Helyek a Krisztussal és egymással való találkozásra - közösségi házakat szenteltek Hajdúdorogon

Helyek a Krisztussal és egymással való találkozásra - közösségi házakat szenteltek Hajdúdorogon

2022-12-02 13:43:49
Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye
Szociális
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Közösségi házakat alakított ki a hajdúdorogi önkormányzat és a Hajdúdorogi Főegyházmegye a hajdúdorogi szegregált területeken. Az épületeket Fülöp metropolita atya áldotta meg.

Éppen négy évvel ezelőtt alakult ki egy kis üde színfolt a hajdúdorogi roma telepen: az Istenszülőt ábrázoló úti ikonnal és gyümölcskerttel gazdagodott a Balogh Sándor utca. E területen „nőtt ki” ez év végére egy mintegy 40 négyzetméternyi közösségi tér, ami mellé férfi és női mosdó valamint zuhanyzást és mosást lehetővé tevő helyiségek is létesültek. A Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Hajdúdorogi Görögkatolikus Parókia kiemelten fontosnak tartja a szegregátumban élők közösségi és hitéletének előmozdítását. Ennek érdekében Magyarország Kormánya és a Sója Miklós Nyitott Ház Szövetség támogatásával történt meg a fejlesztés 27 millió forintból.

A szövetség támogatásának köszönhetően közösségi és hitéleti programokat is szerveztek valamint négy éven keresztül szociális földprogram valósult meg a telepen.

A debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium diákjai pedig társadalmi felelősségvállalási programja révén látogatták a telepen élőket, melynek meg is lett az eredménye: egy fiatal hölgy, Farkas Ramóna 2022 szeptemberében a Debreceni Egyetem hallgatója lett. Tőle volt hallható az ünnepség elején a Szeretethimnusz, majd Fülöp metropolita atya kérte Isten áldását a közösségi ház eredményes működésére.

Épületek megáldásakor Zakeus története hangzik el, s ennek kapcsán kezdte elmélkedését Fülöp metropolita azzal, hogy gondolkozzunk el azon: vajon kik az egyház tagjai? A válasz nem is olyan könnyű, hiszen Krisztus másképpen tekint az emberre, első sorban nem a „klubtagok” vagy a „naplóba bejegyzettek” tartoznak hozzá.

Ha megkérdezték volna a krisztus korabelieket, hogy ez a Zakeus a Mesterhez tartozik -e, egyértelmű lett volna a válasz: nem! Az egyik legbűnösebb, másokat kihasználó zsidó ember volt ő, ám valami mégis ott volt a szívében, mert amikor meghallotta, hogy a közelében jár Jézus, mindenképpen látni akarta, valami vonzotta hozzá. Felmászott a fára, onnan próbálta meglátni Jézust, aki észre is vette ezt a gyarló embert.

„Zakeus gyere le” – szólította nevén azt a valakit, aki „nem tartozott a csapatba”, Krisztus követői közé, ennek ellenére Jézus észrevette, hogy valami ’megmoccant’ a szívében.  – Ez az apró mozzanat elég volt Jézusnak, ahhoz, hogy szállást kérjen tőle, majd megáldotta, megszentelte Zakeust, akinek meg is változott az élete, helyre akarta hozni azt a sok rosszat, amit korábban tett – világított rá metropolita atya. S hozzátette: nekünk is, keresztényeknek, híveknek, papoknak Jézusnak ezzel a tekintetével kell körbenéznünk s észre kell vennünk az elbújó, távolra került embereket, a bűnöseket, akik „nem tartoznak a csapatba”, nem követik a szabályokat, az előírásokat, de a tekintetekben meg kell látni, hogy a szívükben valami megmozdult. Nevükön kell őket szólítani, mert akit nevén szólítanak, annak máris megnyílik a szíve. Az Isten ismeri ezeket az embereket, s ha hiteles Krisztuskövetők vagyunk, akkor nekünk is ismernünk kell őket.

Fülöp metropolita atya köszönetet mondott azoknak a szakembereknek valamint Budai János diakónus atyának és Dalanics Zoltán parókus atyának, hogy Krisztus tekintetét, szeretetét el tudják hozni a „távol lévőknek, a csapatba nem tartozóknak”, akiknek ha szívük vágyik Krisztusra, akkor nekünk mindent meg kell tennünk, hogy oda is találjanak és Jézus beköltözzön a házukba.

A főpásztor végezetül elmondta: nem lakóhely, hanem a találkozás helye lesz a most megáldott épület, ahol a környéken élők tudnak egymással és Jézussal találkozni, az Istenszülő tekintete előtt.

A Petőfi Sándor utcában is közösségi teret szenteltek, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat koordinálásával, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében jött létre találkozási pont, 112 millió forint támogatással. Itt kondapark és játszótér is található.

Az ünnepségen Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke is jelen volt, aki hangsúlyozta, Hajdú-Bihar megye a program keretében 4 és fél milliárd forint támogatást kapott az ilyen típusú fejlesztésekre az elmúlt időszakban, ami a többi megyéhez képest kiemelkedő.

Horváth Zoltán polgármester köszöntőjében azt emelte ki, hogy a városrehabilitációs pályázat a szegregátumokban élőnek és minden hajdúdorogi embernek segíti a mindennapjait, közvetlen vagy közvetett módon. A legfontosabb üzenet, valamint az önkormányzat és a görögkatolikus egyház közös célja, hogy a fejlesztéssel elfogadóbbá váljék a társadalom, amihez az első lépést most megtette az önkormányzat.

Sztojka Attila kormánybiztos is részt vett az eseményen, aki szerint nagy szükség volt ezekre a közösségi terekre és kiemelte, hogy egy erős nemzet csak akkor tud fennmaradni, ha úgy tekint a helyi közösségekre, mint összetartóerőre.  – A görögkatolikus egyház egyértelműen mutatja meg, hogy nemcsak a lelki épüléshez járulhat hozzá, hanem sok esetben a helyi társadalom és a nemzet gyarapodásához is – hangsúlyozta. A politikus szerint Magyarország mindig akkor volt sikeres, amikor hittel teli intézkedéseket tett meg, egy erős nemzet pedig csak akkor tud fennmaradni, ha úgy tekint a helyi közösségre, mint összetartóerőre. – Ezek az életterek arra adnak lehetőséget, hogy egymás felé forduljunk, mert a keresztény gondolkodás ott kezdődik, amikor azt mondjuk: az erő a közösségben van.

Dr. Tiba István országgyűlési képviselő szintén jelen volt a szenteléseken. Ő beszédében úgy fogalmazott, a helyes út az, amikor a rosszabb, méltatlan körülmények között élő embereket megpróbáljuk behozni olyan helyre, ahol élhető színvonal biztosított a számukra.

Az önkormányzat a Petőfi Sándor utcai telken lévő két épület egyikéből közösségi-szociális épületet, míg a másikból lakóépületet alakított ki. A telekhatáron lévő épületből bérlakás létesült felújítással, átalakítással, valamint egy többfunkciós helyiség készült, mely közösségi helyiségként (oktatási, nevelési, szocializációs funkciókkal) működhet a jövőben.

A másik épületben az átalakítást követően szociális funkciók kaptak helyet, fürdési és mosási lehetőséggel, mely a komfort nélküli lakókörnyezetben nagy segítség a rászorulóknak

VEZETŐ HÍREK
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök szentelésén

Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét

Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghosszabbított jelentkezéssel!
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök szentelésén

Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét

Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghosszabbított jelentkezéssel!
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök ...
Fülöp metropolita köszöntője Tódor munkácsi püspök ...
 
Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét
Fölszentelték a Munkácsi Egyházmegye új püspökét
 
Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghoss...
Organikus pedagógia a hittudományi főiskolánkon: meghoss...
 
Isten a jókedvű adakozót szereti
Isten a jókedvű adakozót szereti
 
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
Hétfőtől rövidített nyitvatartásra kell számítani a ...
 
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor
Aki szeret, az énekel - ilyen volt a Liturgikusének-tábor