Csaknem harminc fiatal

Csaknem harminc fiatal "kelt fel" és ünnepelte közösen a Főegyházmegyei Ifjúsági Világnapot

2021-11-22 15:04:54
Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Ferenc pápa
Ifjúsági
Hajdúdorogi Főegyházmegye
NEK
Ifjúsági Világnapot szervezett világszerte november 21-én Katolikus Egyház, hogy már ezzel a találkozóval is hangolódni lehessen a 2023-as portugáliai összejövetelre. A Hajdúdorogi Főegyházmegye Debrecenbe, az Attila téri Hit és Kultúra látogatóközpontba várta fiataljait. A játékos foglalkozások mellett önkéntes munka, lelki beszélgetések és szendvicskészítő verseny színesítette a napot.

Keljetek fel és ünnepeljétek az Ifjúsági Világnapot a részegyházakban! – kérte Ferenc pápa a fiatalokat, s buzdítást is intézett hozzájuk az Apostolok cselekedetinek azon szakasza alapján, ahol Jézus azt mondja Szent Pálnak: „Kelj fel! Arra rendeltelek, hogy tanúságot tegyél arról, amit láttál” (vö. ApCsel 26,16).  Ez a – nevezzük – felszólítás a görögkatolikus fiataloknak nem is volt ismeretlen, hiszen az idei Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat mottója szintén a célirányos haladásra késztette őket.

A Főegyházmegyei Ifjúsági Világnapba mintegy harmincan csatlakoztak be; érkeztek Hajdúdorogról, Nyíracsádról, Debrecenből és Debrecen-Józsáról és még Nyíregyháza-Sóstóról is fiatalok. Őket a nap szervezői, Rakackiné Vadász Viktória és Domokos Zsolt diakónus atya, ifjúsági referens köszöntötte. Zsolt atya mint mondta reméli, hogy ennek a találkozónak minden mozzanata megerősíti őket abban, hogy milyen sok minden múlik rajtuk, hiszen ahogy a Szentatya is megfogalmazta: a fiatalok nélkül nincs új kezdet. Ha a világunk fel akar emelkedni, szüksége van erőjükre, lelkesedésükre, szenvedélyükre.

A köszöntő szavak után Orosz Sára játékos ismerkedője következett, ami azt a célt szolgálta, hogy igazi kis csapattá rázza össze fiatalokat, akik ezután a Petőfi teret vették célba. A nap egyik legfontosabb része az önkéntesen végzett szemétszedés volt. Zsolt atya szerint már ezzel jó példával tudnak mások előtt járni, hiszen jót cselekedni „ragályos” dolog, bizonyítottan ösztönözhetők így mások is. Nem beszélve arról, hogy cselekvően, aktívan részt venni az életben, a társadalomban elengedhetetlen.

De nem is maradt távol senki a munkától, jó kedélyűen, körültekintően tisztították meg a terepet a fiatalok, akiknek zöme rendszeresen önkénteskedik (a kötelező közösségi szolgálaton kívül is!), például a 72 óra kompromisszumok nélkül akcióban, melynek során kerítést festettek, virágot ültettek vagy iskolát takarítottak. Mint mondták, jó érzés látni kezük munkáját. 

Azt azért szomorúan állapították meg, hogy az emberek mennyire nem vigyáznak környezetükre, s lépten-nyomon eldobott cigarettába, sörösdobozba, papírzsebkendőbe botlottak, pedig sokszor csak néhány lépésnyit kellett volna megtenni egy-egy szemetesig…

A karitatív munka után kiscsoportos beszélgetésekben elmélkedhettek a fiatalok, a legnagyobb érdeklődés a hivatás, én- és párkapcsolat témakörét kísérte. Utóbbiról Szaplonczay Márk atya igyekezett hasznos gondolatokat megosztani az ifjúsággal. Azokról a hormonokról (Phenil-Etil-Amin, dopamin, szerotonin, endorfin, oxitocin) beszélt nekik, amik hatással vannak ránk, amikor szerelmesek vagyunk, kötődünk valakihez, s felhívta a figyelmet arra, hogy milyen veszélyekkel jár, ha egyik, másik hormon túlteng bennünk…

Ekkorra már kellően megéheztek a fiatalok, akiknek viszont az uzsonnát maguknak kellett elkészíteni. Ezt azonban senki nem bánta, hiszen a leleményes szervezők versenyt hirdettek a szendvicskészítésből, ami csak tovább fokozta a jó hangulatot a közösségi házban. Egyre-másra születtek meg a kreatív alkotások, melyeket különféle fantázianevekkel is illettek tulajdonosaik.

A nyíracsádiakat azonban senki nem tudta felülmúlni, ők léphettek fel a képzeletbeli dobogó mindhárom fokára: a „Bábel tornyával”, a „Nyíracsádi Görögkatolikus templommal” és a „Teremtés káoszával”.

A napból természetesen nem maradhatott ki az ima sem, zárásként alkonyati istentisztelten vettek részt a fiatalok. Ezzel a szertartással kapcsolódott be egyébként a parókia abba a világméretű közös imádkozásba, mellyel az Eucharisztikus Kongresszusért adtak hálát a hívők.

Kiss László „Let’s go” atya a karácsonyi böjtről, az ünnepre való rákészülésről beszélt a fiataloknak. Ám – mint mondta – nem feltétlen az ünnep miatt fontos a készület, ahhoz, hogy megérezhessük az Isten közelségét, a titkot. A folyamatosan úton lévők az év bármely napján beléphetnek az Isten világába. Majd kitért Ferenc pápa erre a napra szánt buzdító szavaira, melyben Szent Pált állította példaként a fiatalok elé. László atya szerint igazán izgalmas élete volt az apostolnak, aki egyszer csak „azon kapta magát, hogy Krisztushoz tartozik”.

Személyének az az egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy mindennél jobban hisz az Evangéliumban, s ennek hirdetésért még akkor is képes volt utazni, amikor az a lehető legveszélyesebb dolognak számított. Pál apostol sokszor került börtönbe is Istenhite miatt, mégsem keseredett meg. Bejárja a világot, közösségeket alapított, s levelezéseivel figyelemmel követte ténykedésüket. Pál apostolnak rendíthetetlen hite volt az Ószövetségben, melyből kiolvasható, hogy az emberek vágyták az Isten újbóli eljövetelét, s Jézus végül beteljesítette a sok-sok várakozást.

László atya végezetül azt mondta: a lelki készületeink ne legyen hangulat- vagy ünnepfüggők, legyünk olyan nyitottak az Istenre akár Szent Pál.

Az Ifjúsági Világtalálkozót háromévente tartják meg nemzetközi szinten, viszont a világjárvány miatt egy évvel elhalasztották és így a 2019-es panamai találkozót a  2023-as követi ezúttal a portugál fővárosban.

VEZETŐ HÍREK
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson

Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia

Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatolikus Múzeumba
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson

Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia

Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatolikus Múzeumba
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
 
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
 
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...
 
Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia
Nemzetközi keleti kánonjogi konferencia
 
Ülésezett a Hierarchák Tanácsa
Ülésezett a Hierarchák Tanácsa