Játszva tanulni érdemes - Élménypedagógia képzés hitoktatóknak

Játszva tanulni érdemes - Élménypedagógia képzés hitoktatóknak

2022-11-28 09:07:57
Szerző: H. Varga Eszter-Hekler Melinda, fotó: Schön Sára / Hajdúdorogi Főegyházmegye
Képzés
Budapest
Debrecen
Civil katekétáknak és hitoktatással is foglalkozó papoknak tartottak - élménypedagógia továbbképzést a Metropóliai Hivatalban, Debrecenben. A résztvevők három napon át játékos formában ismerkedhettek meg új tanítási, tudásátadási módszerekkel.

Bányai Sándor és trénertársa, Sárközi Andrea a Kalandok és Álmok szakmai műhely által kifejlesztett bibliai élménypedagógiát hozták el múlt héten Debrecenbe. A pedagógusok számára akkreditált képzés három napja alatt a jelen lévő hitoktatók maguk is az élménypedagógia módszerének segítségével – cselekvés útján, tapasztalatszerzéssel, élmények megélésével – sajátították el a tudást. 

Bányai Sándor elmondta, a képzés ötletét saját gyermekeinek köszönheti, akik néha kedvetlenül mentek istentiszteletre, mert nem tartották elég érdekesnek, izgalmasnak azt.

„A gyereknek akkor lesz érdekes egy óra, ha a benne lévő feladat nem a szigorúság, hanem a játékos tanulás az eszköze. Az élménypedagógiát alkalmazva nem az általam tudott ismereteket adom át másnak, hanem teremtek egy helyzetet, amivel ő maga ismereteket szerezhet. Nem az én tudásomat szerzi majd meg, hanem lehetővé teszem, hogy tapasztalatokat szerezzen és úgy strukturálom a gyakorlatokat, hogy a végén neki kelljen kimondani, amit át- és megélt. Ebből az is következik, hogy lehet, teljesen mást tanult mondjuk egy bibliai történetből, mint amit mi szántunk volna neki, de az egyéni útját járja, ami a lehető legértékesebb. – foglalta össze képzésük velejét a tréner. 

Az interaktív órákon a gyerekek olyan tanulságokat vonhatnak le, amik fejlesztik a szociális kompetenciáikat azzal a céllal, amik a mindennapi együttélést, a mindennapi életet segítik. Fejlődik a kommunikáció, az együttműködési képesség, a felelősségvállalás, a siker más értelmet nyer és kudarckezelés továbbá más szociális kompetenciák tekintetében is nagy előrelépés következhet be. Közben ebből maga az egyházközség is profitál, hiszen nem elég a hitben fejlődni, a közösség tagjainak egymáshoz való viszonyukban is fejlődniük kell, a személyes és szociális kompetenciákról nem is beszélve. 

Bányai Sándor és Sárközi Andrea nagyon büszkék rá, hogy a görögkatolikus egyháztól megkapták ezt a felkérést, ráadásul ilyen nagy létszámú (Debrecenben az első tanfolyamon huszonhat hitoktató vett részt) csoportokkal dolgozhattak. 

Sivadó Miklós atya, a debreceni Szent Efrém Általános Iskola lelki igazgatója és hitoktatója huszonhat évnyi hitoktatói munkával a háta mögött vett részt a képzésen, ahol nagy örömére ő maga is megélte a módszer lényegét, és több új játék és ötlet is elkíséri majd haza.  

„Papként, hitoktatóként mindig is szeretnénk a hittanórát vagy a prédikációt olyan élményszerűvé, megfoghatóvá tenni, hogy személyességet tapasztaljon meg az, aki hallgat minket, akit tanítunk. Minél komplexebb tapasztalatot sikerül szerezniük a gyerekeknek, de ez a felnőttekre is ugyanúgy igaz, annál könnyebben kapcsolódhat be az életük egy adott pontján egy-egy bibliai történés aktuális élmény vagy tapasztalat révén.” 

Miklós atya szerint a mai világban, ahol a gyerekek többsége az interaktív dimenziókba süllyedve elszakad a konkrét fizikai valóságtól, az élménypedagógia módszerével könnyebben visszahívható, aktivizálható lesz, és így lehet igazán megtapasztaltatni velük a közösség, az együttműködés, a közös élmények erejét.  

Koroknai Gabriella Dunaújvárosból érkezett Debrecenbe, hogy huszonegy évnyi hitoktatói tapasztalatai mellé friss élményeket, motivációkat szerezzen a három különböző óvodában és hat iskolában történő tanításhoz, neveléshez.

Ahogy fogalmaz, számára a sokadik tanévben is fontos a megújulás, és az elmúlt években már ő is a saját bőrén tapasztalta, hogy a gyerekeket ma bizony máshogy kell megfogni, mint régebben. „Együtt kell velük csinálni mindent, nehezebb a figyelmüket megragadni manapság, nem működik az, ami régen, hogy kioszt az ember egy feladatlapot, vagy megkéri őket, hogy figyeljenek a kivetítőre.”

Mindenkinek szívből ajánlja ezt a továbbképzést, mert nagyon hasznos műhelybeszélgetésekben is részt lehet venni, a két előadó pedig nemcsak leadja az anyagot, hanem a módszerhez híven a résztvevőket is bevonva, formálva, lelkesítve ad. 

Gabriella ahhoz is erőt kapott ezen a három napon, hogy jobban bízzon magában, mert bizony – ahogy mondja – nem könnyű a hitoktatók élete, hiszen az ő munkájuk gyümölcse sokszor nem olyan látványos, inkább csak évekkel később látszik, amikor egy régi tanítvány esetleg az ő segítségüket kéri egy nehéz élethelyzetben. 

Bányai Sándor tréner elárulta, hogy a képzés három napja nem a pihenésről szólt, a résztvevők kemény szellemi és lelki munkán vannak túl, ahol ki kellett mozdulniuk komfortzónájukból. Nem könnyű feladat ideális esetben gyermeki lélekkel részt venni a játékokban, de közben személyes tapasztalatukból kiindulva folyamatosan elemezni a saját eddigi munkájukat. 

„Így tud ugyanis bekövetkezni a szemléletformálás, ami e három nap nem titkolt célja. Fel akarjuk kelteni a motivációt mindannyiukban, hogy ezeket a feladatokat majd otthon a gyerekeikkel is ki akarják próbálni.” 

A Hajdúdorogi Főegyházmegyében dolgozó hitoktatók és katekéták három turnusban vesznek részt a képzésen. A második Budapesten lesz november 28-30. között, a harmadik pedig ismét Debrecenben december 1-3. között.

VEZETŐ HÍREK
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején

Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegyei forduló

Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festése
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején

Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegyei forduló

Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festése
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
 
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
 
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...
 
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni
 
Színes programok tarkították a Házasság hetét
Színes programok tarkították a Házasság hetét
 
Bizánci dallamok Nyíregyházán
Bizánci dallamok Nyíregyházán