Görögkatolikus házaspárok üzennek Valentin-napra a fiataloknak

Görögkatolikus házaspárok üzennek Valentin-napra a fiataloknak

2022-02-10 08:52:47
Szerző: Görögkatolikus Metropólia, fotó: Merényi Zita / Magyar Kurír
Család
Valentin-napi és Házasság heti kampányt indít a görögkatolikus egyház a közösségi médiában, melyben évtizedek óta együtt élő házaspárok üzennek fiataloknak hűségről, hitről és házasságról. Elsőként a Béres gyógyszergyár vezetői, Béres Klára és József mesélnek.

Klára: Amikor a férjem el akart kábítani az udvarlás időszakában, és gyönyörű Csontváry meg Cézanne albumokat ajándékozott, azt is előadta, hogy remekül tud főzni. Például ráncponyot. Ez olyan legendaként kapott lábra, hogy a gyermekeink is úgy tudták, a papa ráncpontya elsőrangú. Miközben őt a konyha nem érdekli.

József: A konyha érdekel, csak a főzés nem.

Klára: Melyik része?

József: Kenyeret vágni szeretek. Kávét főzni szeretek. Mosogatni, azt is szeretek.

Klára: És ez utóbbi miben nyilvánul meg?

(Nevetés.) 

A Béres Gyógyszergyár gyönyörű budai épületében, Klára meghitt szobájában teázunk. Béres József, a cég vezetője, és Béres Klára kommunikációs igazgató idén ünneplik 45 éves házassági évfordulójukat, de a fél évszázad alig fogott a kapcsolaton: egymással évődő, vitatkozó, egymásra szenvedélyesen reflektáló, majd közösen derülő párral találkozunk. 

Pedig a házaspár sok mindent végigélt együtt. József édesapját, a Béres-csepp feltalálóját a kommunizmusban kuruzslónak kiáltották ki, a család a rendszerváltásig keményen küzdött a szer elismertetéséért. Ma a milliárdos árbevételű vállalat vezetésébe már a harmadik generáció, Klára és József gyermekei is bekapcsolódnak. 

Egy nőnek is legyen hivatása

Pedig a hetvenes évek közepén semmi sem utalt arra, hogy a pár egymásra talál.  

Hűvös nap volt 1975 márciusában, amikor Bicskén találkozott egymással a 17 éves gimnazista lány és a 22 éves egyetemista fiú, aki a felvételire felkészítését vállalta. Klári vegyésznek készült és előkészítő tanfolyamra jelentkezett a budapesti egyetemre. József levélben küldte hétről-hétre a feladatokat, de az aminosavak és kötések mellett egyre több szó esett személyes dolgokról is. Mire élőben is találkoztak, a középiskolás bicskei lánynak már azt is elmesélte a levelező partnere, hogy kibe szerelmes. 

A felkészítés végül dupla gyümölcsöt hozott: Klárát felvették a vegyészkarra, 1977 augusztusában pedig, épp Klára napon, igent mondtak egymásnak. "Nem szerelem első látásra volt a kapcsolatunk, hanem közös tanulás, ami fokozatosan mélyült el” - emlékszik vissza József. A közös szakmai háttér mellett persze a Béres-ügy is mélyen összekovácsolta a párt. 

Klára szerint a klasszikus családi életforma és hivatásuk szintén közös alap volt. "Mindkettőnknek örömforrást jelent a családunk és a munkánk. Van, aki nőként az anyaságra van elhívva, van, aki a munkájának kíván élni, nekem mindkettőre szükségem van a teljességhez. Mindig is nagy családot akartam, legfőbb boldogság a 3 gyermekünk, de boldog vagyok, hogy szívvel-lélekkel végezhető munkám van, ráadásul a családhoz kötődik”. 

József a közös értékek és a hit fontosságát hangsúlyozza: "Fiatalon pökhendi voltam: azt gondoltam, vegyészként már mindent tudok. Aztán lassan döbbentem rá, hogy az ember élete a szakralitással, Isten jelenlétével lesz teljes. Ezért aktív tagjai vagyunk a Fő utcai görögkatolikus közösségnek. És az üzleti életben is igyekszünk nem pusztán a jog, hanem az erkölcs mércéje szerint is élni.” 

Tyúkperek Béreséknél

Nagy drámák nem voltak, sose költöztek el egymástól, vagy nem csalták meg egymást, inkább a "tyúkperek” jellemzőek rájuk. Józsefnél ketyeg az óra, pörögnek az Excel-táblák, az előzetesen elküldött interjúkérdéseket is pontosabban idézi, mint maga a kérdező. Klára inkább hajlamos meg-megcsúszni az idővel. 

"Genetikailag eltérőek vagyunk, és ez néha előhozza belőlem a kis diktátort, amikor mondjuk valahova oda kell érni, én már kint toporgok a kocsinál, Klárika pedig még a harisnyánál tart. Nálam mindenhol rend van, Klára ebben, khm, lazább. De persze az is unalmas lenne, ha együtt törölgetnénk a port. Mindenesetre igyekszünk a megbocsájtást gyakorolni: ne hajtsuk fejünket álomra haraggal a szívünkben”.

"Bár ezt az ember gyakran inkább a másikra vetítve gondolja így, hogy neki kéne bocsánatot kérnie. Ha két olyan ember élne együtt, mint Jóska, abba bele lehet őrülni. És belőlem is szörnyű lenne kettő” - nevet közbe Klára. 

József szerint sokan talán lejárt lemeznek tartják, de számukra a legmodernebb alapérték az Isten, haza és család hármasa. "Édesapám végtelenül szerette Magyarországot, én is dolgoztam Amerikában, bejártam a világot, de sose volt kérdés, hogy itt van az otthonom.” 

A rácponty különben, ha nem is 1975-ben, hanem 35 évvel később, de elkészült: József a házassági évfordulójukra szigorú menetrendet készített, hogy mely összetevőnek mikor, milyen állapotúra kell sülnie/főnie, a két fiú irdalt-vagdalt, a lányok elégedettek voltak a végeredménnyel. Jóska idén nyáron lecsót főz. "Tízévente belefér.” 

 

VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Elhunyt Puskás László
Elhunyt Puskás László
 
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
 
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
 
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
 
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
 
Újra egy közös úton - Betlehembe
Újra egy közös úton - Betlehembe