A Gasztroangyal magas színvonalon irányítja a figyelmet nemzetünk gasztrokulturális különlegességeire, valamint az azokat megőrző, éltető közösségekre. Hajdúdorog életében aktív szerepet vállaló fiatalként adódott a lehetőség, hogy minél szélesebb körben hívjam fel a figyelmet saját értékeinkre, ez esetben húsvéti szokásvilágunkra – osztotta meg gondolatait az esemény fontosságáról az ötletgazda.
A komoly szervezést igénylő forgatás első napján Borbás Marcsit és 7 fős stábját Horváth Zoltán fogadta a Görögkatolikus Székesegyház kertjében.
Fél tíz magasságában Fodor Antal fűtőmester jóvoltából izzott a kemence a Parókia udvarán, hiszen a görögkatolikusok kiemelten fontos húsvéti eledelének, a hajdúdorogi pászka készítésének rejtelmeibe avatták be Pogácsás Antalné, Miska Béláné, valamint Simai Sándorné sütőasszonyok a népszerű műsorvezetőt. A parókia konyhájában Gurbánné Nyalka Erzsébet háziasszony rutinos mozdulatokkal mutatta meg Marcsinak a Hajdúdorogon kizárólag húsvétkor készített töltött bárány elkészítésének fortélyait.
Az ebédszünetet követően a stáb a gimnázium tangazdaságába települt ki, ahol Simon Zoltán agrármérnök és Mészár Zoltán kutató által kifejlesztett, köröm nélküli „serrano-ra formázott” magyar Klement-érlelt sonkát kóstolt Marcsi. Az autentikus helyszínen egy vérbeli hentes, Horváth János játszi könnyedséggel formálta meg a füstölésre váró húsvéti sonkának való kézműves “alkotást”, melyet Dalanicsné Molnár Judit által készített sárgatúró gasztrokölteménye koronázott meg.
A nap zárásaként a stábot a „görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város” kardos legényei fogadták a Gólyavár udvarán. A Krisztus-katonák látványos alaki gyakorlata lenyűgözte a népszerű műsor vezetőjét. Az esti órákban Fejér Sándorné háziasszony káposztás lángosát fogyasztották el a gyakorlatozó katonák Marcsi társaságában.
A forgatás másnapjának reggelén Korpás Barnabás portáján vendégeskedett Marcsi. A juhászmester a négylábú göndörszőrűek körmölését mutatta be a kíváncsi műsorvezetőnek. Korpás-gazda érdekességképpen azt is elmesélte, hogy elejei nyomdokaiba lépve ő maga is “làbon” hajtja ki birkáit a Hortobágyi pusztára.
Tizenegy óra magasságában Maczó Jánosné konyhájába toppant be Marcsi, ahol a káposztás kunkorgó készítéséről forgatott. Nagy érdeklődéssel kóstolták a Pogácsás Istvánné, Varga Gáborné, Orosz Lászlóné háziasszonyok által készített hagyományos böjtös eledeleket. Került az asztalra csírás galuska, darás káposzta, cinke és sovány pogácsa is.
A parókia udvarán Orosz László szakács a sonkafőzés folyamatát mutatta be. Az ebédszünetet követően Dalanics Zoltán kalauzolta a stábot a város szívében álló Görögkatolikus Székesegyház kertjében. Parókus atya a görögkatolikusság bemutatása mellett a város fölé emelkedő templom tornyába is felvezette a műsorvezetőt, ahol a nemrégiben felújított haranglábakat csodálhatták meg a stábtagok. A nap fénypontja volt, amikor a Kocsis Fülöp érsek-metropolita által celebrált Előszenteltek Liturgiáján kezdtek forgatni. A misézést a húsvétváró böjti eledel, a kolliba megszentelése tette még bensőségesebbé.
A kétnapos forgatás utolsó helyszíne a Szent Bazil Görögkatolikus Gimnázium alkotóműhelye volt, ahol Monostory Viktória művésztanár ikonfestészeti kiállításon vezette körbe a stábot. Az est zárásaként Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya az iskola diákjainak közreműködésével avatta be Marcsit - a görögkatolikusok 40 napos böjti időszakában fogyasztott, édes ízvilágú étele - a kolliba elkészítésének folyamataiba.
A húsvéti és böjtös ételek elkészítési módjait Borbás Marcsi mutatja be a május 4-én, 17 órakor kezdődő műsorában, amelyet a Duna Televízió tűz műsorára.