Hordozzátok egymás keresztjét! - a Missziós kereszt Nyíracsádon

Hordozzátok egymás keresztjét! - a Missziós kereszt Nyíracsádon

2019-09-26 11:16:35
Szerző: és fotó: Kedvesné Zilahi Enikő
Hajdúdorogi Főegyházmegye
NEK
IEC2020
Érseki liturgiával fejezhették ki hódolatukat és tiszteletüket a hívek és a látogatók a három napig Nyíracsádon tartózkodó Missziós Kereszt előtt.

Békesség, nyugalom, áhítat, hódolat és tisztelet. Ezek a szavak juthattak eszébe mindazoknak, akik felnéztek a nyíracsádi görögkatolikus templomban felállított Missziós Keresztre. Ozsvári Csaba ötvösművész több mint három méteres, tölgyfából készült, bronz borításokkal díszített alkotása szeptember 24-én délután érkezett Nyíradonyból Nyíracsádra. A kereszt felállítását követően délután öt órakor nyitották meg a templomot a hívek előtt, akik sorra jöttek, hogy gyertyát gyújtsanak, majd rövid imával fejezzék ki hódolatukat a jövő évi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma előtt, mely 26 szent ereklyéjét, és Krisztus keresztfájának egy piciny darabját is tartalmazza. 

A kereszt megérkezésének délutánján Tóth Elek parókus atya köszöntötte a híveket, és mondott rövid ismertetőt a jövő évben Magyarországon megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról, és annak jelképéről, a Missziós Keresztről, majd a Sási Péter nyírábrányi parókus által tartott vecsernyén vehettek részt a hívek. Este Eiben Tamás római katolikus plébánia kormányzó tartott misét és Rózsafüzér ájtatosságot, a kis esti zsolozsmát Tatai Zoltán görögkatolikus segédlelkész vezette. Egész éjjel nyitva volt a templom a hívek előtt, akik bármikor betérhettek, és megállhattak néhány percre a Missziós Kereszt előtt. 

A szeretetet és csodálatot sugárzó szimbólum Nyíracsádon tartózkodásának három napján nemcsak a hívek, de a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola valamennyi tanára és diákja, de még az Akácliget Óvoda kis lakói is eljutottak a templomba, hogy kifejezhessék hódolatukat a kereszt előtt. Szeptember 25-én a kora délelőtti órákban jöttek az óvodások, majd az első és második évfolyam tanulói, akiknek Tóth Elek atya életkoruknak megfelelő közelségbe hozta a golgotai kereszt történetét, majd beszélt a gyerekeknek magáról a Missziós Keresztről is. 

Érseki Szent Liturgia 

Délelőtt tíz óráig folyamatosan jöttek a helyi és a szomszéd községekből érkező hívek, s járultak a kereszt elé. Ki főhajtással, ki imával, ki térdre borulva, de mindenki Krisztus felé nyitott szívvel fejezte ki tiszteletét a missziós szimbólum előtt. Délelőtt tíz órára teljesen megtelt a templom, ahol először Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya köszöntötte a híveket, majd a következőket mondta: - A mai napon e mellé a csodálatos Missziós Kereszt mellé egy másik keresztet is hoztam Nyíracsádra. Nem nehéz terhet jelenő kereszt ez, mint inkább örömhír – szólt érsek atya, aki munkája elismeréseképpen mellkeresztet adományozott Tóth Elek nyíracsádi parókus atyának a helyi egyházközségben, valamint országos hitoktatói koordinátorként végzett munkájáért. 

Hordozzátok egymás terhét! 

Az evangéliumi szakasz felolvasását követően érsek atya prédikációjának elején utalt Szent Pál apostol a galatákhoz írt levelének tanítására: „Hordozzátok egymás terhét!”. (Ez a mondat sokak számára lehet ismerős, hiszen a görögkatolikus kispapok által már több mint húsz éve megszervezett Szent Damján-tábornak a mottója. Itt egy héten át gondoskodik több száz önkéntes fogyatékkal élőkről – a szerk.)   

– Krisztus volt az első, aki magára vette mások terhét, a bűn következményét, a keresztet. Arra kért bennünket, hogy ha ő hordozza a mi keresztünket, akkor mi is hordozzuk egymás keresztjét, mert csak így lehet teljes az életünk. A kereszt hordozásában egyedül gyöngék lennénk, ezért segít nekünk az egyház – fogalmazott érsek atya, aki arról is beszélt a híveknek, hogy Krisztus előtt szégyenfa volt a kereszt, de Jézus Krisztus óta dicsőséges jelképpé lett, amitől nem félni kell, hanem föltekinteni rá, leborulni és hódolni előtte. A hódolat nem a fának szól, hanem magának Jézus Krisztusnak. Érsek atya a következő szavakkal folytatta a prédikációt: - Ha mindezt megértjük, akkor fölismerjük, hogy a kereszt, ami annyira nehéz és annyira fáj, teljesen átalakul, mert megtaláljuk benne Krisztust. Ha megértjük Krisztus keresztjének üzenetét, akkor megértjük a magunk keresztjét, ami Jézushoz köt. Akkor lesz természetes, hogy hordozzuk mások keresztjét is. Ebben segít nekünk az egyház, és ebben erősít meg bennünket a Missziós Kereszt is – fogalmazott érsek atya. 

Pedagógusok ismertették a kereszt szentjeinek életét 

A nap délutánján és estéjén a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola tanárai három részletben ismertették a templomba látogató híveknek és a folyamatosan, csoportosan érkező gyermekeknek a Missziós Kereszt szentjeinek életét, a nyíracsádi népdalkör pedig énekelt imádsággal fejezte ki hódolatát a kereszt előtt.

A vecsernyén Troszt Máté prédikált, majd a Tóth Elek parókus atya és Tatai Zoltán segédlelkész által vezetett csütörtök reggeli parakliszt követően Tarapcsák János nyírmártonfalvi parókus Szent Liturgia keretében búcsúzott a kereszttől, mely három napig volt Nyíracsád görögkatolikus templomában.

 

VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Elhunyt Puskás László
Elhunyt Puskás László
 
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
 
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
 
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
 
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
 
Újra egy közös úton - Betlehembe
Újra egy közös úton - Betlehembe