Elindult a városi segélyalap támogatási rendszere Debrecenben - a Főegyházmegye is közreműködik benne

Elindult a városi segélyalap támogatási rendszere Debrecenben - a Főegyházmegye is közreműködik benne

2020-04-23 12:43:16
Szerző: Dehir.hu, fotó: Kandert Szabolcs
Debrecen
Hasznos
koronavírus
Csütörtöktől lehet kérelmet benyújtani a Debrecen Város Segélyalapra. Anyagi segítséget kaphatnak azok a debreceniek, akik a járvány miatt veszítették el állásukat. A Segélyalapba egyre több felajánlás érkezik, jelenleg 120 felajánlás után csaknem 120 millió forint áll rendelkezésre az önkormányzati alszámlán - jelentette be Papp László polgármester.

Március 20-án hirdette meg Papp László polgármester 20 millió forintos kezdő összeggel a Debrecen Város Segélyalapot annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatt állásukat elveszített debrecenieknek anyagi segítséget tudjanak nyújtani. A bejelentéssel egyidőben a polgármester áprilisi bérét ajánlotta fel, amelyet az alpolgármesterek és a Fidesz-KDNP frakció áprilisi tiszteletdíjának felajánlása követett. 

Az elmúlt egy hónapban 122 felajánlás érkezett cégektől és magánszemélyektől, köztük 20 cég, 3 szervezet és 99 magánszemély segített.

Így az önkormányzati alszámlán a mai napon 117 781 298 forint áll rendelkezésre.

- Él az Együtt vagyunk Debrecen! gondolat, mert városi összefogásból jelentős összeg gyűlt össze a Debrecen Város Segélyalapjában, ahova várjuk a további felajánlásokat – mondta Papp László polgármester. 

A Segélyalapba befolyt felajánlások felhasználásával az önkormányzat gyors és hatékony segítséget kíván nyújtani azoknak a személyeknek, családoknak, akik a veszélyhelyzet kihirdetését követően, azzal összefüggésben kerültek nehéz anyagi helyzetbe azáltal, hogy munkahelyüket elvesztették, keresőtevékenységüket nem tudják folytatni.

A Debrecen Város Segélyalapra a csütörtöki naptól nyújthatják be igényeiket azok a debreceniek, akik a járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe.

A támogatás feltételei a következők:

 • január 1. napját megelőzően már debreceni állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Debrecenben élő magánszemélynek,
 • a veszélyhelyzet kihirdetése (2020. március 11.) után szűnt meg a foglalkoztatásra irányuló jogviszonya
 • a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 60 ezer forintot. Ugyanazon családból csak egy személy részesíthető támogatásban.

A kérelmezők többféle támogatásból választhatják ki a helyzetüknek leginkább megfelelőt:

Pénzbeli támogatás:

 • a lakhatás költségei közül:
  • a közüzemi számlák vonatkozásában a támogatás 20 ezer forint/hó 3 hónapon keresztül, vagy 
  • a lakás bérleti díjának támogatása a bérleti díj 50 százaléka mértékéig, de legfeljebb 30 ezer forint/hó 3 hónapon keresztül, vagy
 • a digitális távoktatásban való részvételhez szükséges taneszközök (laptop, tablet) beszerzésére egyszeri alkalommal 25 ezer forint,

vagy természetbeni juttatás:

 • havonként 13 ezer forint értékben, melyből a tartós élelmiszercsomag értéke 10 ezer forint/hó, a háztartási tisztítószerek, higiéniás termékek értéke 3 ezer forint/hó, 3 hónapon keresztül.

A felhívás és az adatlapok az alábbi helyeken érhetők el:

Online kitöltéshez: https://segelyalap.debrecen.hu
Nyomtatható formában: www.debrecen.hu
Nyomtatott formában: Új Városháza (Debrecen, Kálvin tér 11.) Vár u. felőli porta és Régi Városháza (Debrecen, Piac u. 20.) főbejárat felőli porta.

- Szeretnénk a kérelmezőknek segítséget nyújtani a szükséges dokumentumok kitöltésében, ezért a családsegítő szervezeteink várják az érintetteket – mondta Széles Diána alpolgármester. 

 

A kérelem kitöltéséhez segítséget nyújtanak a területileg illetékes család- és gyermekjóléti szolgálatok munkanapokon az alábbi elérhetőségeken:

 • Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja (Debrecen, Thomas Mann u. 2/A.): 8-16 óra között. Tel.: (52) 411-133, (52) 447-724
 • Forrás Lelki Segítők Egyesülete Család- és Gyermekjóléti Szolgálata (Debrecen, Kishegyesi út 36.): 8-14 óra között, Telefon: (52) 492-757
 • Héra Család- és Gyermekjóléti Szolgálat (Debrecen, Pósa u. 1.): 8-12 óra között, Tel.: (52) 478-123, (52) 525-508
 • A Segélyalappal kapcsolatosan tájékoztatást nyújtanak az önkormányzat telefonos ügyfélközpontjában is hétköznap, munkaidőben a 06-52-517-768; 06-52-517-614; 06-52-517-631 telefonszámokon.

A beérkező kérelmeket egy szakmai testület véleményezi, amelynek tagjai a Közgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnöke, Kiss Sándor önkormányzati képviselő, Kőszeghy Csanád Ábel független önkormányzati képviselő, valamint a Debreceni Karitatív Testület és a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központ delegáltja.

Annak érdekében, hogy a támogatást személyi-jövedelemadó mentesen tudják eljuttatni a kérelmezőknek, bevonták a támogatási rendszerbe a Debreceni Karitatív Testületet és annak jelenlegi elnöki posztját betöltő görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegyét. A Debreceni Karitatív Testület markáns szerepet tölt be a veszélyhelyzet miatt hátrányos körülmények közé jutott személyek átmeneti megsegítésében. Ebben szerzett tapasztalatát kamatoztatja a Segélyalap felhasználása során is.

A kérelmek fogadása és elbírálása a Segélyalapban rendelkezésre álló összeg felhasználásáig folyamatos.

A kérelmeket heti rendszerességgel véleményezi a szakmai testület, majd javaslatával továbbítja döntésre. Minden hét csütörtöki napján az előző nap 12 óráig hiánytalanul előterjesztett kérelmekről születik döntés, melyről a kérelmezők írásban kapnak értesítést. 

Pozitív döntés esetén a pénzbeli támogatást bankszámlára utalással vagy postai úton történő kifizetéssel kapják meg a kérelmezők. A természetbeni támogatásként igényelt élelmiszer- és tisztítószercsomagot a Debreceni Karitatív Testület házhoz szállítja.

- A Debrecen Város Segélyalap mind a beérkezett támogatások összegét tekintve, mind a kialakított rendszer szempontjából kiemelkedő az országban – mondta Kósa Lajos országgyűlési képviselő, az operatív törzs tagja.

A Debrecen Város Segélyalap egy olyan kezdeményezés, amely lehetőséget teremt a debrecenieknek arra, hogy debrecenieken segítsenek, de egyben lehetőség arra is, hogy közös erővel enyhítsük a járvány okozta nehézségeket. 

Az elkülönített bankszámla neve: DMJV-DEBRECEN VÁROS SEGÉLYALAP
Elkülönített bankszámla száma: 11738008-15461009-11440008
A számlatulajdonos neve: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat
A számlatulajdonos címe: 4024 Debrecen, Piac utca 20.

Az adományozással kapcsolatosan munkanapokon 8 és 16 óra között a következő telefonszámon lehet érdeklődni: +3652/511-470

 

VEZETŐ HÍREK
Görögkatolikus Tudásolimpia

Ennek az imádságnak lesz ereje

Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Görögkatolikus Tudásolimpia

Ennek az imádságnak lesz ereje

Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Ennek az imádságnak lesz ereje
Ennek az imádságnak lesz ereje
 
Görögkatolikus Tudásolimpia
Görögkatolikus Tudásolimpia
 
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
 
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
 
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
 
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők