Bátran legyünk Krisztus hírvivői - ökumenikus vecsernye a Főszékesegyházban

Bátran legyünk Krisztus hírvivői - ökumenikus vecsernye a Főszékesegyházban

2021-01-18 17:27:55
Szerző: H Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
ökumenikus
A hagyományoknak megfelelően a görögkatolikus főszékesegyházban kezdődött el az ökumenikus imahét debreceni programsorozata. Január 17-én vecsernyét végeztek a történelmi egyházak képviselői. Igét a Debreceni Református Egyházmegye új esperese Hadházi Tamás hirdetett.

„Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15,1-17) – A János evangéliumában olvasható gondolat az idei ökumenikus imahét mottója, amit Kapin István parókus atya köszöntőjében egészített ki azzal, hogy abban bízik, a sok mellett új gyümölcsöt is terem majd életünk, ha nem tévesztjük szem elől, hogy a Megváltónkba vetett hit szeretetünk forrása. Ha ennek a jegyében születnek gondolataink és imádságaink, akkor biztosak lehetünk benne, hogy igaz, egységes, Istennek tetsző úton haladunk és erősödünk meg ezen a héten.

Az alkonyati istentiszteleten az ökumenikus imahét első napjára kijelölt mindkét igeszakasz elhangzott. Az első az Ószövetségben olvasható, az Ábrahám elhívásáról szóló fejezet (1Móz/Ter 12,1–4), a második pedig az az igeszakasz volt, ami az első tanítványok elhívását beszéli el az Újszövetségben (Jn 1,35–51)

E sorokhoz az alábbi értelmezést adta az idei ökumenikus imahét tematikáját összeállító Grandchamp-i Szerzetesi Közösség:

„Az út kezdete találkozás egy ember és Isten, a teremtmény és a Teremtő, az idő és az örökkévalóság között. Ábrahám meghallotta a hívást: „Menj el arra a földre […] amelyet mutatok neked.” Ábrahámhoz hasonlóan mi is elhívást kaptunk arra, hogy elhagyjuk a megszokottat, és menjünk el arra a helyre, amelyet Isten készített a szívünk mélyén. Az út során egyre inkább önmagunkká leszünk, azok, akiknek Isten kezdettől fogva akart. A kapott hívást követve áldássá leszünk szeretteink, felebarátaink és a világ számára. Isten szeretete keres minket. Isten emberré lett Jézusban, akiben Isten tekintetével találkozunk. Életünkben, amint János evangéliumában, Isten hívása különféleképpen hallható. Szeretete által megérintve indulunk útnak. Ebben a találkozásban az átalakulás ösvényét járjuk – annak a szeretetkapcsolatnak a ragyogó kezdetét, amely állandóan megújul.”

Hadházi Tamás esperes a hét első napjához tartozó gondolatról prédikált, ami szintén János evangéliumában olvasható: „Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket” (Jn 15,16a)

Mint azt a református lelkész mondta: ez az újszövetségi szakasz karácsony csodáját néhány mondatban, gondolatban foglalja össze, hiszen arról olvashatunk, hogy az Ige testté lett és lakozott közöttünk. Eljött a fény, a világosság a sötétségbe, és János evangéliuma azt tárja elénk, hogy miként kezd el a világosság, Jézus Krisztus munkálkodni ebben a világban.

Még ott van Keresztelő János, de már jön Jézus Krisztus. Keresztelő János rámutat és azt mondja: íme az Isten báránya. Majd tanítványai közül ketten szó szerint elkezdik követni Jézust, mígnem Ő hátrafordul, megteszi feléjük az első lépést és megszólítja őket.

„Az elmúlt egy évben a leggyakrabban használt kifejezés a távolságtartás volt. De milyen jó, hogy Jézus Krisztus nem tartott távolságot első két követőjétől, s nem tart távolságot tőlünk sem, megteszi az első lépést, közel jön hozzánk.” – világított rá az esperes és hozzátette, hogy a Jóisten is megtette az első lépést az emberiség felé azzal, hogy fiát elküldte a világra és az ökumenikus imahét estéin is ilyen lépéseket tesz felénk, közelít hozzánk, ha mi készek vagyunk rá. Hasonlóan a Tékozló fiú példázatához: a Jóisten figyeli az utat, amin mi elfelé mentünk tőle, messzi utakra indulva és várja, mikor térünk meg vissza hozzá.

„Mit kerestek?” – teszi fel a kérdést Jézus első két tanítványának. Érdekes kérdés – jegyezte meg Hadházi Tamás –, mert inkább azt várnánk tőle, hogy az érdekli: kit keresnek. Ám Ő tudja, hogy az élet nagy kérdése az: mit is keresünk. Keressük életünk társát, otthonunkat, a jövendőt, a boldogságot, békességet, biztonságot…

A két tanítvány tudta mit keres: „hol van a lakásod?” – persze nem az érdekelte őket, hogy hol hajtja álomra Jézus a fejét, hanem hogy hol van lehetőségük időt eltölteni vele és tanulni tőle. „Hírvivők lesznek és minket is erre akar bátorítani, biztatni az Úr: tudjunk mi is fellelkesíteni, megerősíteni másokat, meggyújtani az életük hitének a lángját, hiszen, az Úrjézussal járó emberek, az elhívottak ma is csodákat élhetnek át, a Jézushoz tartozók egyre többet és jobbat tapasztalhatnak meg az Isten hatalmából.” – zárta igehirdetését a frissen kinevezett esperes.

Az ökumenikus imahét debreceni programjai minden nap 17 órakor kezdődnek a különféle imahelyeken. A pontos helyszíneket és az ökumenikus imahét ez évi anyagát IDE kattintva találják meg. Akinek pedig nincs lehetősége személyesen részt venni ezeken a találkozókon, azok kapcsoljanak a Debrecen Televízióra, ahol élőben közvetítik a találkozókat.     

VEZETŐ HÍREK
Keresd a békét!

Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán

Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Keresd a békét!

Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán

Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Keresd a békét!
Keresd a békét!
 
Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán
Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán
 
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül
 
Idén már hatéves az angliai magyar görögkatolikus köz...
Idén már hatéves az angliai magyar görögkatolikus köz...
 
Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek vilá...
Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek vilá...
 
Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
Stefano Parenti professzor volt a vendégünk