Felszentelték az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Idősek Otthonát Hajdúdorogon

Felszentelték az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Idősek Otthonát Hajdúdorogon

2021-01-19 08:37:03
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye - Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
Kocsis Fülöp érsek
Szociális
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat 2020-ban újabb lehetőséget kapott arra, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő szépkorúak számára ellátást nyújtson. Ezúttal Hajdúdorogon, az Ady Endre utcában újították fel a Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium egyik régi épületét. Az épület kormányzati és fenntartói forrásból mintegy 300 millió forintból szépült meg kívül-belül úgy, hogy az az előírásoknak megfeleljen. 2020 őszére készült el az új intézmény, azonban a vírushelyzetre való tekintettel csak most, 2021. január 18-án szentelték fel az épületet.

Új munkalehetőség 

Az idősek otthona 35 fő részére nyújt személyre szabott ápolást és gondozást 1, illetve 2 ágyas szobákban. Az intézmény az ellátottak részére teljes körű ellátást biztosít, mely magában foglalja a napi ötszöri étkezést, ruházattal, textíliával való ellátást, mentális gondozást, foglalkoztatást és az egészségügyi ellátást.

A szeretetszolgálat kb. 15-16 főnek biztosít munkalehetőséget, velük együtt így már több mint nyolcszázan dolgoznak a Szent Lukács égisze alatt.

A lakók részére olyan ellátást szeretnének nyújtani, amelynek célja az emberi méltóság tiszteletben tartása, a közösségi életbe való beilleszkedés és a békés, nyugodt élet megteremtése. Ehhez hasonló gondoskodásban van része egyébként annak a csaknem négyszáz idősnek, akik a máriapócsi, hajdúszoboszlói és gacsályi intézményekben vannak.  

Jézus áldását hoztuk ide 

Ellátottak nélkül kellett elvégezni a szentelés szertartást, hiszen egy idősotthonban már egy lakó esetén is kijárási és látogatási tilalmat kell elrendelni a jelenleg életben lévő rendelkezések alapján. Holnaptól pedig meg is kezdődik a férőhelyek feltöltése.

Ellátottak híján a munkatársairól beszélt a szeretetszolgálat vezetője Ungvári Sándor. Mint mondta nem volt eseménytelen az elmúlt időszak az új gondozóknak, hiszen olyan sokan lettek koronavírusosak a máriapócsi és hajdúszoboszlói idősek otthonában dolgozók közül, hogy egy gyors átszervezéssel a frontvonalban találta magát a hajdúdorogi állomány. 

„Mindkét intézményben nagyon szépen helyt álltak: áldozatkészségük, szakmaiságuk nagy segítség volt, amit ezúton is köszönök. Egyben fontosnak tartom kiemelni, hogy az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Idősek Otthonával a Görögkatolikus Egyház a hajdúdorogi ősök előtt is tiszteleg, akik nagyon sokat tettek azért, hogy ma így itt lehessünk, ebben a formában.” – zárta köszöntőjét Ungvári Sándor. 

Fülöp metropolita atya is nagyon hálás volt a dolgozóknak azért, hogy jó szívvel vállalták a másik két helyen a segítést, a főpásztor szerint ez a rendkívüli kezdet egészen biztosan kihat majd jövőbeni munkájukra Hajdúdorogon. 

„A városlakók, jómagam és a Szent Lukács Szeretetszolgálat vezetősége is nagyon régóta várta, hogy megnyithassa kapuit ez az intézmény, azonban a Jóisten «nagy játékos», aki megforgatja az életünket és nem mindig hagyja, hogy dolgaink az általunk elképzelt módon haladjanak. Ember tervez, Isten végez…” – mondta Fülöp metropolita atya, majd az elhangzott evangéliumi szakaszra utalva, – ami Zakeus történetéről szólt – arról beszélt, hogy mitől is válik igazi otthonná egy ház?  

„Nem elég csak nagyon szépen kialakítani a szükséges helyeket, tereket, vagy kitakarítani. Ahhoz, hogy egy otthon otthonná váljék, személyre vagy személyekre van szükség, akik a szeretetkötelékükkel átmelegítik, otthonossá teszik a falakat, épületet, amelyet már az építészek megalkottak. Az a kérésem elsősorban az itt dolgozók felé, hogy tegyenek sokat az intézmény otthonná válásáért. Nagyon fontos minden szakmai tudást hozzátenni: orvosilag, pszichológiai szempontból, szociális szempontból helyt kell állni természetesen, de ezektől még csak szolgáltató központ lesz egy intézmény, nem otthon.” – hangsúlyozta érsek-metropolita atya és elmondta, hogy Zakeus története rámutat arra, hogy akkor lesz igazán személyes e falak között az egymással való kapcsolat, ha Jézus Krisztust lesz a középpontban, aki igazi otthonná teszi ezt a helyet.

Ebben fog segíteni Kapcsai Viktor lelki vezető, akihez a gondozottak és az itt dolgozók is bátran fordulhatnak. Továbbá az idősekről való gondoskodás szoros együttműködésben történik a Szent Bazil Oktatási Központ középiskolájával, ami nemcsak az épület közös használatát, hanem még ennél is szorosabb oktatási-nevelési-lelki kapcsolatot jelent majd. 

„Jézus áldását hoztuk ide, Ő a mi legfőbb vendéglátónk és erősíteni kell a hozzá köthető kapcsolatunkat.” – mondta Fülöp metropolita búcsúzóul.  

Kiknek nyújt szolgáltatást az új otthon? 

A szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvény alapján az intézmény azon személyeknek kíván otthont teremteni, akik bizonyos gondozási szükségletet igen, de rendszeres fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, valamint a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt már elérték.

Továbbá azok jelentkezését is várják, akik a 18. életévüket betöltötték, betegségük vagy fogyatékosságuk miatt önmagukról gondoskodni nem képesek, III. fokozatú gondozási szükséglettel rendelkeznek, és ellátásuk más típusú, ápolást-gondozást nyújtó intézményben nem biztosítható. Az ellátás feltételeiről, költségeiről és a jelentkezési lehetőségről bővebben http://szentlukacsszeretetszolgalat.hu/intézményeink menüponton belül tájékozódhatnak.

 

 

VEZETŐ HÍREK
Átadták a debreceni Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központot

Elmarad a december 7-i Teológia Bár!

December 6: Szent Miklós ünnepe
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Átadták a debreceni Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központot

Elmarad a december 7-i Teológia Bár!

December 6: Szent Miklós ünnepe
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Átadták a debreceni Görögkatolikus Oktatási és Képzé...
Átadták a debreceni Görögkatolikus Oktatási és Képzé...
 
Görögkatolikus Szemle - decemberi szám
Görögkatolikus Szemle - decemberi szám
 
December 6: Szent Miklós ünnepe
December 6: Szent Miklós ünnepe
 
Elmarad a december 7-i Teológia Bár!
Elmarad a december 7-i Teológia Bár!
 
Elhunyt Puskás László
Elhunyt Puskás László
 
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon