Filmvetítéssel kezdődik az ünnepi programsorozat - Szent II. János Pál pápa debreceni látogatásának 30. évfordulójára emlékezünk

Filmvetítéssel kezdődik az ünnepi programsorozat - Szent II. János Pál pápa debreceni látogatásának 30. évfordulójára emlékezünk

2021-08-15 20:53:41
Szerző: dnyem.hu, fotó: Fotó: Arturo Mari
Debrecen
Mint arról korábban hírt adtunk: II. János Pál pápa látogatásának 30. évfordulóját ünneplik Debrecenben a történelmi egyházak. A programsorozat augusztus 16-án filmvetítéssel kezdődik és szerdán szobormegáldással zárul.

Ünnepi hangulat fogadta Szent II. János Pál pápát 30 évvel ezelőtt, 1991. augusztus 18-án délután Debrecenben, a református Nagytemplom előtti téren. A Nagytemplom már a pápa érkezése előtt egy órával zengett a hívek énekétől. Katolikus és református énekkarok külön-külön és együtt testvéri szeretettel énekelve hangolódtak a találkozásra.

A debreceni pápalátogatás hangulatát mi is átélhetjük, valamint részesei lehetünk a 30 évvel ezelőtti ökumenikus találkozónak a Debrecen Televízió által rögzített film megtekintésével az ünnepi programsorozatunk nyitányaként 17:00 órától, a Kölcsey Központ Báltermében (I. emelet).

Ezt követően 18:00 órától kerekasztal beszélgetésen a pápalátogatás szemtanúi osztják meg velünk emlékeiket.

Az ünneplő közönséget köszönti: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

A beszélgetés résztvevői: dr. Fekete Károly református püspök, drGyulay Endre nyugalmazott római katolikus püspök, dr. Keresztes Szilárd nyugalmazott görögkatolikus püspök, Vad Zsigmond református esperes, nyugalmazott lelkipásztor, dr. Keresztesné dr. Várhelyi Ilona irodalomtörténész, muzeológus.

A beszélgetést moderálja: Mikos Ákos, a Magyar Katolikus Rádió munkatársa

Az ünnepi programsorozatunk további alkalmai: 

2021. augusztus 17., kedd – Debreceni Református Nagytemplom 

18:00 – Ökumenikus igeliturgia – Debreceni Református Nagytemplom

Az Ökumenikus igeliturgia résztvevői: a római katolikus, görögkatolikus, ortodox, baptista, evangélikus és református egyház, a nagyobb felekezetek egyházi vezetőivel: Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök, Bereczki Lajos, a Baptista Teológiai Akadémia megbízott rektora és Keresztes Szilárd nyugalmazott görögkatolikus püspök, aki egy emlékbeszédet fog tartani. Az igeliturgián a 30 évvel ezelőtt elhangzott imádságok, énekek, akkor felolvasott igék, valamint a beszédek egy-egy részletei és egy meditáció fognak emlékeztetni bennünket II. János Pál pápa debreceni látogatására.

19:00 – A Gályarabok emlékoszlopának megkoszorúzása – A Nagytemplom mögötti Emlékkert 

2021. augusztus 18., szerda – Debreceni Szent Anna-székesegyház 

17:15 – Énekelt rózsafüzér

18:00 – Hálaadó szentmise

A szentmise főcelebránsa: dr. Ternyák Csaba egri érsek (Ternyák Csaba érsek Rómában töltött szolgálati évei alatt 10 éven keresztül volt a Szentatya munkatársa.)

További résztvevők: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Bosák Nándor nyugalmazott püspök, dr. Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolita, dr. Krakomperger Zoltán általános püspöki helynök, plébános. A protestáns egyház részéről: dr. Fekete Károly református püspök, Asztalos Richárd evangélikus elnök, lelkipásztor, valamint Sípos Barnabás ortodox parókus. Világi méltóságok: többek között Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Papp László Debrecen polgármestere, Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Gábor István Debrecen főépítésze, valamint más világi és egyházi méltóságok.

A köszöntő beszédek a szentmise befejezése után a templomban hangzanak el.

19:00 – Kovács Jenő szobrászművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobrának megáldása a székesegyház lépcsőteraszán

A programra mindenkit szeretettel várunk, a részvétel ingyenes! 

*** 

II. János Pál pápa első magyarországi – 1991. augusztus 16-20-ig tartó – apostoli útja alkalmával augusztus 18-án Debrecenbe is ellátogatott, ökumenikus találkozón vett részt a debreceni Református Nagytemplomban a testvéregyházak képviselőivel. 

A helikopterek délután ötkor szálltak le a Nagyerdei Stadionban. A Szentatyát pápamobil vitte a Nagytemplomhoz, ahol a meghívottakon túl a templom előtti téren mintegy ötvenezren vártak rá.

A látogatás évében Debrecen római katolikus közössége a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozott. Az egyházmegye püspöke, Gyulay Endre e látogatás rendkívüliségét – a filmben is elhangzó – üzenetében tőmondataival is nyomatékosította:

„II. János Pál pápa Debrecenbe látogat. Belép a református Nagytemplomba. Imádkozni jön, mégpedig együtt imádkozni. Ő, aki annyit dolgozott a keresztények egységéért, nem akarja elkerülni azokat sem, akik nem a római katolikus egyházba tartoznak. Hitünkben megmaradva, de az Isten és felebaráti szeretetben egy közösséggé forrva imádkozzunk mindnyájan!”

Dr. Kocsis Elemér református püspököt szintén idézték a filmet felvezető gondolatokban: „A múlt legnemesebb alakjai, a református Bethlen Gábor, a katolikus II. Rákóczi Ferenc a vallási türelem jegyében a nemzeti összefogás hívei voltak. De a 19. század végén és e század elején is tudtak eleink a Debrecen és Pannonhalma közötti szivárványhídról beszélni. II. János Pál pápa, aki szeretetével és nyitottságával mindig kezet tud nyújtani a felekezeti korlátok felett, békességet és kiengesztelést hirdet számunkra.”

 

VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Elhunyt Puskás László
Elhunyt Puskás László
 
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
 
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
 
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
 
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
 
Újra egy közös úton - Betlehembe
Újra egy közös úton - Betlehembe