár az egésznek a tartalmi arculata az egy görögkatolikus egyháztörténeti és művészeti múzeum, de a programjai és terei, amiket kialakítunk, ennél sokkal tágabbak és nyitottabbak lesznek - folytatta Dr. Szabó Irén.

A körülbelül 300 négyzetméteres kiállítótér határozza majd meg az egész épületet, ugyanis egy kilenc méter magas ikonosztázt fognak felállítani a közepén, ez egy templomméretnyi. A Néprajzi Múzeum magyarkomjáti ikonosztázionjának restaurálása jelenleg is folyamatban van, ez a templomszentély csaknem száz darab képből áll. Ez kerül át Nyíregyházára.

A tanulmányi ház szálláshelyként is funkcionál majd, hiszen helyet kap benne tíz, kétágyas szoba és két apartman. Ezen kívül egy 20 főnek elegendő számítógépes oktatási helyiséget is kialakítanak benne. Az épület szíve a kiállító tér lesz, ahol múzeumi irodák és korszerű raktár is lesz, hogy a műtárgyakat megfelelőképpen tudják elhelyezni és gondozni.

Ennek érdekében egy egész szinten működnek majd restaurátor műhelyek is. Jelenleg egy főállású festő-restaurátor dolgozik Nyíregyházán, Seres Tamás ikonfestő, aki a szakmai felügyelője a magyarkomjáti ikonosztáz felújításának is.

A földszint egy közösségi tér lesz, múzeumpedagógiai részleg és egy nagy kiállítótér, ami rendezvényeknek és időszaki tárlatoknak is helyszínt biztosít majd. Azokat az emlékeket és tárgyakat ismerhetik majd meg a látogatók a múzeumban, amelyek a magyar görögkatolikusság elmúlt 400-500 évét tudja bemutatni.

A görögkatolikus egyháznak az 1980-as évektől van egy kis gyűjteménye, jelenleg a Nyíregyházi Püspökség épületében. Ezt akkor Nagymihályi Géza atya hozta létre és Dr. Puskás Bernadett művészettörténész rendezte szakmailag. Sajnos ez jelenleg egy nagyon picike helyen van és nem igazán publikus, nehezen megközelíthető. A cél az hogy, a Görögkatolikus Egyházhoz kapcsolódódó gazdag, művészeti, kulturális és történelmi hagyaték nyilvánosságot kapjon, meg tudjon mutatkozni.

Ez több szempontból is fontos - magyarázta a projekt szakmai vezetője.  Egyrészt, nekünk görögkatolikusoknak az identitásunk, a múltunk felfedezése miatt. Hiszen a tárgyi része a templomokhoz és a liturgiáinkhoz kapcsolódó eszközökből áll, ilyen értelemben a gyűjtemény nagyon sajátos. Ugyanakkor ez a gyűjtemény a tükre annak a kárpát vidéki művészetnek, ami a keleti és nyugati egyház találkozásának a metszéspontján alakul.

A tervek szerint ősszel elhelyezik az alapkövet és elindul az építkezés a belvárosban. A magyar állam 600 millió forintos támogatása részben fedezi a teljes beruházást, ezen túl külföldi forrást és önerőt is felhasznál a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház az építkezésnél.

VEZETŐ HÍREK
A Szent Atanáz kórust hallgathatják meg az érdeklődők Nyíregyházán

A nők diakónussá szentelése is reflektorfényben van napjainkban

Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
AKTUÁLIS
VEZETŐ HÍREK
A Szent Atanáz kórust hallgathatják meg az érdeklődők Nyíregyházán

A nők diakónussá szentelése is reflektorfényben van napjainkban

Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
A nők diakónussá szentelése is reflektorfényben van nap...
A nők diakónussá szentelése is reflektorfényben van nap...
 
A Szent Atanáz kórust hallgathatják meg az érdeklődők ...
A Szent Atanáz kórust hallgathatják meg az érdeklődők ...
 
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
 
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
 
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...