Dr. Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye felújított Püspöki Székházát

Dr. Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye felújított Püspöki Székházát

2023-01-09 11:15:35
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Vízkereszt ünnepén idén a debreceni Szent Anna-székesegyházban dr. Ternyák Csaba egri érsek mutatott be ünnepi szentmisét, majd megáldotta az egyházmegye felújított és kibővített Püspöki Székházát.

Vízkeresztkor megkezdődik a 15. századtól kialakult szokás, a házszentelések időszaka, amely az egyházmegye Püspöki Hivatalában is hagyományként van jelen. Idén ezt a napot, a házszentelést a meghívott vendégek körében ezen nagyszabású  ünneplés övezte. A házszentelés szertartását dr. Ternyák Csaba érsek atya végezte a felújított és kibővített Püspöki Székház kápolnájában, majd szenteltvízzel meghintette az épület egyes helyiségeit. 

Az ünnepi szentmisével egybekötött házszentelésen többek között jelen voltak:Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Bosák Nándor nyugalmazott püspök, Fülöp érsek-metropolita, dr. Fekete Károly református püspök, dr. Krakomperger Zoltán, az egyházmegye általános helynöke, Heidelsperger István, az egyházmegye oktatási ügyekért felelős helynöke, dr. Törő András püspöki irodaigazgató, dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke, irodaigazgatója, dr. Papp Tibor a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke, dr. Papp László, Debrecen város polgármestere, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Ágoston László vezető tervező, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató, az egyházmegye Püspöki Hivatalának munkatársai, köznevelési és szociális intézményeinek vezetői, valamint az egyházközség hívei.

A szentmise elején dr. Ternyák Csaba érsek az ünnephez kapcsolódó vízszentelés szertartását végezte el. A megszentelt vízből a hívek vihettek haza, hogy imádság kíséretében meghintsék vele otthonukat. 

„A zarándoklat, az útra kelés, az Isten hívására adott engedelmes válasz szerves részét alkotják istenkereső életünknek. A napkeleti bölcsek is azért indultak el, hogy a csillag nyomában járva megtalálják a zsidók újszülött királyát. Az emmauszi tanítványok is útra keltek Jézus keresztre feszítése után, és miközben látszólag távolodtak tőle, az úton egy idegen képében melléjük szegődött a feltámadt Krisztus, aki megkérdezte tőlük, miről beszélgetnek. „Te vagy az egyetlen idegen Jeruzsálemben, aki nem tudod, mi történt ott ezekben a napokban.” Erre elmondták neki Mesterük történetét. Ezekhez a csüggedt és elárvult tanítványokhoz hasonlóan mi is hatása alatt vagyunk még azoknak az eseményeknek, amelyek Rómában történtek, amikor Benedek emeritus pápa haláláról és temetéséről szóltak a hírek ezekben a napokban.

Az ő nagyszerű példája és gazdag teológiai öröksége ma is eligazít bennünket. Ha Vízkereszt ünnepének üzenetét jobban meg akarjuk érteni, vegyük kézbe a názáreti Jézusról szóló könyvét. Veretes tanítása útmutató minden mai zarándoknak. Hallgassuk csak! “A napkeleti bölcsek kezdetet jelentenekAzt jelzik, hogy az emberiség útra kelt Krisztushoz. Olyan menet élén haladnak, amely végigvonul az egész történelmen. Nemcsak azokat az embereket jelzik, akik megtalálták Krisztust. Jelzik az emberi szellem belső várakozását, a vallások és az emberi értelem belső mozgását Krisztus felé” (XVI. Benedek, A Názáreti Jézus III, 92) – kezdte homíliáját dr. Ternyák Csaba érsek, amely teljes terjedelmében ITT olvasható.

A főpásztor emlékeztetett Vízkereszt ünnep üzenetére, amikor Urunk megjelenésének az ünnepét tartjuk: Karácsonykor azt ünnepeltük, hogy Isten megjelent a földön emberként, a mai napon pedig azt, hogy Jézus Krisztus, Aki valóságos ember, valóságos Istenként is megjelent a népek képviselői előtt. Vagyis mindenhová eljut az üdvösség jó híre. Külön kegyelem és öröm, hogy érsek atya velünk ünnepel és elhozta hozzánk a megváltás örömhírét – fogalmazott a főpásztor. 

Ferenc püspök köszönetet mondott Bosák Nándor nyugalmazott püspök atyának a jelenlétéért, aki az első püspöke az idén 30 éves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének, így Nándor püspök 30 éve püspök és 60 éve pap. Az egyházmegyének kiemelt ünnepe lesz e jeles évforduló, amelyet június 10-én tartanak.

Majd köszönetet mondott Fülöp érsek-metropolitának, dr. Fekete Károly református püspöknek és a további vendégeknek a jelenlétéért. Jóleső érzésként hallotta érsek atyától, hogy kívülről is úgy látja, hogy a debreceni püspökök testvérként vannak jelen a városban, de ez vonatkozik az egyházi közösségekre is. Ezen egység elkötelezett munkálója volt XVI. Benedek pápa is, és a püspök atya reményét fejezte ki, hogy Debrecenben ezt tovább tudják építeni.

Majd köszönetét fejezte ki a munkatársainak, hogy ebben az embert próbáló időszakban helyt álltak, az intézményeknek, akik példás összefogásukról tettek tanúságot, amikor az intézmények munkatársai egy emberként segítettek. Mindezt a főpásztor csapatépítésnek is nevezte, hiszen nemcsak épületet, hanem közösséget, szeretetközösséget is építünk. 

Végül köszönetet mondott az építkezésben részt vevő szakemberek, mérnökök munkájáért, külön elismerően beszélt Ágoston László vezető tervező és Sztupa András műszaki ellenőr szakmai munkájáról.

A beruházásról további érdekességeket derülnek ki a teljes beszámolóból, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye weboldalára kattintva.

VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
22+ a fiatal felnőtteknek - Íme a részletes program!

Tanítót keresnek Nyíracsádra

Isten a jókedvű adakozót szereti
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
 
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
Együtt Máriapócsra - Csatlakozzon a motorosokhoz!
 
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + t...
 
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt
Pest vármegyébe keresünk óvodavezetőt