Elindult a regisztráció a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

Elindult a regisztráció a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

2019-09-13 18:20:34
Szerző: NEK Titkárság, fotó: Ambrus Marcsi/NEK
NEK
IEC2020
Az egész katolikus világ számára kiemelkedő esemény, Magyarországnak pedig különleges lehetőség, hogy jövőre - 1938 után másodszor - hazánk rendezheti a Krisztussal való találkozás világméretű ünnepét, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK). 2020. szeptember 13-tól minden földrészről érkeznek majd, hogy részt vegyenek a magyarországi rendezvénysorozaton. Napra pontosan egy év van hátra. A visszaszámlálást Erdő Péter bíboros indította el 16 órakor a Szent István-bazilika előtti téren Michael August Blume apostoli nuncius és Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője jelenlétében. A látványos rendezvényen százfős kórus és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes is fellépett.

Süveges Gergő műsorvezető nyitotta meg ma délután a budapesti Szent István-bazilika előtt a NEK-ig hátralévő egyéves visszaszámlálást ünneplő rendezvényt. Ez alkalomból indították el azt a visszaszámláló órát, ami jelzi, hány nap van még hátra a világesemény kezdetéig. Az Eucharisztikus Kongresszus nem a szó szoros értelmében vett kongresszus. Sokkal inkább egy nagyszabású nemzetközi rendezvény, egy gazdag programsorozat, amely során a kenyér és a bor színe alatt jelenlévő Jézus Krisztust ünnepeljük. Magyarországon több mint 80 éve járt utoljára ez az ünnep.

A visszaszámlálást indító ünnepség – melyen részt vett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Mohos Gábor püspök, valamint Michael August Blume pápai nuncius - a Bazilika harangjainak megszólalásával kezdődött. A jövő évi rendezvény nemzetköziségét a Bazilika lépcsőin felsorakozó hetven zászlótartó szimbolizálta, akik 70 nemzet zászlóit hordozták. Ezek a zászlók a Kongresszusra hívott katolikus világot jelképezik.

Az eseményen fellépett a Debreceni Hajdú Néptánc Együttes Tiszai Zsuzsa vezetésével, akik magyarországi és kárpát-medencei táncokat adtak elő nagy sikerrel, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola énekkara, Sapszon Ferenc karnagy vezetésével, aki a NEK Egyházzenei Bizottságának elnöke is. A Debreceni Hajdú Néptánc Együttes még Törökországba is elvitte a NEK hírét, gyerekfellépőik közül többen a 2020. szeptember 13-i nyitó szentmisén, a Puskás Ferenc Stadionban lesznek elsőáldozók.

Köszöntőt mondott a Kongresszust előkészítő titkárság vezetője, Mohos Gábor püspök, aki egyenesen a Vatikánból érkezett az eseményre. Kiemelte, ott is nagyon várják a budapesti rendezvényt és sokan fognak érkezni Magyarországra. „Abban bízunk, hogy a NEK nem csupán egy egyhetes programsorozat lesz, hanem már a felkészülés időszakában is megújulást és kezdeményezőkészséget ébreszt, ami a program után tudatosan folytatódik” – húzta alá Mohos Gábor.

Erdő Péter és két elsőáldozó fiatal leplezte le a visszaszámláló emlékpontot, aminek órája egy évig fogja mutatni a Szent István-bazilika előtt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig hátralévő napokat.

A mai nappal megkezdődött a regisztráció a Kongresszus eseményeire. Bővebb információt a www.iec2020.hu oldalon találnak az érdeklődők.

VEZETŐ HÍREK
A pápa homíliája az egységhét lezárásakor: Maradjunk Krisztus éltető szeretetében

Miért jó szentatanázosnak lenni? - III. rész

Népegyház vagy szubkultúra? - Három püspöknek és egy domonkos nővérnek "szóltak be" Budapesten
 
AKTUÁLIS
A te oltalmad alá sietünk, Istenszülő - emlékzarándoklat februárban
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
A pápa homíliája az egységhét lezárásakor: Maradjunk Krisztus éltető szeretetében

Miért jó szentatanázosnak lenni? - III. rész

Népegyház vagy szubkultúra? - Három püspöknek és egy domonkos nővérnek "szóltak be" Budapesten
 
AKTUÁLIS
A te oltalmad alá sietünk, Istenszülő - emlékzarándoklat februárban
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
A te oltalmad alá sietünk, Istenszülő - emlékzarándokl...
A te oltalmad alá sietünk, Istenszülő - emlékzarándokl... class=
 
A pápa homíliája az egységhét lezárásakor: Maradjunk ...
A pápa homíliája az egységhét lezárásakor: Maradjunk ... class=
 
Olyan, mint a mustármag - a Nagytemplomban zárult az ökum...
Olyan, mint a mustármag - a Nagytemplomban zárult az ökum... class=
 
Népegyház vagy szubkultúra? - Három püspöknek és egy ...
Népegyház vagy szubkultúra? - Három püspöknek és egy ... class=
 
Miért jó szentatanázosnak lenni? - III. rész
Miért jó szentatanázosnak lenni? - III. rész class=
 
Nyílt levél az új amerikai elnöknek - a Szíria elleni s...
Nyílt levél az új amerikai elnöknek - a Szíria elleni s... class=