Dr. Szabó Irén Fraknói-díjat kapott

Dr. Szabó Irén Fraknói-díjat kapott

2016-12-12 12:42:25
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Miskolci Egyházmegye
Budapest
Idén többek között Dr. Szabó Irén, a Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény vezetője vehette át

Az egyházak világában létrejött kulturális és tudományos teljesítmény, érték nem valamilyen vallási közösség belügye, magántulajdona, hanem az egyetemes és magyar kultúra szerves része, minden erre kíváncsi magyar gazdagsága - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere december 12-én, Budapesten, a Fraknói Vilmos-díjak átadásán. A miniszter kiemelte: az egyházi tudományok sajátossága, hogy összetartozik bennük az ismeret és a szeretet. Lehet úgy is kutatni, hogy az ember távol tartja magát kutatása tárgyától, a bibliai keresztény hagyomány szerint azonban igazán csak azt ismerheti meg az ember, amit szeret. Van olyan tudás, ami "csak ilyen mély elkötelezettségből nyílik meg az ember előtt" - mutatott rá Balog Zoltán.

A Fraknói-díjat idén Dr. Szabó Irén, a Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény vezetője (Telenkó Miklós atya felesége), Tusor Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense és Pálos Frigyes katolikus pap, a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója vehette át. 

Gratulálunk!

Az alábbiakban dr. Szabó Irén laudációja olvasható.

Dr. Szabó Irén etnográfus-történész Hajdúhadházon született 1960. augusztus 10-én. Születésnapja a Szent Piroska-Eiréné bizánci császárné ünnepét megelőző triduumra esik. A sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény igazgatója és éveken keresztül a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karának tanára volt. A katolikus kultúra kutatásának és bemutatásának sokféle területén dolgozik. A magyarországi görög katolikus vallásgyakorlat szakrális kommunikációjával, a vallásgyakorlat nem verbális kifejezőeszközeivel, a vallásgyakorlat gesztusaival foglalkozik, PhD értekezését is e témából védte meg 2003-ban, és számos publikációja jelent meg e témakörben.

 Húsz éve dolgozik Sárospatakon a Római Katolikus Egyházi Gyűjteményben, mely múzeum, könyvtár és levéltár. 2007-ig a helyi plébánián, azóta önálló  intézményként működik köszönhetően Szabó Irénnek is, aki két nagy EU-s projektet vezetett le, hogy a nyilvánosság számára nyitott, katolikus kulturális intézményt teremtsen Sárospatakon, Szent Erzsébet városában.  Kiállítások, koncertek, konferenciák, tudományos és ismeretterjesztő előadások szervezése mellett önálló kiadványt ad ki (Folia Collecta könyvsorozat). A katolikus kultúra, ezen belül a helyi közösség értékeinek megismertetése érdekében az országos rendezvényekbe (KÖN Napok, Ars Sacra fesztivál, Múzeumok éjszakája) is belekapcsolódnak.

1996 óta tagja, 2000 óta elnöke a sárospataki Árpád-házi Szent Erzsébet Társaságnak. Ez az egyesület volt a motorja és kezdeményezője a rendszerváltás után Sárospatakon felvirágzó Szent Erzsébet tiszteletnek. A „Magyarország virága” c. forráskiadvány Szent Erzsébet életének 13. századi forrásait mutatja be közös kiadásban a Szent István Társulattal.  1997 óta minden Pünkösdkor Szent Erzsébet-ünnepet szervez, középpontjában misztériumjátékkal. A sárospataki plébániatemplom bazilika minorrá nyilvánítását kezdeményezők között volt ő is. 2007-ben XVI. Benedek pápa Szent Erzsébet szülővárosa templomának adományozza e rangot.  2007-ben négy munkatárssal létrehozta a Szent Erzsébet Út Alapítványt, amelynek célja az európai Szent Erzsébet emlékhelyek összekapcsolása kulturális projektek révén és végigjárható utak kialakításával. 2011-ben nyílt meg a Sárospatakot Kassával összekötő Szent Erzsébet kulturális és zarándokút, amelynek egyik létrehozója Szabó Irén. Évente szervez és vezet lelkigyakorlatos zarándoklatot ezen az úton.

Dr. Szabó Irén nemcsak tudományos és közösségi szinten méltó utóda és rokona Árpád-házi Szent Erzsébetnek, hanem a mindennapokban is. Férje görög katolikus pap, 1991-ben történt balesete óta kerekesszékben él. Egy fiuk született. 1996-97-ben felépítettek egy görög katolikus kápolnát Sárospatakon, amelynek külső és belső festése valamint ikonosztáza a kortárs bizánci stílusú festészet kiemelkedő alkotásai. Angyalai irányítják dr. Szabó Irén életét.

VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
 
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
 
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
 
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt