Hajdúdorogi apák zarándoklata

Hajdúdorogi apák zarándoklata

2020-10-09 13:25:00
Szerző: Kruppa Imre Kirill atya / Hajdúdorogi Főegyházmegye
zarándoklat
Hajdúdorogi Főegyházmegye
A hajdúdorogi családfők megtalálták a módját annak, hogy a járványügyi helyzet ellenére is eltölthessenek közösen egy imádságokban gazdag napot. Kruppa Imre Kirill segédlelkész beszámolója.

A 2020-as év sok kellemetlenséget okozott a Covid-19-cel. Rengeteg szabály, boltokban, templomokban. Nem egy nagyobb esemény elmaradt, mind egyházi, mind családi szinten, mint például a húsvéti nagy pászkaszentelés, valamint esküvők, lakodalmak. A nyárra kezdett normalizálódni a helyzet, de az ősz beköszöntével láthattuk, hogy a vírus ismét erőre kapott, ami miatt újfent le kellett mondani, elhagyni programokat.

Aggódva figyeltük, mi lesz az idei év apák zarándoklatával így. Először jött a hír, hogy a két nap helyett, csak egy napos lesz, amikor is a Boldogság útját fogjuk végig járni, később pedig, hogy mivel túl sok különböző helyről érkeznénk, végül az egész zarándoklat el fog maradni. Azonban szerencsére Tóth Lóránt diakónus atya nem hagyta parlagon a kérdést és a zarándoklat megtartását lehetővé tette számunkra úgy, hogy mint „Hajdúdorogi apák zarándoklatját” tartottuk meg.

Október 3-án reggel 9-kor gyülekeztünk a Székesegyház előtt, majd, amikor mindenki megérkezett a templom kertjében lévő kereszt előtt elvégeztük a kezdő imádságot, ezt követően 3 kisbuszba beszállva indultunk el Máriapócsra.

Megékezésünk után a Kegykép köszöntésével kezdtük a zarándoklatunkat, majd, amikor csatlakoztak hozzánk idegenvezetőink is elindultunk a körülbelül 17 km-es zarándoklatunkon, amely 8 megállóval rendelkezett. A megállókban egy-egy boldogságról elmélkedtünk, amelyekben Verdes Miklós atya segített számunkra gondolataival. A megállók között volt minden, amire egy zarándok vágyhat: Mária énekek, paraklisz, imaóra, csendes szakasz és természetesen beszélgetős rész. Az út folyamán Miklós atya gyóntatott.

Miután megérkeztünk az utolsó állomáshoz, egy rövid szusszanás után Szent Liturgiát végeztünk a kis fatemplomban. A szertartást Miklós atya vezette és itt hallgathattuk meg záró gondolatait, a napi evangéliumon keresztül. A liturgia alatt Kapcsai Viktor atya folytatta a gyóntatást. Gyönyörű élmény volt, ahogy a szertartás folyamán 23 férfihang imádkozik énekelve családjáért. Miután lelki táplálékkal felvérteződtünk, elindultunk Nyírbátorba a Hardi csárdába, hogy testi táplálékkal zárjuk napunkat.

A közös vacsora és beszélgetés után indultunk vissza Hajdúdorogra, hogy mindenki visszatérjen családjához, akikért megtette a kilométereket és akikért végig imádkozta a napot.

VEZETŐ HÍREK
Ad fontes liturgicos XI. - Nemzetközi szimpozion az Eucharisztiáról

Fraknói Vilmos-díjjal jutalmazták dr. Véghseő Tamás rektor atyát

25 éve látható együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben
 
AKTUÁLIS
VEZETŐ HÍREK
Ad fontes liturgicos XI. - Nemzetközi szimpozion az Eucharisztiáról

Fraknói Vilmos-díjjal jutalmazták dr. Véghseő Tamás rektor atyát

25 éve látható együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fraknói Vilmos-díjjal jutalmazták dr. Véghseő Tamás re...
Fraknói Vilmos-díjjal jutalmazták dr. Véghseő Tamás re... class=
 
A csodákhoz mi is kellünk - templomszentelés Dunaújváro...
A csodákhoz mi is kellünk - templomszentelés Dunaújváro... class=
 
Szezonzáró motorozás és hálaadó Szent Liturgia Sajóp...
Szezonzáró motorozás és hálaadó Szent Liturgia Sajóp... class=
 
25 éve látható együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben
25 éve látható együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben  class=
 
Ad fontes liturgicos XI. - Nemzetközi szimpozion az Euchari...
Ad fontes liturgicos XI. - Nemzetközi szimpozion az Euchari... class=
 
Minden szeretetkötelékben az Isten van jelen - Fülöp met...
Minden szeretetkötelékben az Isten van jelen - Fülöp met... class=