Február óta senki sem kapta el a koronavírust a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat idősotthonaiban

Február óta senki sem kapta el a koronavírust a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat idősotthonaiban

2021-04-18 14:08:10
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Szociális
interjú
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
koronavírus
2020 elején egy rég nem látott világjárvány indult el Ázsiából, amely csakhamar Európát, így Magyarországot is elérte. Jelenleg a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, továbbra is érvényben vannak a védelmi intézkedések, zajlik az oltási program és azzal párhuzamosan elindult a lépcsőzetes újraindítás. A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat idősotthonaiban február 2. óta nem regisztráltak új fertőzöttet, ami egyfelől köszönhető a vakcinának, másfelől pedig egy egyedi akciótervnek, amit az intézmény szakmai stábja dolgozott ki és alkalmazott az idősek között. A Szeretetszolgálat igazgatóját Ungvári Sándort kérdeztük erről.

- Máriapócson, Gacsályban, Hajdúszoboszlón és ez év januárjától már Hajdúdorogon is működtet a Szent Lukács Szeretetszolgálat idősek otthonát. Hány szépkorúról gondoskodik összesen Egyházunk?

1056 fő időskorú személyről gondoskodunk jelenleg. Közülük 580 ellátott házi segítségnyújtásban él, tehát otthonaikban keressük fel őket, a többiekről bentlakásos ellátás keretein belül gondoskodunk. Összesen pedig 391 munkatársunk dolgozik azon nap mint nap, hogy ellátottaink méltó körülmények között éljenek. Ha összeadjuk az ellátottak és a róluk gondoskodók számát, akkor elmondható, hogy mintegy 1500 családról, 1500 háztartásról beszélhetünk, ami a vírus terjedését nézve kifejezetten magas kockázatúnak mondható, tehát számos kiindulási pontja van és volt a járvány lehetőségének.

- A látogatási tilalom nagyon korai bevezetésén kívül hogyan próbálták megakadályozni azt, hogy a vírus elterjedjen a közösségekben?

A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Ezért mi tavaly tavasszal oktatóvideókat készítettünk. Olyan alapvetőnek gondolt tevékenységet is újra kellett „tanulni” a fertőzés veszélye miatt, mint a kézmosás, ami a megelőzés egyik alappillére. Ezért az első ismeretterjesztő videók témája is ez lett. A kisfilm részletesen szól a kézmosás legfontosabb szabályairól, illetve arról, hogyan kell egy szociális intézményben ennek a feltételeit megteremteni. Még két kisfilm készült el, ezek jobbára a gondozottak hatékony elkülönítését taglalják. (A Szeretetszolgálat Youtube-csatornáján, IDE kattintva mindhármat meg lehet nézni.) Több ezres megtekintést értek el az oktatófilmek, és nagy örömmel mondhatom el, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által is javasolt protokollá vált, így például Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye több közintézményében is ezekből „tanultak”.

- Az első hullámban még elegendő is volt ilyen módon védekezni, nem is lett beteg sem gondozott, sem dolgozó. Ősszel viszont a járvány második hullámát kellett átélnünk Magyarországon is, és ez már sajnos sokkal gyorsabban terjedt. Hogyan érintette ez az idősotthonainkat? 

A máriapócsi és leginkább a hajdúszoboszlói otthonunkba szó szerint betört a vírus: Máriapócson öten, Hajdúszoboszlón a kétszáz gondozott fele lett fertőzött, és a dolgozóinkat sem kímélte a koronavírus. Az első hullám adta tapasztalattal rendelkeztünk, de akkor még nem kerültünk testközelbe a vírussal. Úgy véltük, hogy a betegség továbbterjedésének megakadályozásához új protokollra lesz szükség, hiszen a második hullám olyan erőteljesen ütötte fel a fejét, hogy itt már nem volt elég a védőfelszerelések helyes használata. Egyik munkatársunkat, akinek epidemiológiai szakápoló végzettsége van, és jelenleg a máriapócsi intézmény vezetőápolója, őt bíztam meg azzal, hogy készítse el az akciótervet, amit mindegyik intézményünkben alkalmazni lehet.

Ungvári Sándor a Szent Lukács Szeretetszolgálat igazgatója 

- Mi volt ez a terv?

Akkor még oltás híján gondozottjaink hatékony elkülönítése maradt az egyetlen fegyverünk. Ahhoz, hogy elkerüljük a bezártság okozta lelki nehézségeket, például a munkatársaink szinte órarendszerűen, váltakozva kísérték ki az időseket sétálni. De kialakítottunk olyan látogató helyiségeket is az intézményekben, ahol az ellátottak hozzátartozói érintésmentesen tudtak találkozni hozzátartozóikkal. Mindezek után 160 gyógyult ellátottról és 81 gyógyult dolgozóról tudok beszámolni, sajnos egyik munkatársunk a fertőzés következtében elhunyt.

Január végére, februárra elkezdett csökkeni a fertőzöttek száma, ezzel párhuzamosan pedig az ellátottak oltása is megkezdődhetett. Januárban a gondozottak 85 százaléka kapta meg az oltást, a dolgozóknak pedig 70 százaléka, így örömmel számolhatok be arról, hogy február 2-án regisztráltunk utoljára intézményeinkben koronavírusos beteget. Arra nagyon büszkék vagyunk, hogy kórházi kezelésre is csak annak volt szüksége, akit lélegezetőre kellett tenni, egyébként minden gondozottunk házon belül gyógyult, még egy 94 éves néni is! Hálás vagyok, és ezúton is köszönöm a munkatársaimnak kitartásukat, szorgalmukat, magas szakmai munkájukat, mely szükséges volt ahhoz, hogy a harmadik hullám idejére még felkészültebben érkezzünk meg.

- Gyakorlatilag mire a harmadik hullám elkezdődött a Szeretetszolgálat idősotthoniban elmúlt a veszély?

Így van! Jelenleg nem tudunk a bentlakásos intézményeken belül fertőzött ellátottról, de a házi segítségre szorulók közül is mindössze négyen pozitívak. A brit mutáns agresszív terjedése miatt azok a dolgozóink és ellátottak is felvették az oltást, akik kezdetben idegenkedtek tőle, hiszen jól lehetett látni, hogy ez már nemcsak első sorban az idősekre veszélyes, így a vakcinával magukat, egymást és szeretteiket is védik. 

- Hogyan fogadták a bent élők ezeket az intézkedéseket?

Tavaly tavasszal sokkal nehezebben fogadták el a korlátozásokat időseink, őszre már jobban hozzászoktak a megváltozott helyzethez, és nagyobb türelemmel kezelték, megértőbbek voltak. Senki részéről nem volt ellenállás. A házi segítségnyújtást nézve az volt a kihívás, hogy munkatársaink ne fertőzzék meg az ellátottakat, és ez fordítva se történjen meg. A gondozási szükséglettől függően a gondozók egy vagy több – de legföljebb négy – órát töltenek az ellátottak otthonaiban, de rajtuk kívül a gondozottak még így is találkozhatnak gyerekükkel, unokájukkal, szomszédjukkal stb. Számtalan lehetőség adódik a megfertőződésre. Velük kapcsolatban is mindent elkövettünk, hogy a védőeszközök használatát minél jobban elsajátítsák, illetve az államtól kapott tesztekkel folyamatosan szűrjük a munkatársakat, hiszen egy nap akár nyolc, kilenc ellátottnál is megfordulnak.

- Mekkora volt az oltakozási kedv a gondozottak körében?

Hála Istennek kifejezetten nagy. Ugyanis mindenki szeretett volna már szabadabban élni, létezni. Pfizerrel és Modernával oltották be őket. Azóta a vezetőség lazított is a szabályokon, korlátozásokon, valamint a szkafanderszerű védőfelszereléseket sem használják már a dolgozóink.

- Mi a teendő most, hogy fokozatosan elkezd nyitni az ország, hogy reagál erre a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat?

Azt nagyon jó látni és bátran ki is jelenthető, hogy hat a vakcina. A bentlakásos otthonainkban nincs fertőzött ellátott, és munkatársunkról is csak egy fertőzött személyről tudunk. Éppen ezért itt most fellélegezhetünk, és a fókuszt a gyermekvédelemre kell áttenni, mert jelenleg a lakásotthonokban 15, nevelőszülői hálózatban 5 munkatársunk fertőződött meg. 169-en dolgoznak ebben a hálózatban és a működés biztonságára itt is nagy figyelmet kell fordítani. A szociális ellátásban tehát az ország nyitása már nem jelenthet kockázatot, a gyermekvédelemben viszont továbbra is fokozott figyelmet kell szentelnünk, bár az itt dolgozókat is előre vették már az oltási listán. De velük kapcsolatban is akkor lehet megnyugodni, ha már házastársaik is megkapták a védőoltást.

 

 

 

 

VEZETŐ HÍREK
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódóan a debreceni főszékesegyházban

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet

A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyházzenei fesztiválját
 
AKTUÁLIS
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódóan a debreceni főszékesegyházban

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet

A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyházzenei fesztiválját
 
AKTUÁLIS
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust
Pappá szentelik Baranyi-Bozi Károly diakónust class=
 
A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyh...
A Filharmónia Magyarország idén újra megrendezi az egyh... class=
 
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontoss...
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az oltás fontoss... class=
 
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódó...
Szertartások rendje Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódó... class=
 
36 gyermek szívébe költözött be Jézus Krisztus - Első...
36 gyermek szívébe költözött be Jézus Krisztus - Első... class=
 
A születését és a halálát összekapcsolja egy hatalmas...
A születését és a halálát összekapcsolja egy hatalmas... class=