Fülöp metropolita: lépj ki komfortzónádból! Hidd el, az Isten új útra akar vezetni! - Előszenteltek Liturgiája a Szent Efrém Férfikarral Nyíregyházán

Fülöp metropolita: lépj ki komfortzónádból! Hidd el, az Isten új útra akar vezetni! - Előszenteltek Liturgiája a Szent Efrém Férfikarral Nyíregyházán

2023-03-19 19:29:20
Szerző: és fotó: P. Tóth Nóra / Nyíregyházi Egyházmegye
Nyíregyházi Egyházmegye
Nagyszabású zenei és egyházi élményben volt részük azoknak, akik elmentek március 17-én, pénteken a hagyományos bizánci szertartásra, az Előszenteltek Liturgiájára Nyíregyházán. A Szent Efrém Férfikar a Szent Atanáz Kórus közreműködésével Bubnó Tamás Liszt-díjas karnagy kórusciklusának ősbemutatóját hallgathatták meg a Szent Miklós-székesegyházba látogatók.

Az Előszenteltek Liturgiája „remekmű, sok évszázada ad lehetőséget a hívőknek és a nyitott lelkületű embereknek a böjti imára és megszentelődésre” – mondta korábban Bubnó Tamás, épp emiatt oly nehéz egy új, vagy másabb „zenei köntöst varrni” rá – ahogyan fogalmazott.

Az ősbemutatóra nagyon sokan kíváncsiak voltak, de hogy nem csupán zenei élményt szeretett volna a kétszáznál is több jelenlévő, mi sem bizonyítja fényesebben az áldozók száma ezen az estén.

A liturgia megkomponáltsága miatt a hívek nem kapcsolódhattak be a szertartás imáinak éneklésébe – erre kérte a megjelenteket a szertartás előtt Szabó Tamás pasztorális helynök, székesegyházi parókus házigazdaként. Ez a buzgó előszenteltek-látogatótól nem kevés önfegyelmet kívánt, hiszen a szertartás jellemző dallamai szinte vonzzák a hangot, a tercelést. A mintegy kétórás liturgia alatt tehát a két szolgálatot teljesítő csoporton és két személyen – Szent Efrém Férfikar és a szintén Bubnó Tamás irányításával működő Szent Atanáz Kórus, Pásztor Richárd máriapócsi diakónus, valamint Kocsis Fülöp érsek-metropolita, aki a szertartást vezette – kívül mindenki, a gyermekek is, feszült figyelemmel kísérték az eseményeket, hallgatták az egymás megszólalásaira válaszoló, többszólamú imarészeket, nem csupán az élő közvetítésre való tekintettel.

A szertartás első felében, mely az alkonyati istentisztelet elemeit, az ószövetségi olvasmányokat, a változó részeket tartalmazza, főként a Szent Atanáz Kórus tagjai énekeltek, olvastak fel recitálva. Az ekténiák, könyörgések alatt zengő, harmóniát meghatározó alaphangok már előlegezték a következő egység dallamvilágát.

A szolgálatot teljesítő diakónus és Fülöp érsek erőteljes megszólalásaira a Szent Efrém Férfikar felelt olykor disszonáns hangzatokkal vagy kromatikus mozgásokkal – az átváltoztatott szentség, Krisztus titokzatos jelenlétéről beszélve.

A Miatyánk is szokatlan, a teljes szertartás hangulatához illeszkedő hangzásban csendült fel; s mivel a liturgia csúcspontja a hívek számára a Krisztussal való egyesülés, az áldoztatás alatti dallam is kifejezte ennek az eseménynek a fontosságát.

Aki csak online tudott bekapcsolódni, a hosszan ismétlődő „Ízleljétek és lássátok, mily jó az Úr” ének alatt a székesegyház legutóbb elkészült falfestményét, a szentély falán lévő utolsó vacsora képét láthatták, a képkockákon az áldozók árnyéképei tűntek át, a liturgikus esemény intimitását jelenítve meg. Az előszenteltek dallamaira komponált kórusciklusban átsejlett a nagyhét és nagypéntek fájdalma, de a megrendültség az elbocsátó imában kapott némi feloldást.

Az Előszenteltek Liturgiáján Ábel püspök is jelen volt, számos paptestvérrel, s más egyházmegyéből vagy településről is érkeztek hívek.

Fülöp metropolita tanítását Ábrahám meghívásával kezdte: »Menj ki földedről, a rokonságod közül és atyád házából arra a földre, amelyet mutatok majd neked!« A meghívás nemcsak az ősatyának szól, ma sem véletlenül hangzik el itt, a székesegyházban – kezdte gondolatait.

S bár ma nem kell elszakadnunk a szülői háztól, a rokonoktól, ez a felszólítás nagyböjt felén túl lelki lépéseket jelent Jézus Krisztus kínszenvedése felé haladva. Ez a komfortzóna otthagyását jelenti, magát a böjti utat – magyarázta.

A buzgó templombajáró számára a szertartások húsvét előtt nem jelentenek újdonságot, „de, hogy mi fog történni a lelkünkben, mit fog nyújtani nekünk 2023 húsvétja, azt nem tudhatjuk. Arra nyitottnak kell lennünk.”

„Ami bizonyos: a feltámadás Krisztussal való találkozást készíti elő, de Krisztus mindig új és új módon mutatja be magát nekünk. Ajándéksereggel vár minket, csak el kell indulni az úton.”

Akinek a húsvét évről évre ugyanaz, az még nem indult el ezen az úton, nem hagyta ott komfortzónáját, nem adta fel kényelmes életét, nem mert vállalkozni a böjtre, nem merte komolyan venni az egyház felszólítását – vagy sokkal inkább meghívását. Mert aki komolyan veszi a böjtöt, annak ez a lelkét átalakítja, másik emberként érkezik el a következő húsvéthoz – mondta a hierarcha. Amíg alkudozom, addig kötve vagyok a saját kis életemhez, melyből nem akaródzik kilépni.”

A húsvét megújulása rajtunk is múlik – vonta le a következtetést. Hogyan telik ez a szent negyven nap? Akarok-e megújulni, vágyok-e arra, hogy a Krisztussal való kapcsolatom egy lépést előrébb lépjen? A feltett kérdésekre biztató válaszokat adott: „ha ezt a lépést megteszem, az Isten titkaiban előrébb jutok, meg fogom érteni, mit vár tőlem Krisztus, s még inkább, mit kínál föl.”

„A böjt nem étrendátrendezés. A böjt imádság, amelybe minél inkább beleteszem magam, annál inkább imádsággá válik, annál inkább köt az Istenhez.”

A böjtölés fizikai nehézségeit a krisztusi szenvedés mellé állította: „Amikor korog a gyomrom, az harangzúgás legyen, ha fáj a fejem az éhségtől, jusson eszembe a töviskoszorú, mikor ingerült vagyok a fáradtságtól, akkor eszembe juthat Krisztus megtört teste. Ezekkel a böjtökkel hozzáköthetem magam az értem szenvedő Jézushoz. És egyre inkább megérthetem majd, hogy mit vállalt értem az Úr.”

A bevezetőben hallott ábrahámi meghívás tehát arra vonatkozik, hogy ott kell hagynunk a kényelmes életet. Hiszen amikor a sötétben botorkálunk, szenvedés vesz körül, melyet nem tudunk megmagyarázni, akkor sem kell kétségbe esni, hanem bízni abban, hogy az Isten vezet arra a földre, melyet majd megmutat nekünk a maga idejében.

„Lépj ki komfortzónádból, vizsgáld meg, mi az a többlet, amit az Istenért tehetsz! Hidd el, az Isten új útra akar vezetni!” – hangzott a biztatás a prédikáció végén.

Az Előszenteltek Liturgiájának végén Szocska A. Ábel megyéspüspök megköszönte a lélekemelő előadást és a szolgálatot.

A szertartás a bizánci dallamokra komponált kortárs kórusciklussal maga is nyitott szíveket szólított meg, olyanokat, melyek a tanításban elhangzottak szerint új útra kívánnak lépni Krisztusért.

 

VEZETŐ HÍREK
A Szent Atanáz kórust hallgathatják meg az érdeklődők Nyíregyházán

A nők diakónussá szentelése is reflektorfényben van napjainkban

Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
A Szent Atanáz kórust hallgathatják meg az érdeklődők Nyíregyházán

A nők diakónussá szentelése is reflektorfényben van napjainkban

Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
A nők diakónussá szentelése is reflektorfényben van nap...
A nők diakónussá szentelése is reflektorfényben van nap...
 
A Szent Atanáz kórust hallgathatják meg az érdeklődők ...
A Szent Atanáz kórust hallgathatják meg az érdeklődők ...
 
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
 
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
S.E.R. Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius bes...
 
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
Igazgatási referenst keres a Gyermekvédelmi Iroda
 
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...
Szakmai ankétra várják az érdeklődőket a Görögkatoli...