A koliba, ez a hagyományos böjti eledel főtt búzából és különböző édes gyümölcsökből – datolya, füge, mazsola, aszalt szilva és sárbarack, méz, lekvár – hozzáadásával készül. Már az V. században a szerzetesek eledele volt, főleg azoké, akik még kenyeret sem voltak hajlandóak enni. Ugyanakkor fogyasztása a világi híveknek is ajánlott volt, főként a nagyböjt első hetében.
Hogyan készül?
Hozzávalók:
1 kg búza
40 dkg cukor
40 dkg dió
Ízlés szerint:
2 kanál kakaó
mazsola
datolya
füge
dió
kesudió
amerikai mogyoró
aszalt gyümölcsök
Elkészítés
A búzát alaposan megmossuk, majd vízben megfőzzük. Ha megfőtt, botmixerrel eldolgozzuk, de nem teljesen simára. Hozzáadjuk a cukrot, a diót, a mazsolát, datolyát, fügét, diót, kesudiót, amerikai mogyorót és az egyéb aszalt gyümölcsöket. Egy edénybe tesszük, amiben a tetejét lesimítjuk, majd kekszmorzsával meghintjük, erre jön a kakaó réteg. Áldás előtt egy gyertyát is szúrhatunk bele.