Elkezdődött a jubileumi hét a Szent Efrém Iskolában

Elkezdődött a jubileumi hét a Szent Efrém Iskolában

2022-10-25 15:11:08
Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Tíz éve már annak, hogy Egyházunk fenntartásában működik a debreceni Szent Efrém Általános Iskola. A kerek évfordulót október 24-től egy héten át különféle programokkal ünneplik a tanárok és a diákok. A jubileumi hét Szent Liturgiával kezdődött az Attila téri főszékesegyházban, melyen az iskola tantestülete és tanulói adtak hálát.

A Szent Efrém óvoda volt Debrecen első görögkatolikus közoktatási intézménye, melyet a 2011-es alapítás után követett az iskola. A névadó, a szír irodalom megalakítója, akit úgy is hívnak, mint a „Szentlélek hárfája” azóta is töretlenül közreműködik abban, hogy a gyermekeket és általuk családjaikat a krisztusi úton tartsa. 2012. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit az általános iskola, aminek külső-belső korszerűsítéséről is gondoskodott az elmúlt években a fenntartó Hajúdorogi Főegyházmegye, két évvel ezelőtt pedig megépült egy, az iskolához tartozó 1800 négyzetméteres tornacsarnok is. Számos fejlesztés, élmény, megannyi Lautitas eredmény, melyekért mind hálát lehet adni a jubileumi héten.

Méltó kezdete volt az ünneplésnek a püspöki liturgia Fülöp metropolita atya vezetésével. A főpásztor arról a szentírási szakaszról prédikált, amely Jézus betániai megkenetéséről szól. A történetben szerepel egy különleges tárgy, az alabástrom edény, amiben illatos nadrusz olaj volt. Akár az edény, akár az olaj nagyon értékesnek számított akkoriban, nem sokak rendelkeztek ilyenekkel. Egy asszony azonban nem volt rest feltörni az értékes tárgyat és a benne rejlő olajat Jézus lábára önteni, ezzel is kifejezve azt, mennyire szereti Őt – világított rá Fülöp metropolita.

- Mi mennyire szeretjük az Úr Jézust? Fölismerjük-e, hogy Ő mennyire szeret bennünket? Mi az, ami nekünk drága az életünkben? Azt oda tudjuk adni az Úr Jézusnak? – tette fel az elgondolkodtató kérdéseket a főpásztor, s hozzátette, ő most úgy tekint a tízéves évfordulóját ünneplő Szent Efrém Iskolára, mint egy alabástrom edényre, a benne lévő illatos olaj pedig a mi gyermekeinket szimbolizálják. De annak most még nincs itt az ideje, hogy ezt az edényt összetörjük, ez majd csak az utolsó ítéletkor fog megtörténni.

- Nekünk ez az iskola nagyon drága, nagyon szeretjük és a tartalma, a mi gyermekeink nagyon értékesek benne. Ezt kell odaadnunk az Úr Jézusnak, nem tartogatjuk magunknak. Ő teljesíti be a mi munkánkat, tanulásunkat, ami bár olykor nem tökéletes, ennek ellenére az Úr Jézus elfogadja ajándékként – hangsúlyozta Fülöp metropolita atya. Tanítását azzal zárta, hogy ugyan még csak tíz éve működik Szent Efrém oltalma alatt az iskola, és ezt az alabástrom edényt sokig kell formálnunk, faragnunk, olajjal megtölteni, de az Úr mindenható szeretetével teljessé fogja tenni.

A hálaadó Szent Liturgia után visszatértek a tanárok és a diákok az iskolába azonban a padok és a katedra ezúttal üresen maradtak, hiszen e jeles évfordulón „kijár” egy tanításmentes nap mindenkinek. A délelőtt így egyházi vetélkedővel folytatódott, amit Nemes József karnagy úr ötlete nyomán Sivadó Miklós lelki vezető atya állított össze. Ábrahám találkozása Istennel – ez volt a tematika, amihez az iskola épületét több állomásra felosztották, így az alsósok és felsősök is interaktívan tudtak egymással versenyezni.  

A hétfő talán legjobban várt pillanata a tornacsarnokban érze az iskola apraját-nagyját, a vezetőség egy 370 szeletes tortával köszöntötte a tanárokat és diákokat. Sőt ajándékkal, egy-egy csocsóasztallal is kedveskedtek nekik.  

A nap Fülöp érsek-metropolita atya előadásával zárult, ami „A gyermek Isten ajándéka” címet viselte. Ábrahám történetével vezette fel az előadását, mely így szól:

1MÓZES 15,1–7

Ezek után az események után így szólt az Úr Abrámhoz látomásban: Ne félj Abrám! Én vagyok a pajzsod: jutalmad igen bőséges. De Abrám ezt mondta: Ó, Uram, Uram! Mit adhatsz nekem, hiszen gyermektelen vagyok, és házamat a damaszkuszi Eliézer örökli. Nem adtál nekem utódot - mondta Abrám -, ezért a házamnál született szolga lesz az örökösöm. Ekkor így szólt hozzá az ÚR: Nem ő lesz az örökösöd, hanem az lesz az örökösöd, aki tőled fog származni. Azután kivezette az ÚR, és azt mondta: Tekints föl az égre, és számold meg a csillagokat, ha meg tudod számolni! Azt mondta neki: Ennyi utódod lesz! Abrám hitt az Úrnak, aki ezért igaznak fogadta el őt. Azután ezt mondta neki: Én az ÚR vagyok, aki kihoztalak Úr-Kaszdimból, és neked adom ezt a földet örökségül.

Miben áll az Isten gyermekség? Többek között erre is kereste a választ Fülöp metropolita. Amikor például azt mondjuk, hogy minden ember az Isten gyermeke, és Ő mindnyájunknak az Atyja, akkor ez azt is jelenti, hogy minden ember testvér. Egy családba tartozunk. Ezek alapján pedig Jézus Krisztus a tökéletes gyermek.

Majd folytatta az elmélkedést: mit is tett az Atya? Odaadta magát a Gyermeknek…és Jézus is teljesen odaadta Önmagát az Atyának. Ezért nemcsak a szeretet, ami összetarthat egy családot, hanem az odaadás. Próbáljuk ezt szem előtt tartani mi is a hétköznapokban – bíztatott a metropolita, hiszen az ilyen önzetlen szeretet és odaadás segíti ki a családokat a nehéz helyzetekből. Persze a Szentlélek mindig támaszunk lesz ebben… - zárta gondolatait a főpásztor. 

Szerdán nyílt napra várja az iskola leendő tanulóit, akik részt vehetnek a tanórákon, a szülők közben a pódiumteremben kapnak tájékoztatást. A jubileumot pénteken egy fa elültetésével illetve a Találkozások padjának megáldásával is emlékezetessé teszik.

VEZETŐ HÍREK
Görögkatolikus Tudásolimpia

Ennek az imádságnak lesz ereje

Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Görögkatolikus Tudásolimpia

Ennek az imádságnak lesz ereje

Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Ennek az imádságnak lesz ereje
Ennek az imádságnak lesz ereje
 
Görögkatolikus Tudásolimpia
Görögkatolikus Tudásolimpia
 
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
Keresd a békét! - ökumenikus szertartás Pannonhalmán
 
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
Együtt a közös otthonért címmel teremtésvédelmi konfe...
 
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
Hétvégén rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat
 
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők
Hazaérkeztek Líbiából a kutató-mentők