Egy program az elmagányosodás ellen - önkéntes hálózat alakult Szegeden az idősek megsegítésére

Egy program az elmagányosodás ellen - önkéntes hálózat alakult Szegeden az idősek megsegítésére

2020-10-07 15:02:04
Szerző: Szegedi Görögkatolikus Parókia
Szociális
önkéntes
Hajdúdorogi Főegyházmegye
"Közösséghez tartozni" - ez volt a címe annak a programsorozatnak, amit a szegedi Szent Rozália Szolgálat koordinált az elmúlt három évben. Az elért eredményekről 2020.09.26-án számoltak be az IH Rendezvényközpontban.

„Amikor Jézus meglátta, hogy ott áll anyja és az a tanítvány, akit szeretett, így szólt anyjához: Asszony, íme, a te fiad! Azután így szólt a tanítványhoz: Íme, a te anyád! És ettől az órától fogva otthonába fogadta őt az a tanítvány.” (Jn 19, 26-27) Ezzel a gondolattal nyitotta meg a rendezvényt Szaplonczay Miklós esperes atya, ezt követően pedig Horváth Anita a programsorozat önkéntes vezetője beszélt a megvalósulás folyamatáról, eredményeiről. A jelenlévők köszöntése után Teréz anyától idézett: „A csend gyümölcse az ima. Az imádság gyümölcse a hit. A hit gyümölcse a szeretet. A szeretet gyümölcse a szolgálat.”  

Ezzel a gondolattal igyekezett előrevetíteni azt a szerteágazó munkát, amit kollégáival az elmúlt években végeztek. Elmondta, hogy a Szegedi Görögkatolikus Parókia 2011-óta tekinti missziójának az idősek segítését, s ebben az évben hozta létre a Szent Rozália Szolgálatot. „Azt gondolom, hogy ezt a szolgálatot is a szeretet hozta létre. A tenni akarás, a felelősség érzése. A Szent Rozália Szolgálat egy házi segítségnyújtó szolgálat, melynek kereteit jogszabályok adják. Ezek a jogszabályok egészen pontosan megmondják, mit tehetünk és mit nem, de mi, akik ezen a területen dolgozunk, érezzük, hogy ettől sokkal többre van szükség.” – mondta Horváth Anita. 

Beszámolójából kiderült, hogy az ellátásukban lévő idős emberek legnagyobb nehézsége a magány.  Éppen ezért a szolgálat létrejötte óta folyamatosan keresik, kutatják, mivel tudnák szebbé, könnyebbé tenni a szépkorúak mindennapjait. 

„Mielőtt azonban az elismerő szavakat szemrebbenés nélkül bezsebelnénk, el kell, mondjam ez nem egy önzetlen cselekedet… talán mindannyiunk nevében mondhatom, abban reménykedünk, így munkánkkal segíthetünk megalapozni saját időskorunk könnyebbé tételét.” – jegyezte meg az önkéntesek vezetője, majd hozzátette, hogy a három évvel ezelőtt megálmodott önkéntes hálózat legfőbb feladata a generációs szakadék szűkítése, és a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése. 

Céljaik megvalósításához partnerekre volt szükségük így szegedi szakközépiskolákat, gimnáziumokat, kollégiumokat kerestek meg. Első sorban közösségi szolgálatos diákokat céloztak meg abban reménykedve, hogy a velük eltöltött idő után szívesen önkénteskednek a továbbiakban is, ezzel is megalapozva egy jó csapatot. 

Nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, a Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium, valamint a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnáziummal illetve a Deák Ferenc Gimnáziumokkal az iskolák közösségi szolgálatos koordinátorainak segítőkész munkáján keresztül. Tájékozató előadásokon toborozták programjaikhoz az idősebb generáció tagjait. Igazán aktív idősekre találtak a Makkosházi Nyugdíjas Egyesület, a Szegedi Felsővárosi Virágzó Nefelejcs Nyugdíjas Klub, valamint a Szent Anna Nyugdíjas Klubok tagjai között. 

„Az idősek körében érdeklődési kör felmérést végeztünk, hogy tudjuk milyen eseményeket érdemes szervezni, amelyekre szívesen eljönnének. Az eredmény segítségével hoztunk létre a fiatalokkal különböző „munkacsoportokat”, melyekben az önkéntesek tevékenykedhettek. De mielőtt a „munkacsoportok” közül választhattak volna a hozzánk érkező diákok felkészítő (elsősegély, önismereti, érzékenyítő) tréningeken vehettek részt, melyek segítségével igyekeztünk felkészíteni őket az idősekkel való találkozásra, a közös munkára.” – részletezte a munkájukat Horváth Anita. 

Mint mondta a rendezvényeket szervező „munkacsoportba” 60 év felettiek jelentkezését is várták, hogy saját példájukon keresztül hívják fel a figyelmet a generációk közti kapcsolattartás fontosságára. 

„Felhívják a figyelmet arra, hogy mi, fiatalok fejlődni csak valami régire építve tudunk, hiszen a fejlődés egy folyamat melyben mindig valami régire építve jutunk egy jobb dolog felé. Szerettünk volna lehetőséget biztosítani arra, hogy az egymástól eltávolodó generációk megismerjék egymás értékeit. Megmutatni, hogy a fiatalokban ott a tenni akarás és a tudás, amivel együtt vagyunk többre képesek.” – hangsúlyozta a szegedi önkéntesek vezetője, majd hozzátette: a „szervező munkacsoport” 14 találkozójának eredménye 16 kisebb és nagyobb rendezvény lett. Ezek hatására egyre többen és többen keresték meg a szervezetet további programok iránt érdeklődve. 

Horváth Anita beszámolójában a különféle „munkacsoportok” feladataira is kitért. Így például a jelenlévők megtudhatták, hogy az idősek részt vehettek számítógépes foglalkozásokon. 

A tematika összeállításában (tankönyv kiválasztása, a feladatlapok kidolgozása és a foglalkozások lebonyolítása) leginkább a Szegedi Gábor Dénes Szakgimnázium tanulói és a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium lakói segítették az önkénteseket. Horváth Anita megjegyezte: a számítógépes foglalkozások eredménye nem feltétlen a jelentkezők számában mérendők, hanem sokkal inkább új barátságok alakulásában, melyek az azonos érdeklődési kör mentén, hosszú távon is életképesek. 

„Munkacsoport” jött létre a magányoldásra is. A Szent Rozália Szolgálat idősei kérhették önkéntes segítségét, vagy éppen egy-egy ellátottat gondozónője jelzése alapján kerestek fel otthonukban egy közös sétára, felolvasásra, beszélgetésre. 

Ezeken kívül igény mutatkozott egy újabb csoport létrehozására, a Katolikus és Ifjúsági Felnőttképzési Egyesülettel közösen vezetett Vidám Nyugdíjas Délelőttök megszervezésére. Ennek részeként hétről hétre tematikus foglalkozásokkal várták azokat a senior korúakat, akik tenni szerettek volna az aktív, vidám, egészséges időskor megéléséért. 

A fenti munkacsoportban több mint 50 önkéntes segítette a célok megvalósulását a program három éve alatt, mely során rengeteg ismeretség, kapcsolat alakult ki. 

„A Szegedi Görögkatolikus Parókia az a hely, ahol a generációs szakadék közt felépült egy híd: ahol az idősek és a fiatalok egyaránt segíthettek egymásnak és egymáson, ahol olyan közösségek alakultak ki, melyben barátságok születtek, ahol olyan élményekkel gazdagodtak a résztvevők, melyeket reméljük, sosem felejtenek el.” – zárta beszámolóját Horváth Anita. 

Beszéde után a KIFE és a Talentum egyesület mutatkozott be, s végül a Szent Rozália Szolgálat vezetője, Kondé Ágnes köszönte meg a programban résztvevők áldozatos munkáját, s felhívta a figyelmet, hogy a Szolgálat tovább folytatva tevékenységét, mindenkit vár a további programokra.  Jó hangulatú, közös ebédre volt hivatalos minden résztvevő, melyen újabb kapcsolatok születtek és találkozási lehetőségek fogalmazódtak meg.

  

 

 

 

VEZETŐ HÍREK
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása

Kisgyermeknevelőt keresnek a debreceni bölcsődébe

Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentum a keresztények egységéről
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása

Kisgyermeknevelőt keresnek a debreceni bölcsődébe

Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentum a keresztények egységéről
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
A főiskola aggregációjának sikeres megújítása
 
Országos lelki nap Budapesten Kocsis Fülöp metropolitáva...
Országos lelki nap Budapesten Kocsis Fülöp metropolitáva...
 
Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentu...
Róma püspöke az egységet szolgálja: vatikáni dokumentu...
 
Imádságos természetjárás Debrecen közelében
Imádságos természetjárás Debrecen közelében
 
Új lehetőségek a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek ...
Új lehetőségek a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek ...
 
Múzeumok éjszakája a Görögkatolikus Múzeumban
Múzeumok éjszakája a Görögkatolikus Múzeumban