Kántorok lelkigyakorlata a koronavírus-járvány idején

Kántorok lelkigyakorlata a koronavírus-járvány idején

2020-03-30 10:29:30
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye, fotó: Zolcsák Istvánné és képernyőfotók
Kocsis Fülöp érsek
Metropólia
Képzés
imádság
Kántoroknak szóló lelkigyakorlatot hirdettek meg március 27-29-ig Máriapócsra, ám a megszokottól merően eltérő formában lehetett csak a "találkozót" megtartani a járványügyi helyzetre való tekintettel. A szervezők leleményességének köszönhetően a virtuális térbe költözött át ez a mindig különleges lelki feltöltődés, amiért a Görögkatolikus Médiaközpontnak mondhatnak hálát a résztvevők. A rendhagyó, a lényegi részeket egy napra tömörítő alkalomról Zolcsák Istvánné írta meg személyes tapasztalatait.

Reggel 8 órakor a kegytemplomból élőben közvetített uternyével hangolódhattunk lélekben a napra, amit 11 órakor „A Szent Liturgia módosított részei” című első tanítás követett.  

 Tizenhat pontban foglalta össze Fülöp érsek-metropolita atya a változásokat, amelyekről mivel a Görögkatolikus Médiaközpont YouTube csatornáján található videójában részletesen lehet hallani, így érdemesebb inkább azt lejegyezni, hogy miért is van ezekre szükség.  

 „A mi dallamvilágunk mindig is változott. Már a 30-as években tervbe volt véve egy Irmologion kiadása, de erre sosem került sor. A változtatások közül számomra van néhány, amely különösen megszívlelendő tanácsként szolgál” – mondta Fülöp metropolita.

Például: az ekténiákra a válaszokat ne egy dallamon énekeljük, hanem váltakozva lentről és fentről kezdve. Az utolsó Oltalmazz, ments meg…kérésre pedig egy külön válasz van, ami még fentebbről indul, ez még szebbé teszi az ekténiát. Aztán: az Antifonákban ne úgy énekeljük, hogy ki halottaidból föltámadtál, hanem Aki halottaidból föltámadtál… így jobban kijön a szöveg prozódiája – magyarázta a főpásztor

A nagybemenet utáni ének pedig így változik: Mindenek Királyát fogadjuk, kit látatlanul helyett láthatatlanul-t énekeljünk.

A Hiszekegy imában az egyvalóságú helyett inkább egylényegűt kellene mondani, de ennek a változtatásnak még nincs itt az ideje – jegyezte meg Fülöp atya.

Az Eucharisztia alapítási szavaira a válaszok:

Vegyétek, egyétek…. ezután rövid Ament énekeljünk!

Igyatok ebből mindnyájan…. ezután viszont hosszú Ament kell énekelni. Egyébként így van ez a Szent Bazil Liturgiában is – tette hozzá Fülöp metropolita.

Az áldozás utáni Teljenek be ajkaink énekben pedig  …annál a strófánál, hogy egész nap elmélkedjünk igazságid felett helyett az igazságaid szó hangozzék el!

Még „gyakorlásra” is kaptunk lehetőséget, a módosított szövegekkel.

12 órakor a VI.,15 órakor a IX. imaórát imádkoztuk – mindkét szertartást a kegytemplomból közvetítették élőben.

A nap második tanítása „Hogyan vezessük a Szent Liturgiát?” címmel hangzott el. (Ide kattintva nézhető vissza)

Itt is nagyon sok dologra hívta fel figyelmünket érsek-metropolita atya, így például arra, hogy minden énekünk imádság legyen. A kántor a szolgálatával imádkozik. Ugyanakkor figyelnie kell a hívekre, ne siessen előttük, de a tempót igyekezzen ő adni.

Legyen érthető az énekünk, amelyre nem árt előzetesen készülni: értelmezni kell a szöveget, s ennek érdekében érdemes előtte áténekelni.

Fülöp metropolita atya szólt a Kerub énekről is, amely – mint mondta – egy olyan titokról szól, melynek az értelmét szinte föl sem foghatjuk. Ezért ezt méltósággal kell énekelni, lehetőleg csak egyszer. „Ha mégis ismételni kell, sohase kezdjük elölről, hanem a tegyünk félre mostan…. szakasztól ismételjük inkább” – hangsúlyozta.

A Hiszekegy és a Hiszem, Uram... áldozási imádságot recitálva mondjuk. Ez utóbbi előtt jó, ha tartunk néhány másodpercnyi csöndet. Az áldozási versek zsoltárversek, ezért ezek helyett ne énekeljünk népénekeket – figyelmeztetett a főpásztor.

A zsolozsma imádsága után kaptuk meg a nap harmadik tanítását „Fölkészülés a Liturgiára” (A fatemplomban készült felvétel szintén visszanézhető a Médiaközpont YouTube csatornáján, ide kattintva.)

Ebben elhangzott, hogy a kántor készülete már az előző esti vecsernyével kezdődik. Újra hangsúlyozta Fülöp atya, hogy nagyon fontos az apostoli szakasz átolvasása. Ez segíti az érthető módon való éneklést, ami azért is fontos, mert lehet, hogy a pap arról fog prédikálni, és a híveknek tudniuk kell, hogy miről is van szó.

Az állandó és változó részek átismétlése is fontos. Már előre érdemes kiválasztani, hogy melyik Háromszorszent, és melyik Kerub éneket szeretnénk énekelni. Gondolatait Fülöp metropolita azzal zárt, hogy a Szent Liturgiában Krisztus saját maga adja oda életét értünk, azért mert szeret minket. Ő maga a Szeretet. 

Még, ha nem is a megszokott módon, a személyes találkozás örömével, de Istennek hála létrejöhetett a kántorok lelkigyakorlata, amiért köszönetet mondunk a szervezőknek és Fülöp metropolita atyának. Külön hálát adunk azért, hogy a kegytemplomban végzett imádságokba is bekapcsolódhattunk.

 

 

 

 

VEZETŐ HÍREK
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldozataira emlékeznek

Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Nyíracsádon

Újra vár a Teológia Bár!
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldozataira emlékeznek

Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Nyíracsádon

Újra vár a Teológia Bár!
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Ny...
Vannak, akik kiemelt figyelmet igényelnek - szakmai nap Ny...
 
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldo...
Koszorúzást tartanak Debrecenben - a bombamerénylet áldo...
 
Keleti teológia, bizánci lelkiség: a Közel-keleti keresz...
Keleti teológia, bizánci lelkiség: a Közel-keleti keresz...
 
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
Idén is élelmiszert gyűjtenek a nagyböjt idején
 
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
Hamarosan elkezdődhet a Tócóskerti templom belső festés...
 
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...
Liturgikusének- és hittanverseny: lezajlott az egyházmegy...