Hála-adás a Debrecen Televízió műsorán - A Metropóliai Hivatalban ünnepelték a 20 éves Erőnk Forrása magazinműsort

Hála-adás a Debrecen Televízió műsorán - A Metropóliai Hivatalban ünnepelték a 20 éves Erőnk Forrása magazinműsort

2020-01-16 08:58:11
Szerző: és fotó: Kovács Ágnes/dnyem.hu
Debrecen
ökumenikus
A Médiacentrum Debrecen, a történelmi egyházak és a zsidó hitközség debreceni vezetői közösen adtak hálát január 14-én, a debreceni kihelyezett stúdióban - a Görögkatolikus Metropólia Hivatalának aulájában- a 20 éve fennálló Erőnk Forrása című országosan is egyedülálló, vallási magazinműsorért.

20 évvel ezelőtt az ökumené jegyében fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a Debrecen Televízióban életre hívnak egy hetente jelentkező magazinműsort, amely a felekezetek életének, hitvallásának, missziójának bemutatásán keresztül hirdeti Isten végtelen szeretetét, a keresztény-zsidó kultúrkört, az örök értékeket.

Az Erőnk Forrása ünnepi műsorának felvétele a közönség jelenlétében történt, ahol a műsor rendszeres nézői nemcsak a stúdió állandó vendégeivel találkozhattak, hanem a műsort készítő stábbal is: Vojtkó Ferenc főszerkesztővel, operatőrökkel, rendezővel, feliratozó és hangosító munkatársakkal. A közel egy órás beszélgetésen a főszerkesztő vendégei voltak: Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Fekete Károly református püspök, Asztalos Richárd evangélikus lelkész, Bereczki Lajos baptista lelkész, rektor helyettes, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke. Az ünnepi műsor 2020. január 16-án, este 6 órakor került adásba.

A vendégeket Vojtkó Ferenc szerkesztő-műsorvezető köszöntötte, hálát adva az elmúlt 20 esztendő összes gondolatáért, remek szolgálatáért, amelyekben az egyházak képviselői hétről hétre megfogalmazták üzeneteiket, hirdették Isten igéjét. Az Erőnk Forrása történetében az ünnepi műsor a 27 000. perccel megkezdte a 1041. adását.

A műsor a történelmi egyházak, a város és a Debrecen Televízió közös egyetértésében indult el. Erről beszélt a jelenlévőknek Szabó József, a Debrecen Televízió ügyvezető igazgatója, aki örömmel üdvözölte e gyümölcsöző kapcsolatot, amely mindezen műsoron túlmutat, hiszen a televízió már filmet is készített és készít az egyházak történelmének egy-egy szegmenséről. A vezető abbéli reményét is kifejezte, hogy ez a közös munkálkodás továbbfolytatódik.

Az Erőnk Forrása első főszerkesztője Nagy Imre – jelenleg a Magyar Katolikus Rádió szerkesztő-műsorvezetője –, aki köszöntő gondolataiban a Protestáns Újságíró Szövetség alapigéjét olvasta fel: „Ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jó hírű, csak, ami erő és dicséretre méltó, azokról gondolkodjatok és a békesség istene veletek lesz” (Fil 4,8). Az alapító szerkesztő azt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy 1983-ban tért meg, majd néhány hónappal később már ebben a szolgálatban dolgozott az emberek javára, és teszi ezt azóta is a különböző médiumokban.

Az Erőnk Forrása hitéleti műsornak köszönhetően leomlanak a templomok falai, nyilvánossá válik minden, ami azokon belül történik. A hála-adásban Vojtkó Ferenc a vendégekhez intézett első kérdése a műsor létjogosultságára vonatkozott, arra, hogy mennyire van szerepe ennek a nyilvánosságnak a 21. század hitéletében, az üzenet továbbadásában.

Kocsis Fülöp: Tudjuk jól, hogy az Erőnk Forrása sokkal mélyebb, gazdagabb és messzebbre nyúlik, mégis hiteles, hogy itt a Debrecen Televízión keresztül a nyilvánosság kezdetére, az elmúlt 20 évére tekintünk vissza, és merjük a különböző felekezetekkel együtt kimondani, vállalni, hogy az Erőnk Forrása nem más, mint Isten, akinek az életet, a műsort, a kezdeményezőket is köszönhetjük. Fontos, hogy minden egyes adás az erőnk forrását, Isten igéjét hirdeti, hiszen vannak, akik csak most hallanak erről először, annak ellenére, hogy Isten erőforrásként van jelen életükben még akkor is, ha nem tudnak róla.

Fekete Károly: Az evangéliumnak nyilvánosság igénye van. Jézus Krisztus arra hívott bennünket, hogy: menjetek el és tegyetek tanítványokká minden népeket… Ez meghirdetés nélkül lehetetlen. A 21. század megengedi, hogy a háztetőkről, a kamerákkal is továbbadjuk a jó hírt. Köszönjük a televíziónak, hogy felületet ad arra, hogy mi is szócső lehetünk az Ige hirdetésében. Különleges az, hogy ebben a városban arra is van lehetőségünk, hogy mindenki a saját felekezetének a tanítását, hagyományait mutathatja be, hogy akik nem tudnak jelen lenni a közösségeinkben, azok számára is ismertté váljanak a tanítások.

Palánki Ferenc: Isten igéje hatékony, életformáló erő. Minden eszközt meg kell ragadni, hogy ez az üzenet eljusson minél több emberhez. Az Erőnk Forrása műsor lehetőséget ad arra, hogy ha fizikailag nem is lépünk be valakinek az életébe, a lakásába, mégis eljusson hozzá Isten igéje, hogy rádöbbenjen akár a televízión keresztül, Isten szólni akar hozzá, az életét jobbá akarja tenni. Nagy dolog ez! 5. éve szolgálok Debrecenben, és hálás vagyok az itt megtapasztalt felekezeti egységért, valamint azért a szeretetközösségért, amellyel a stúdióban találkoztam. Meggyőződésem, hogy ahogyan egymásra figyelünk és egymást szeretjük, a szerető Istenről teszünk tanúságot, amely a televízión keresztül is megtapasztalható.

 

Bereczki Lajos: Az evangélium hirdetésének a legalapvetőbb formája a személytől–személyig ható bizonyságtétel, amely nem függ a társadalmi, politikai, gazdasági helyzettől. Megtapasztaltam, hogy a technikai újítások alkalmazása a hitéletben megsokszorozza azok számát, akikhez eljuthat az üzenet, ennek köszönhetően ezt a műsort közel 80 ezer ember követi figyelemmel hétről-hétre Debrecenben és környékén. Hogyan juthatnánk el ennyi emberhez hetente a templomainkban, gyülekezeti házainkban? Ez Istennek egy csodálatos segítsége, hogy ezen a felületen keresztül meghallják üzenetünket a nem hívők és a keresők is. Ennek gyümölcseként a személyes kapcsolatok kialakulását is megtapasztaltam, hiszen a stúdióbeszélgetések után nagyon sokan megszólítottak már segítséget kérve.

Asztalos Richárd: Az egyházaknak ez a fajta megjelenése egyfajta áldáskínálás, vagy éppen a hálaadásra való felhívás. Vízkereszt után vagyunk, amikor az Úr megjelenését (epifánia) ünnepeljük, emlékezve keresztségünkre, amely egyetemes szentség, így ebben is egyek lehetünk a történelmi felekezetekkel.
Fiatal lelkészként részt veszek a Szólj be a papnak rendezvénysorozatban is, amely szintén a templom falain kívül evangelizál. Az Erőnk Forrása műsor is e falakon kívül történik, mégis, amikor a stúdióba érkezem, olyan érzésem van, mintha egy templomba lépnék be. Ott egy szeretetközösség vár, akik – mint a katolikus templomban a ministránsok, akolitusok az oltár körüli szolgálatukkal – részt vesznek a forgatáson, az Ige hirdetésében. Van, hogy a mi templomunkban találkozunk egy-egy forgatáson. Így fogalmazódott meg bennem az, hogy ahol ez a szeretetközösség összejön, és Isten országának építésében együtt munkálkodik, az a hely sajátos templommá válik.

Horovitz Tamás: A zsidó közösségeknek unikálisabb ez a műsor, mint a keresztényeknek. Az elmúlt időszakban gyakran érte kritika a közösségünket arra vonatkozóan, hogy nem vagyunk elég nyitottak, nem mutatjuk be a vallásunkat. Ezen változtattunk az elmúlt időszakban, ünnepeinkkel, hagyományainkkal kimegyünk az utcára, részt veszünk a városi kezdeményezésekben és a városi televízió is részt vesz a mi eseményeink közvetítésében. Azt gondolom, nagy segítségünkre vannak ezek a médiaesemények. A Debreceni Zsidó Hitközség a hagyományok, a tradíció útján jár, amelyeket megtartunk, ugyanakkor vállaljuk a nyilvánosságot, nyitottságot is.

A beszélgetés továbbfolytatódott érdekes kérdésekre válaszolva, amely megtekinthető az Erőnk Forrása ünnepi adásában.

Az ünnepi forgatáson közreműködött a Lautitia Kóruscsalád.

 

VEZETŐ HÍREK
Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán

Stefano Parenti professzor volt a vendégünk

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek világnapjára
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
20 éves az Erőnk forrása
VEZETŐ HÍREK
Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán

Stefano Parenti professzor volt a vendégünk

Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek világnapjára
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán
Kutatók éjszakája a Szent Atanáz Főiskolán
 
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül
Idén is lesz 72 óra kompromisszum nélkül
 
Idén már hatéves az angliai magyar görögkatolikus köz...
Idén már hatéves az angliai magyar görögkatolikus köz...
 
Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek vilá...
Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek vilá...
 
Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
Stefano Parenti professzor volt a vendégünk
 
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...
Lítiás nagy vecsernye a budaörsi görögkatolikus templom...