Húsvét Kárpátalján

Húsvét Kárpátalján

2022-04-25 12:11:04
Szerző: szon.hu
Kocsis Fülöp érsek
Határontúl
Húsvét
Hierotheosz Egyesület
A feltámadás ünnepét igyekeztek átélhetőbbé tenni a Kárpátalján lévő menekültek körében az adományozók.

Ismét nagyszabású segélyakcióval lépett a tettek mezejére az – orosz-ukrán háború ártatlan elszenvedőit segítve – néhány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet. A kimagasló intézményi összefogásban a Hierotheosz Egyesület és az általa működtetett  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH), a Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Önkormányzat és az Agrárjövő Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Egyesület vett részt. 

Az akció értékét és eredményességét az is kiemeli, hogy mindössze két hét állt rendelkezésre az ötlettől a megvalósításig, mégis sikerült a Kárpátalján menedékre találók Julián naptár szerinti húsvétját ünnepélyesebbé tenni.

A segélyakciókban résztvevők tájékoztatást kaptak arról, hogy az ungvári székhelyű Kárpátalja Megyei Tanács 1500 kalácsot süt, úgy gondolták, hogy mellé némi sonka is elkelne. A debreceni Hajdúhús 2000 Kft. jóvoltából, akik jutányos áron összekészítették a csomagokat, sikerült 1500 kötözött sonkát felajánlani, és a húsipari cég a rakomány kijuttatásról is gondoskodott.

– Valamennyien békét szeretnénk, együtt érzünk a háború elszenvedőivel, és ezért sem merülhetett fel, hogy ne segítsünk. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökével Seszták Oszkárral közösen, személyesen juttattuk el az adományt nagyszombaton Ungvárra – mondta el lapunknak Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára. – Így igyekeztünk szebbé tenni a menekültszálláson, Ungváron lévő ukrajnai belső menekültek húsvétját ezzel az ajándékkal. Odaát bennünket a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, Volodimir Csubirko fogadott, ugyanakkor végig velünk volt Bacskai József ungvári magyar főkonzul is. Az adományokat Nagyszombat délutánján Fülöp metropolita atya és Luscsák Nílus püspök atya, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye apostoli adminisztrátora szentelték meg, ezt követően vittük el, és osztottuk szét a menekültek között.

– Megrendítő volt ez a nap, azon belül is, hogy Magyarország a történelmének eddigi legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, és segít immár két hónapja, hiszen Nagyszombaton volt a háború 59. napja. A magyar nép tettének jelentőségét azok a gondolatok is jól igazolják, amelyeket Ferenc pápa fogalmazott meg – elismerve a hősies helytállást –, amikor csütörtökön fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt. „Ezt a domborművet én magam választottam Önnek a Vatikán műhelyéből. Szent Mártont ábrázolja, aki egyébként magyar ember. Jó, tudom, Pannónia római provincia volt, de mégis, ti Szent Márton népe vagytok. Ez a kettévágott és a szegény vállára terített köntös pedig az a szolgálat, amelyet értük tesztek. Az a szegény pedig azt a félmillió menekültet jelenti, akiket most befogadtatok.” – hallhattuk, amikor az ajándékát a Szentatya átadta. Mi pedig a magunk szerény eszközével és keresztényi gesztusával szerettük volna szebbé tenni Krisztus halálának, és feltámadásnak, vagyis a megváltásnak az ünnepét mindazok számára, aki az év elején még nagyon nem így tervezték az ünnepüket. Ezeket a napokat mindenki családi körben, szerettei körében tudja méltósággal megélni, ami ezeknek az embereknek most nem adatott meg, hiszen menekültszállásokon, nehéz körülmények között, sokszor családjuktól távol kell megélniük az ünnepet.

– Nagy megerősítés volt mindenki számára Fülöp metropolita atya jelenléte is, aki ezzel vállalt szolidaritást és tett tanúbizonyságot a béke mellett. A menekültszálláson úgy fogalmazott, hogy nem csak az ételeket áldja meg, hanem elsősorban mindazokat, akik ezeket az ételeket elfogyasztják. Több mint 30, Ungváron kialakított menekültszállásra jutott az adományból, köszönet érte a felajánlónak, de ugyanígy köszönet illeti a konzulátus és a hatóságok segítségét is, akik lehetővé tették a szállítmány zavartalan áthaladást a határon. – mondta el az egyesület főtitkára.

Tegnap sikerült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökét, Seszták Oszkárt is elérnünk telefonon, aki annyit tett hozzá az elmondottakhoz, hogy egy ifjúsági központban és egy iskolai tornateremben kialakított menekültszállást látogattak meg személyesen. – Tudjuk, milyen egy tömegszállás, nem szívesen ecsetelném. Nagyon elszomorító emberi tragédiákkal és élethelyzetekkel szembesültünk ismét, amelyek minden jóérzésű embert együttérzésre sarkallnak, ezért is tartottunk fontosnak az adományozási akciót. Beszéltem például egy asszonnyal, aki március 12 óta ott van ott, Kijev mellől menekült el a családjával. Tegnaptól az ünnepekre kijárási tilalmat rendeltek el, és a nap folyamán légiriadót is tartottak, de Kárpátalját eddig nem érintette támadás, és valószínűleg nem is fogja, ez a riasztás inkább figyelemkeltésül szolgált. Az ünnepség igen meghitt volt, gyanítom, hogy sokaknak ez a szertartás jelentette az ünnep megélésének egyedüli lehetőségét – adta tudtuk az elnök, elmondva azt is, hogy egész nap kinn tartózkodtak, az ottaniakkal és a helyi partnerekkel töltve el a napot. 

– A jövő héten, szerdán a regionális és helyi képviselők Európai Uniós plenáris közgyűlésén veszek részt, ahol felszólalási lehetőséget kaptam. Igyekszem ott is felhívni az európai döntéshozók figyelmét erre a helyzetre. El kívánom mondani, hogy nem is fegyverekre, mint inkább nagyobb fokú humanitárius odafigyelésre és megoldásokra van szükség, tekintette a mostani fennálló helyzetre, ami aligha fog napok vagy hetek múltán megoldódni – fogalmazott, majd hozzátette: – Az Európai Unió több száz milliós fegyverszállítmányról döntött nemrég, de legalább ugyanilyen mértékű humanitárius segítségre is szükség lenne. Egyesek szerint a belső menekültek érkezése után Ungvár lakossága csaknem megduplázódott. Ha jók a becslések – leszámítva azokat, akik saját maguk tudtak szállodai elhelyezést vagy albérletet szerezni – Ungváron 90 ezer belső menekült lehet e pillanatban. 

VEZETŐ HÍREK
Szinaxárion, nagyböjt ötödik vasárnapja

Szinaxárion, nagyböjt ötödik szombatja

Március 25: a legszentebb Istenszülő örömhírvétele
 
AKTUÁLIS
Pedagógusok számára szerveznek lelkigyakorlatot Sajópálfalán
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
Fülöp metropolita atya megáldja a húsvéti eledeleket
VEZETŐ HÍREK
Szinaxárion, nagyböjt ötödik vasárnapja

Szinaxárion, nagyböjt ötödik szombatja

Március 25: a legszentebb Istenszülő örömhírvétele
 
AKTUÁLIS
Pedagógusok számára szerveznek lelkigyakorlatot Sajópálfalán
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Pedagógusok számára szerveznek lelkigyakorlatot Sajópál...
Pedagógusok számára szerveznek lelkigyakorlatot Sajópál...
 
Szinaxárion, nagyböjt ötödik vasárnapja
Szinaxárion, nagyböjt ötödik vasárnapja
 
Március 25: a legszentebb Istenszülő örömhírvétele
Március 25: a legszentebb Istenszülő örömhírvétele
 
Szinaxárion, nagyböjt ötödik szombatja
Szinaxárion, nagyböjt ötödik szombatja
 
Előszenteltek Liturgiája Fülöp metropolitával
Előszenteltek Liturgiája Fülöp metropolitával
 
Máriapócs testvérvárosa lett Beit Jala palesztin, többs...
Máriapócs testvérvárosa lett Beit Jala palesztin, többs...