Hogyan böjtöljünk?

Hogyan böjtöljünk?

2019-03-03 10:13:08
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Böjt
imádság
Húsvét
A böjt elsősorban lelki cselekedet, elsősorban imádság. Ezért a böjtben nem csak kevesebbet eszünk, hanem többet is imádkozunk. Az egyház számtalan böjti sajátságokkal gazdagított szertartást kínál nekünk. Legtöbbet azzal tehetünk, ha ezeken részt veszünk, ha ezekhez igazodunk.

Amelyik templomunkban már van mindennapi vecsernye, ott meglepődve fogjuk látni, hogy a böjti vecsernyék milyen különleges imádságokkal bővülnek, természetesen sok leborulással kísérve. Vannak olyan templomok, elsősorban a székesegyházak, ahol reggelenként böjti utrenyén is részt vehetünk. A világháló pedig arra is lehetőséget ad, hogy ha valaki nem is tud elmenni, azért az otthoni készülékén keresztül mégis lélekben odaröpülhet, lélekben ő is jelen lehet ezeken a reggeli szertartásokon. Ide és ide kattintva érhetők el az élő közvetítések.  

Természetesen mindezeken felül saját többlet imádságaink is lehetnek. Könnyen követhető – bár nem is olyan könnyen teljesíthető! – hogy a szent negyven nap mindegyikén elmondunk néhány zsoltárt úgy, hogy a végére a teljes Zsoltároskönyvet végigimádkozzuk. Ennek megkönnyítése érdekében egy kis táblázatot mellékelünk, amely segít a 150 zsoltárt a böjti napokra felosztani, de a honlapunkon nap nap után folyamatosan is követhető az aznapi zsoltáradag. (1. zsoltárbeosztás)

Két másik segítséget is közlünk, amely az étkezések rendjében segít eligazítani. Az egyik azt az eszményt jeleníti meg, melyet az ember csak minden mást félretéve tud megvalósítani, a böjti napjait teljesen az imádsághoz igazítani. Keleti egyházunk jobban szereti elénk állítani a csúcsot, a maximumot. Alig van ember, aki ezt tudja teljesíteni, még akár a szerzetesek között is, de azért jó látni, hogy mit is lehetne tenni, lelkesítő a tudat, hogy azért van, aki mégis képes akár ezt is elérni. Ettől mi ugyan messze vagyunk, de ez a távolság nem elszomorít, hanem inkább serkent a lehetőségek kihasználására. Általában legjobb, ha a lelkiatyánkkal egyeztetünk arról, hogy mit vállalhatunk a böjtben. Nem szabad túlzásokba sem esni, mert annak több területen is káros következményei lehetnek. (A keleti egyház szigorú böjti rendje)

A másik leírás a magyar görögkatolikus egyházunk rendjét ismerteti. Ez már jóval barátságosabb, de ezt se tekintsük úgy, hogy ha pontosan betartottuk, akkor mindent megtettünk. Ennél is lehet többet és kevesebbet teljesíteni. A cél az imádság, az imádságon keresztül Krisztushoz közelebb jutni. Ennek segítő eszköze a böjt és mindaz, amit a böjti idő kínál. (A görögkatolikus egyház böjti fegyelme)

Egy idős néni azt mondta. Régen a böjt előtt kihirdette a tisztelendő úr, hogy húsvétig minden nap 3 miatyánkkal és három üdvözléggyel többet kell mondani és még egy imát kell hozzátenni: A te oltalmad alá sietünk… „Ezt ma már mindenki tudja, azért nem hirdetik ki a templomban?” Hát, nem biztos, hogy mindenki tudja, ezért ezt a lehetőséget is közzétesszük ezen a fórumon.

Papp Miklós atya gyakorlati edzésre hív mindenkit, melyek nem pótolják gyönyörűséges szertartásainkat és böjtölésünket, inkább szeretne valamit az edzéssel rögzíteni bennünk. Aki igényesen belevág, annak nem fog "elröpülni" a nagyböjt, hanem ezzel is gazdagodik belső pászkás kosara. Első hétre vonatkozó tanácsokért ide, másodikra ide, a hamradikra vonatkozókért idea negyedik hetiért ide, ötödikért ide hatodikért pedig ide kattintsanak. 

Számos egyéb módon készíthetjük a lelkünket a szent eseményekre. Most még egy igen gazdag lehetőséget is fölkínálunk. Baán István atya gondozásában évekkel ezelőtt megjelent A szent öregek könyve. A sivatagban élő szerzetes atyák mondásainak gyűjteményéről van szó, amelyet szintén az idei nagyböjt első napjától kezdve naponként közreadunk. (A főoldal aljára görgetve lehet megtalálni) Jóval több mint negyven ilyen mondást találunk a könyvben, ezért Húsvétkor nem fogjuk abbahagyni a mondások, kisebb történetek sorát, a böjti idő csupán elindítása lesz egy folyamatos töltekezési lehetőségnek. Vigyázat, némelyik történet nem könnyen, nem első olvasásra érthető. Érdemes rajtuk elgondolkodni, hosszabban elmélkedni s hagyni, hogy a szerzetesek lelkületének egészét szívhassuk magunkba ezen igen ősi üzeneteken keresztül.

 

VEZETŐ HÍREK
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldozataira emlékeznek

Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Nyíracsádon

Újra vár a Teológia Bár!
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
Zsoltárbeosztás a 40 napra
 
Szigorú böjt, Kanyó Árpád írása nyomán
 
A görögkatolikus egyház böjti fegyelme
 
Mi atyánk, Üdvözlégy, A te oltalmad alá
VEZETŐ HÍREK
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldozataira emlékeznek

Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Nyíracsádon

Újra vár a Teológia Bár!
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Ny...
Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Ny...
 
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldo...
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldo...
 
Keleti teológia, bizánci lelkiség: a Közel-keleti keresz...
Keleti teológia, bizánci lelkiség: a Közel-keleti keresz...
 
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
 
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
 
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...